Εξόρμηση στο μονοπάτι της Βίδρας για τον Ορειβατικό Φυσιολατρικό Σύλλογο Ξηροβουνίου Άρτας

Ο Ορειβατικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Ξηροβουνίου Αράχθου Άρτας και ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Σκούπας Άρτας «Η Αγία Μαρίνα» σας προσκαλούν να περπατήσουμε μαζί το ωραιότερο και πιο  βατό τμήμα του παραποτάμιου μονοπατιού της Βίδρας, σε μια διαδρομή μήκους 6,6 χλμ, την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 9.30 π.μ.

Aφετηρία και τερματισμός στη γέφυρα Τζαρή, στη Σκούπα Άρτας.
Μήκος διαδρομής : 6,6 χλμ (3,3 μονή διαδρομή)
Διάρκεια διαδρομής : 2 – 2,5 ώρες  
Τύπος διαδρομής : Μονοπάτι
Βαθμός δυσκολίας : Χαμηλός – Μέτριος

Αρχηγός: Μαρίνα Τσιάπαλη

Το μονοπάτι είναι πλήρως σηματοδοτημένο και ασφαλές.

 

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ

Το συγκεκριμένο τμήμα της πεζοπορικής διαδρομής  απευθύνεται σε κάθε κατηγορία πεζοπόρων, από τους λάτρεις των μεγάλων αποστάσεων ως τους απλούς περιπατητές, αλλά και μικρά παιδιά!!! 

Ξεκινώντας από τη γέφυρα Τζαρή συναντάμε ένα λιθόστρωτο, ελαφρά ανηφορικό καλντερίμι, που πολύ γρήγορα δίνει τη θέση του σ’ ένα επίπεδο σχεδόν, ξεκούραστο μονοπάτι, δίπλα στο ποτάμι. 

Για τρία χιλιόμετρα, μικροί και μεγάλοι, θαυμάζουμε τις μεταμορφώσεις του θεοπόταμου Άραχθου με τα διάφανα και γαλαζοπράσινα νερά, που άλλοτε αφρίζει και βοά κι άλλοτε ρέει ήσυχο!!! Εκτός αν έχει βρέξει τις προηγούμενες ημέρες, οπότε το ποτάμι γίνεται θολό και ορμητικό κι αποκτά άλλη γοητεία!

Ταυτόχρονα, παρατηρούμε τις αλλαγές στην χλωρίδα της περιοχής, με τα ρείκια, τα πουρνάρια, τις  κουμαριές, τα φυλλίκια, τα σφενδάμια, τα πλατάνια και τις βαλανιδιές να εναλλάσσονται και χρωματίζουν το τοπίο. Τώρα που φθινοπώριασε, το πράσινο έχει δώσει τη σκυτάλη στο καφετί, το χρυσοκίτρινο, το πορτοκαλί και το κόκκινο.

Κάπου κάπου ξεπηδούν από τη γη, τα μανουσάκια, με τη μοβ φορεσιά τους και τα λευκά μανιτάρια για να «ταράξουν» τη φθινοπωρινή παλέτα!!! 

Στη διαδρομή συναντάμε μια πέτρινη κρήνη, όπου το νερό ρέει συνεχόμενα!!!

Ιδιαίτερα εντυπωσιακοί είναι οι κάθετοι πέτρινοι τοίχοι που υψώνονται στην απέναντι πλευρά του ποταμού ως κάστρο χτισμένο από τεχνίτη, αλλά και από την πλευρά του μονοπατιού, που ορθώνονται πάνω από τα κεφάλια του περιπατητή και προκαλούν δέος!!!

Κάποια στιγμή το μονοπάτι γίνεται απόλυτα σκιερό, αφού τα κλαδιά των πανύψηλων βαλανιδιών ενώνονται και χάνεται… ο ήλιος. 

Βγαίνοντας σιγά σιγά από το δάσος των βαλανιδιών πλησιάζουμε τις όχθες του ποταμού και σιγά σιγά μας αποκαλύπτονται αριστερά, οι κορφές του Ξηροβουνίου στη Δαφνωτή και την Πλατανούσα και  δεξιά τα περήφανα Τζουμέρκα!!! 

Έχουμε κάνει σχεδόν 3,2 χλμ και πλησιάζουμε στο κιόσκι, απ’ όπου μπορούμε να δούμε την παλιά περαταριά στο ύψος της Δαφνωτής!

 

Δυο λόγια για την ονομασία του μονοπατιού…

Το μονοπάτι της Βίδρας πήρε το όνομά του από το ομώνυμο θηλαστικό. Η Βίδρα ή αλλιώς Ευρωπαϊκή Ενυδρίδα (Lutra lutra) θεωρείται από τα σπανιότερα και πιο απειλούμενα μικρόσωμα θηλαστικά. Ζει στις όχθες των ποταμών και των λιμνών και είναι δείκτης καθαρότητας των νερών. Στην Ελλάδα ζει κατά κύριο λόγο στην Ήπειρο. Είναι εμφανής η παρουσία πληθυσμού στον Άραχθο ποταμό καθώς και στους παραποτάμους του.

Το μονοπάτι της Βίδρας μπορεί να ενταχθεί στα Περιβαλλοντικά Κοινά, καθώς γίνεται προσπάθεια για την επανασύνδεση του ανθρώπου με τη φύση και τη Γη. Το φυσικό τοπίο δεν έχει ιδιοκτήτες και όρια, όλοι μπορούν να το επισκεφθούν και να το αναδείξουν, ο καθένας με τα μέσα που διαθέτει, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και υπακοή στους κανόνες χρήσης.

 

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν τον παρακάτω εξοπλισμό:

  1. Καλό ζευγάρι παπούτσια για περπάτημα (πεζοπορικό/ορειβατικό ή σκληρό αθλητικό)
  2. Μακρύ παντελόνι (υποχρεωτικό) και άνετο για την πεζοπορία
  3. Μικρό σακίδιο για προσωπικά αντικείμενα
  4. Nερό 1-1 ½ λίτρο
  5. Ξηρά τροφή/Σνακ για ενέργεια (παστέλι, ξηροί καρποί, φρούτα, σοκολάτα κ.α.)
  6. Μπατόν (προαιρετικά)
  7. Γυαλιά ηλίου
  8. Καπέλο
  9. Αντισηπτικό τζελ χεριών
  10.     Χαρτομάντηλα
  11.     Μάσκες (στην αφετηρία και τον τερματισμό)
  12. Όρεξη για περπάτημα και καλή διάθεση.

 

Για δηλώσεις συμμετοχής στείλτε μήνυμα στο email  του Συλλόγου ofsyxara20@gmail.com και με μήνυμα  στη σελίδα του Ορειβατικού στο fb – https://www.facebook.com/%CE%9F%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B2%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%A6%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%A3%CF%8D%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%9E%CE%B7%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%91%CF%81%CE%AC%CF%87%CE%B8%CE%BF%CF%85-%CE%86%CF%81%CF%84%CE%B1%CF%82-102922781526154, μέχρι την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020.

 

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6946160279

 

* Ο καθένας συμμετέχει με δική του ευθύνη και υπευθυνότητα – Οι ανήλικοι πρέπει να συνοδεύονται.  


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Η μαγεία της ορεινής Ηπείρου σε ένα βίντεο

01/01/2024, 1:38 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Δημιουργία Συμμαχίας για τον Αμβρακικό

23/11/2023, 8:40 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Διαβούλευση για την ΟΧΕ «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» στη ΠΠ 2021-2027

23/11/2023, 8:28 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο – Συστάσεις στους πολίτες από την Περιφέρεια

21/11/2023, 3:07 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Νέες απόπειρες απάτης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου

21/11/2023, 3:00 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Εκδήλωση ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Άρτα

24/10/2023, 7:54 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Πλήθος κόσμου στη Ροδαυγή Άρτας για την 13η Γιορτή Κάστανου

23/10/2023, 4:20 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites