Δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε εκπαιδευτικούς από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ

Πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ δειγματοληπτικοί έλεγχοι για τον covid-19 ,σε εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων.
Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία ,που η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Πρέβεζας είχε προτείνει στις 21 Αυγούστου με σχετικό έγγραφό της ,επεκτείνοντας την πρόταση εφαρμογή της και στους μαθητές.
Μαθητές και γονείς που λόγω του επικαιροποιημένου εγγράφου του ΕΟΔΥ (18/09/2020), που αφορά στη διαχείριση ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών λοίμωξης COVID-19 σε σχολικές μονάδες (πίνακας 1) ,μετατρέπονται σε μπαλάκι του τένις ,ανάμεσα στα πρέπει των Διευθυντών των σχολικών μονάδων που εφαρμόζουν τις εγκυκλίους και στα μη των ιατρών που αναγνωρίζουν την υπερβολή ,καλούμενοι να πιστοποιούν την ύπαρξη ή μη του covid-19 ,ακόμα και για συνηθισμένα εποχικά συμπτώματα.

Με απλά λόγια αν ένας μαθητής εμφανίσει ,πυρετό ,βήχα ,πονοκέφαλο κτλ ,δηλαδή κοινά συμπτώματα για παιδιά αυτή την εποχή ,τότε σύμφωνα με τα πρωτόκολλα :
α. απομακρύνεται από το σχολείο
β. με ευθύνη του γονέα αξιολογείται από ιατρό που πρέπει να πιστοποιήσει ότι ο μαθητής δε νοσεί. Πώς μπορεί να γίνει αυτό και πώς ο γιατρός θα αναλάβει τέτοια ευθύνη χωρίς την πραγματοποίηση τεστ;
Επακόλουθο των παραπάνω είναι ότι οι γονείς επιβαρύνονται των επισκέψεων στο γιατρό και του κόστους διενέργειας των τεστ, αφού δεν ορίζεται η διαδικασία πραγματοποίησης δωρεάν τεστ, ακόμα κι όταν πρόκειται για απλά ,κοινά εποχικά συμπτώματα ,επιβαρύνοντας τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό .Ο μαθητής ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν νοσεί επιβάλλεται να απουσιάσει για αρκετές ημέρες.
Επίσης με βάση τις οδηγίες δεν συνίσταται εργαστηριακός έλεγχος των ασυμπτωματικών στενών επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος, για τους ανθρώπους δηλαδή που υποχρεωτικά απομακρύνονται από το Σχολείο. Επιπλέον, συστήνεται η στενή παρακολούθηση της υγείας τους, χωρίς να προσδιορίζεται το πώς αυτό θα γίνεται.
Αυτές οι ρυθμίσεις, σε συνδυασμό με την πραγματικότητα των τμημάτων 25 και πλέον μαθητών, καθώς και των ελλείψεων στον τομέα της καθαριότητας, με την οποία έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά γονείς και μαθητές, προκαλούν αισθήματα ανασφάλειας και ανησυχίας.
Προτείνεται από την Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Πρέβεζας  καθώς αυξάνεται ο αριθμός των σχολείων που κλείνουν ,μεγαλώνοντας το άγχος γονιών κι εκπαιδευτικών τα παρακάτω:
– Ιατρική αξιολόγηση και πραγματοποίηση τεστ με ευθύνη του κράτους, σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος σε μαθητή, εκπαιδευτικό ή και λοιπό προσωπικό.

– Παρουσία σχολίατρου και σχολικών νοσηλευτών ανά ομάδα σχολείων ,

-Σύνδεση του σχολείου με δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την επαρκή παρακολούθηση της υγείας των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των στενών επαφών αυτών.

– Ορισμός υπευθύνου για θέματα υγείας στις σχολικές επιτροπές του Δήμου ο οποίος θα βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

– Εφαρμογή κατά γράμμα των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ ,που προβλέπουν χρήση μάσκας , αποστάσεις και σχολαστική καθαριότητα.

Σε διαφορετική περίπτωση μπροστά στον επερχόμενο χειμώνα και σε συνδυασμό με την εμφάνιση και διασπορά της εποχικής γρίπης, τα σχολεία κινδυνεύουν να μετατραπούν σε θερμοκήπια διάδοσης του κορωνοϊού με εφαρμοζόμενη στην πράξη την ανοσία της αγέλης.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Επισκέψεις στις Δομές Υγείας του Νομού Πρέβεζας θα πραγματοποιήσει ο Κώστας Μπάρκας

30/11/2020, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Τα tablets που διαθέτουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Πρέβεζας στους μαθητές

30/11/2020, 11:57 πμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Ανακοίνωσε 8 προσλήψεις στην Ήπειρο ο ΟΚΑΝΑ – Πέντε θέσεις στην Πρέβεζα

29/11/2020, 10:32 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Οι ώρες λειτουργίας της ΔΟΥ Πρέβεζας

29/11/2020, 10:17 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Δέκα νέα κρούσματα Κορωνοϊου σήμερα στην Π.Ε Πρέβεζας

29/11/2020, 6:47 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Στο νέο του σκοπευτήριο θα ξεκινήσει τις προπονήσεις του το 2021 το Αθλητικό Σκοπευτικό Σωματείο Ν. Πρέβεζας

28/11/2020, 9:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites