Στα πρόθυρα της έκρηξης η κατάσταση στα Γιάννενα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου, για τον απαράδεκτο και επικίνδυνο τρόπο που λειτούργησε το ΤΕΠ Παθολογίας του ΠΓΝΙ το Σάββατο 31/10 και την Κυριακή 1/11/20, ημέρες που «βούλιαξε» το ΤΕΠ από την διακομιδή θετικών υπερηλίκων από ιδιωτικό οίκο ευγηρίας στα Γιάννενα.

Η λειτουργία του Παθολογικού Ιατρείου μέχρι σήμερα, γίνονταν με ένα ειδικό Παθολόγο και δύο ειδικευόμενους ιατρούς, με οριακή ασφάλεια. Η εξέλιξη του 2ου κύματος της πανδημίας, ανάγκασε κατά το μήνα Οκτώβριο να μειωθεί ο αριθμός των ειδικευόμενων στα ΤΕΠ Παθολογίας μόνο στον ένα, ώστε να στελεχωθούν οι μονάδες Covid-19 του ΠΓΝΙ.

Ωστόσο από τις 01/11/20 το ΤΕΠ Παθολογίας λειτουργεί χωρίς ειδικευόμενο και με ένα μόνο ειδικό παθολόγο σε όλες τις βάρδιες, και το ΤΕΠ covid με δυο ειδικούς, ο ένας μόλις ερχόμενος από ΚΥ.

“Φαίνεται ότι οι εκπτώσεις δεν έχουν τέλος. Μιλάμε για την έσχατη αποδυνάμωση των ΤΕΠ” αναφέρει στην ανακοίνωση της η ΕΙΝΗ και προσθέτει  “Υπενθυμίζουμε ότι το ιατρείο ΤΕΠ Παθολογίας στηρίζει το Ιατρείο Ανάνηψης των ΤΕΠ, που απαιτεί την πολύωρη παρουσία γιατρού, με αποτέλεσμα να μένει χωρίς γιατρό το ΤΕΠ Παθολογίας. Ένας μόνος γιατρός στα ΤΕΠ Παθολογίας είναι αδύνατο να εξετάσει, γράψει τα παραπεμπτικά και διακινήσει σωστά στο νοσοκομείο την ευρεία γκάμα ασθενών (πχ ογκολογικά ή αιματολογικά περιστατικά) που προσέρχονται στα ΤΕΠ από όλη την Ήπειρο και όχι μόνο”.

Ήδη από το βράδυ της 31/10/2020 η πληρότητα των κλινών Covid-19 του ΠΓΝΙ, ανάγκασε σε διακομιδή ασθενών σε άλλα νοσοκομεία της Ηπείρου (Άρτα, Φιλιάτες, Πρέβεζα), όπου δεν είναι παντού εξασφαλισμένες οι προϋποθέσεις της ασφαλούς τους νοσηλείας. Η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ Covid -19, δηλ. οι 5 στις 8 μοναδικές κλίνες ΜΕΘ-covid σε όλη την ΒΔ Ελλάδα (στο ΠΓΝΙ), κρούει παραπέρα τον κώδωνα του κινδύνου, για κάθε περιστατικό που θα χρειαστεί ΜΕΘ. Σε όλα τα τμήματα Covid-19 και την ΜΕΘ Covid-19 ανακυκλώνονται οι συνάδελφοι άλλων τμημάτων και οι λιγοστοί γιατροί της ΜΕΘ, κάνοντας υπεράριθμες εφημερίες.

“Η κατάσταση βρίσκεται στα πρόθυρα της έκρηξης. Η παντελής εγκατάλειψη της ΠΦΥ, η μη δημιουργία ΚΥ Covid-19, και οι μεταφορές συναδέλφων από τα ΚΥ και την ΠΦΥ στα νοσοκομεία, όχι μόνο δεν αρκούν, αλλά φορτώνουν ακόμα περισσότερα τα νοσοκομεία που μετατρέπονται σε νοσοκομεία της μιας νόσου. Η εγκληματική καθυστέρηση στην θωράκιση του συστήματος υγείας που συνοδευόταν από άθλια προπαγάνδα για «άρτια ετοιμότητα και επεξεργασμένο σχέδιο», αποδεικνύει ότι η προστασία της υγείας του λαού μας είναι έξω από τους πολιτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και υπηρετεί πιστά την λογική του κόστους-οφέλους ενός εμπορευματοποιημένου συστήματος υγείας. Με την μείωση των χειρουργείων κατά 80%, την συρρίκνωση λειτουργίας κλινικών στο ΠΓΝΙ για να στελεχωθούν εκ των ενόντων οι κλίνες covid, το ΠΓΝΙ μετατρέπεται σταδιακά σε νοσοκομείο μίας νόσου, μόνο για τον Covid-19. Τώρα γίνεται επιτακτικότερη η ανάγκη της άμεσης επίταξης του ιδιωτικού τομέα υγείας για τον Covid-19, έτσι ώστε να λειτουργήσουν νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία, κλίνες Covid-19 και ΜΕΘ Covid-19” τονίζουν οι γιατροί των νοσοκομείων της Ηπείρου και συνεχίζουν  “Η εγκληματική απουσία κρατικής επιτήρησης λήψης μέτρων σε γηροκομεία και μαζικούς χώρους εργασίας, τινάζει το σύστημα υγείας στον αέρα. Πρέπει άμεσα να ληφθούνε μέτρα επιτήρησης και ελέγχου της κατάστασης σε κάθε δομή πρόνοιας, σε κάθε βιομηχανικό χώρο, να προσληφθούνε μαζικά μόνιμοι υγειονομικοί, να δημιουργηθούνε νέες δομές εκτός νοσοκομείων για την περίθαλψη περιστατικών covid, με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας για να μην γίνουν εν τέλει και οι δομές υγείας εστίες υπερμετάδοσης του ιού”.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Η μαγεία της ορεινής Ηπείρου σε ένα βίντεο

01/01/2024, 1:38 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Δημιουργία Συμμαχίας για τον Αμβρακικό

23/11/2023, 8:40 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Διαβούλευση για την ΟΧΕ «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» στη ΠΠ 2021-2027

23/11/2023, 8:28 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο – Συστάσεις στους πολίτες από την Περιφέρεια

21/11/2023, 3:07 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Νέες απόπειρες απάτης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου

21/11/2023, 3:00 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Εκδήλωση ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Άρτα

24/10/2023, 7:54 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Πλήθος κόσμου στη Ροδαυγή Άρτας για την 13η Γιορτή Κάστανου

23/10/2023, 4:20 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites