“Σε δεινή οικονομική θέση οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του Νομού Πρέβεζας”

Ακόμα περιμένουν οι επαγγελματίες του Τουριστικού Κλάδου στον Νομό Πρέβεζας την εκταμίευση των κονδυλίων που τους αναλογούν από το Πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» που υλοποιεί το Υπουργείο Τουρισμού από τον περασμένο Αύγουστο, όπως αναφέρει σε Ερώτησή του προς τον Υπουργό Τουρισμού ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας και συνυπογράφουν ακόμη έξι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, όχι μόνο δεν έχει υπάρξει μηνιαία καταβολή κονδυλίων στους συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα, όπως είχε δεσμευθεί το Υπουργείο, αλλά δεν έχει ανοίξει και η σχετική Ηλεκτρονική Πλατφόρμα, στην οποία οι επαγγελματίες του κλάδου θα εφάρμοζαν τις σχετικές διαδικασίες, ώστε να καταστούν δικαιούχοι των κονδυλίων που τους αναλογούν από το Πρόγραμμα. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχα Προγράμματα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία για τους επαγγελματίες του Τουριστικού Κλάδου, ειδικά σε περιοχές, όπως το μεγαλύτερο τμήμα του Νομού Πρέβεζας, το οποίο χαρακτηρίζεται από την ενισχυμένη παρουσία του εσωτερικού τουρισμού στο συνολικό τουριστικό προϊόν.

Εν μέσω πανδημίας, όπου δεν υπήρξε για φέτος ουσιαστικά τουριστική περίοδος, με το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο, με πτώση τζίρου στα επίπεδα του 80% σε σχέση με πέρυσι, οι επαγγελματίες του κλάδου, όχι μόνο στον Νομό Πρέβεζας αλλά και ευρύτερα, παραμένουν απλήρωτοι από τα Κρατικά Προγράμματα για τον Τουρισμό, με συνέπεια να είναι ορατός ο κίνδυνος αναστολής εργασιών για μεγάλο αριθμό τουριστικών επιχειρήσεων, με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη και στην απασχόληση της περιοχής.

Για μια ακόμη φορά «η κυβέρνηση των αρίστων» με το «επιτελικό κράτος» υπόσχεται μηνιαίες καταβολές κονδυλίων και τρεις μήνες μετά τις υποσχέσεις δεν έχει ανοίξει καν η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα για να πάρουν οι δικαιούχοι τα χρήματα που τους αναλογούν.

Ακολουθεί αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

 

Αθήνα, 15/10/2020

 

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Τουρισμού

 

Θέμα: «Σε δεινή οικονομική θέση οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του Νομού Πρέβεζας»

 

Ο ξενοδοχειακός κλάδος στον Νομό Πρέβεζας, ειδικά στο παραλιακό του μέτωπο, στηρίζεται διαχρονικά στη δυναμική του εσωτερικού τουρισμού. Όπως υπολογίζεται, το 60% του κύκλου εργασιών και του εισοδήματος των ξενοδοχειακών μονάδων του παραλιακού μετώπου του Νομού Πρέβεζας στηρίζεται στον εσωτερικό τουρισμό.

Η ενσκήπτουσα πανδημία έπληξε με ιδιαίτερη δριμύτητα το σύνολο του τουριστικού κλάδου, επομένως και τον εσωτερικό τουρισμό. Στα πλαίσια αυτά το Υπουργείο Τουρισμό υλοποιεί το Πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», ώστε να τονωθεί η επισκεψιμότητα Ελλήνων πολιτών σε διάφορα μέρη της χώρας, συμβάλλοντας στην ανάσχεση της μεγάλης πτώσης σε κύκλο εργασιών και σε εισόδημα για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Εντούτοις, ενώ το Πρόγραμμα υλοποιείται ήδη από τον περασμένο Αύγουστο, οι επαγγελματίες του Τουριστικού Κλάδου στον Νομό Πρέβεζας αναφέρουν, ότι παρά τη δέσμευση του Υπουργείου Τουρισμού για μηνιαία καταβολή των κονδυλίων που δικαιούνται από το Πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε καταβολή των αντίστοιχων κονδυλίων. Μάλιστα, όχι μόνο δεν έχει υπάρξει σχετική εκταμίευση ποσών, αλλά δεν έχει ανοίξει και η σχετική Ηλεκτρονική Πλατφόρμα, στην οποία οι επαγγελματίες του κλάδου θα εφάρμοζαν τις σχετικές διαδικασίες, ώστε να καταστούν δικαιούχοι των κονδυλίων που τους αναλογούν από το Πρόγραμμα.

Οι επαγγελματίες των Τουριστικού Κλάδου στον Νομό Πρέβεζας, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εν λόγω πληρωμές για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, καθώς, σύμφωνα με τα πανελλαδικά στοιχεία για την Τουριστική Περίοδο, ο μέσος όρος των μηνών Μαΐου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, κυμαίνεται σε πτώση 80% σε σχέση με πέρυσι. Η εν λόγω, ιδιαίτερα δυσμενής πραγματικότητα, θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων όχι μόνο για το τρέχον έτος, αλλά και για την επόμενη τουριστική περίοδο, αν δεν καλυφθούν άμεσα οι λειτουργικές τους ανάγκες.

Επειδή, οι ξενοδόχοι του Νομού Πρέβεζας παραμένουν απλήρωτοι από τα Κρατικά Προγράμματα για τον Τουρισμό, με συνέπεια να είναι ορατός ο κίνδυνος αναστολής εργασιών για μεγάλο αριθμό τουριστικών επιχειρήσεων, με ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη και στην απασχόληση της περιοχής,

Επειδή, σε εποχή πανδημίας οι επαγγελματίες του Ξενοδοχειακού Κλάδου σωρεύουν μόνο χρέη και σχεδόν καθόλου έσοδα, όπως αποδεικνύεται από τους επίσημους Εθνικούς Λογαριασμούς,

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποια μέτρα προτίθεται να υλοποιήσει, ώστε να πληρωθούν άμεσα οι ξενοδόχοι του Νομού Πρέβεζας από τα διάφορα Προγράμματα Τουρισμού και να εκκινήσει η λειτουργία της σχετικής Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους;

2. Ποια άλλα μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε να στηρίξει έμπρακτα τον ξενοδοχειακό κλάδο, ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα, με ακυρώσεις λόγω πανδημίας και με μειωμένα έσοδα, λόγω της σύντομης και με μικρότερο αριθμό επισκεπτών φετινής θερινής περιόδου;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)

Αυλωνίτης Αλέξανδρος- Χρήστος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Μάλαμα Κυριακή

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Ραγκούσης Ιωάννης


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites