Εξαιρετικά ανησυχητική η κατάσταση των κρηπιδωμάτων στο Λιμάνι της Πρέβεζας

Εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης του έργου «Επείγουσες εργασίες άμεσης αντιστήριξης και επισκευής παλαιών κρηπιδωμάτων παράλιου μετώπου Πρέβεζας για άρση επικινδυνότητας”. Στη συνεδρίαση του ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου.


Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκαν επίσης η επιτροπή διαγωνισμού καθώς επίσης και ο πίνακας εργοληπτικών επιχειρήσεων που θα κληθούν να μετέχουν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Ο πίνακας αποτελείται από τις παρακάτω τρείς επιχειρήσεις:

  • ΤΟΜΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.
  • ΑΡΧΙΜΙΔΗΣ ΑΤΕ
  • ΚΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΤΕ

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης το μέλος του Δ.Σ κ.Ευκλείδης Φονταράς ζήτησε να ελεγχθεί η εγκυρότητα των εγγράφων της κάθε εταιρείας και πρότεινε μία από τις εταιρείες να είναι από την Αττική και να προστεθούν και δύο από την Θεσσαλονίκη.

 

Απαντώντας στον κ. Φονταρά ο πρόεδρος του Δ.Σ και Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νίκος Γεωργάκος είπε πως δεν μπορεί να καλέσει πάνω από τρείς εταιρείες να μετέχουν στη διαδικασία και επεσήμανε πως η επιτροπή διαγωνισμού θα προχωρήσει σε όλες τις διαδικασίες ελέγχου ώστε να κατοχυρωθεί νόμιμα η διαδικασία. Όπως τόνισε ο κ. Γεωργάκος σε περίπτωση που κάποια από τις 3 εταιρείες δεν πληροί τις προδιαγραφές θα αναζητηθεί άλλη.

Σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δ.Σ του Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας στις 13 Οκτωβρίου είχε συζητηθεί και εγκριθεί κατά πλειοψηφία η δημοπράτηση του έργου με προσφυγή στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Κατά την διάρκεια εκείνης της συνεδρίασης ο Νίκος Γεωργάκος έκανε εκτενή αναφορά στο ιστορικό και την υφιστάμενη κατάσταση των κρηπιδωμάτων του Λιμένα Πρέβεζας. Σύμφωνα με την αναφορά του, από μελέτες που εκπονήθηκαν και εγκρίθηκαν τον Φεβρουάριο του 2014 και τα όσα εκεί αναφέρονται, προκύπτουν υποσκαφές της θεμελίωσης, μετακινήσεις πλακών προστασίας ποδός και σοβαρές καθιζήσεις της ανωδομής των παραλιακών κρηπιδωμάτων. Σε αυτά προστέθηκαν και οι σεισμοί της 5ης Φεβρουαρίου του 2019 και 21ης Μαρτίου του 2020, οι οποίοι προκάλεσαν σοβαρή επιδείνωση της ευστάθειας των παλαιών κρηπιδωμάτων του παράλιου μετώπου του Δήμου Πρέβεζας, ενώ την κατάσταση επιβάρυνε σε πολύ μεγάλο βαθμό και έκταση και η κακοκαιρία “Ιανός” από την οποία προκλήθηκαν έντονες και επικίνδυνες ρηγματώσεις των λιθεπενδυμένων μερών του παράλιου μετώπου.

Μετά τα παραπάνω δεδομένα το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας ζήτησε εσπευσμένα τον Αύγουστο του 2020 από ειδικευμένη γεωτεχνική εταιρεία την εκπόνηση τεχνικής έκθεσης για την εκτίμηση και αξιολόγηση της κατάστασης την οποία παρουσίασε στο Δ.Σ ο Νίκος Γεωργάκος.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η εικόνα που παρουσιάζουν τα κρηπιδώματα στο λιμάνι της Πρέβεζας είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Η σημερινή εικόνα του παράλιου μετώπου εμφανίζει σωρεία ορατών προβλημάτων με εμφανείς και μεγάλης έκτασης διαβρώσεις, αποσαθρώσεις, αποκολλήσεις τμημάτων, ρηγματώσεις κτλ. Τα προβλήματα αυτά έχουν προκαλέσει αποδιοργάνωση του φορέα και μειώσει σε μεγάλο βαθμό την ευστάθεια του συστήματος η οποία στη παρούσα φάση κρίνεται οριακή.

Τι σημαίνει αυτό;

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, θεωρείται πιθανό να υπάρξουν καταρρεύσεις σε περίπτωση μεγάλου σεισμού, έντονης βροχόπτωσης ή έντονου κυματισμού. Επίσης θεωρείται πιθανό να υπάρξουν καταρρεύσεις ακόμα και υπό μη ακραίες συνθήκες καταπόνησης λόγω του επερχόμενου χειμώνα.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου στην οποία υπάρχει και η έκθεση επικινδυνότητας των κρηπιδωμάτων:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [478.45 KB]


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites