Λιμάνι Ηγουμενίτσας: Είναι κερδοφόρο, ξεπουλήστε το!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ ανοίγει την πόρτα στο ξεπούλημα των λιμανιών, ενός από τους πλέον σημαντικούς αναπτυξιακούς και στρατηγικής σημασίας πόρους που έχει η χώρα στη διάθεση της.

Έτσι λοιπόν σειρά έχει το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, τα ετήσια έσοδα του οποίου κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 5,8 εκατ. €, με κέρδη της τάξης των 2 εκατ. €, ενώ ο φορέας διαχείρισης του ΟΛΗΓ ΑΕ, διαθέτει πλεόνασμα της τάξης των 10 εκατ. €.

Τη στιγμή που σε άλλα λιμάνια διατηρήθηκε το μοντέλο των υποπαραχωρήσεων χρήσης και όχι κυριότητας, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας επιλέχθηκε η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΟΛΗΓ ΑΕ, μαζί με την εκχώρηση της χερσαίας ζώνης λιμένα που έχει παραχωρηθεί στην ΟΛΗΓ Α.Ε. από το 2001, της εκχώρησης διαχείρισης των αλιευτικών καταφυγίων Πλαταριάς και Σαγιάδας και του τουριστικού καταφυγίου Σαγιάδας.

Πρόκειται για μια λεόντειο προοπτική, όπου μεγάλοι χαμένοι θα είναι η τοπική κοινωνία και το ελληνικό Δημόσιο, και μεγάλος κερδισμένος ο ιδιωτικός επιχειρηματικός φορέας που θα «αναλάβει» το λιμάνι.

Επίσης λόγω γεωγραφικής θέσης θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις απαξίωσης του λιμένα Πάτρας ως προς την διακίνηση εμπορευμάτων, κάτι που σύμφωνα με τους «κανόνες της αγοράς» θα επιδιώξει ο όποιος ιδιώτης κερδίσει την παραχώρηση. Είναι γνωστό ότι σε τέτοιες περιπτώσεις ο ιδιωτικός τομέας δεν ενεργεί με γνώμονα το συνολικότερο συμφέρον της χώρας και των πολιτών, αλλά το κέρδος του, αδιαφορώντας για όποιες επιπτώσεις προκύψουν.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ είμαστε κατά της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και γι αυτό είμαστε κάθετα αντίθετοι με την παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΟΛΗΓ ΑΕ σε ιδιώτες. Ζητούμε να εφαρμοστεί και εδώ το μοντέλο υποπαραχωρήσεων χρήσης, πάντα με την υποχρέωση επενδύσεων και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, ώστε η κυριότητα του λιμένα και των συνοδών υποδομών, παγίων και ακίνητων να παραμείνει στο Ελληνικό Δημόσιο.

Είναι ενάντια σε κάθε λογική να εκχωρείται κάτι εξ ορισμού κερδοφόρο για το κράτος σε ιδιώτες, ενώ θα έπρεπε να διαφυλάσσεται και να ενισχύει την εθνική οικονομία.

Το Γραφείο Τύπου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ

Σύβοτα: Νεκρή 62χρονη από πτώση αλεξίπτωτου θαλάσσης

08/08/2022, 9:25 πμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Στον Εισαγγελέα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου για τη μη λειτουργία των ΣΜΑ, για την παράνομη λειτουργία του ΧΥΤΥ Βλαχέρνας, για τον Ανεξάρτητο Ελεγκτή και για το θέμα του υπολείμματος

04/08/2022, 11:00 πμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Πρωτιά στην ικανοποίηση των επισκεπτών για τα Ξενοδοχεία της Ηπείρου 

03/08/2022, 1:21 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Ήπειρος : Ιστορική συνεδρίαση για τον Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων – Με ισχυρή πλειοψηφία ζητά να αναλάβει όλες τις αρμοδιότητες του

02/08/2022, 12:18 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Τραγικό δυστύχημα στην Ιόνια Οδό

01/08/2022, 10:26 πμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Στις 862 ανέρχονται οι «κενές» θέσεις εισακτέων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

29/07/2022, 2:57 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites