Αρνητική γνωμοδότηση της Επ. Περιβάλλοντος για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά στην Τ.Κ. Λύγγου Δήμου Ζίτσας

Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου επί των Μ.Π.Ε. για την  εγκατάσταση  δύο σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 400,00 KWe, με καύση βιορευστών σε αγροτεμάχια στην Τ.Κ. Λύγγκου του Δήμου Ζίτσας. 

Κατά την εκτενή συζήτηση του περιεχομένου των συγκεκριμένων Μ.Π.Ε. η Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Σταυρούλα Μπραϊμη – Μπότση, σημείωσε πως η αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής βασίζεται – όπως σε κάθε αντίστοιχη συζήτηση – στην έκθεση της αρμόδιας Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.

Σε αυτή – μεταξύ άλλων – εκφράζονται παρατηρήσεις για την προμήθεια της πρώτης ύλης (βιοέλαια), για ελλείψεις στη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων (ΕΚΑ 130206 & 150202), ενώ υποεκτιμούνται τα στοιχεία της αέριας ρύπανσης.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Στ. Μπραϊμη – Μπότση εξηγώντας την θέση της, τόνισε τα εξής: «Όσο και αν είμαστε εξωστρεφείς, δεν μπορούμε να μπούμε στη διαδικασία να δεχόμαστε βιοαπόβλητα από άλλες περιοχές. Γιατί δεν φαίνεται να υπάρχει παραγωγή τέτοιων βιοαποβλήτων στην περιοχή της Ηπείρου. Η άρνησή μας οφείλεται, με βάση την εισήγηση της Υπηρεσίας, αφενός γιατί δεν καλυπτόμαστε στα περιβαλλοντικά ζητήματα, και αφετέρου γιατί δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε ότι θα διαχειριστούμε εμείς αυτό που υπάρχει στα πέριξ. Επίσης, θα πρέπει να διατρανώσουμε ότι η γνωμοδότηση ενός τόσο σημαντικού οργάνου, όπως η Επιτροπή Περιβάλλοντος, πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά κατά την αδειοδότηση των έργων. Και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το δούμε». 

Επίσης, υπογράμμισε πως η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της τις αντιρρήσεις που εκφράζονται από τις τοπικές κοινωνίες, κυρίως σε έργα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Όμως, η τελική της απόφαση στηρίζεται στις παρατηρήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών.

Τέλος, η Επιτροπή γνωμοδότησε επί του περιεχομένου Μ.Π.Ε. για τα έργα:

  • «Ίδρυση  πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 20.000 πτηνά πάχυνσης, η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στη θέση «Καλαμάκι», Τ.Κ. Ανέζας, Δ.Ε Αμβρακικού, Δήμου Αρταίων, Π.Ε. Άρτας» (θετική γνωμοδότηση)
  • «Αναβάθμιση της υφιστάμενης Γ.Μ. 150 kV, Υ/Σ ΙΩΑΝΝΙΝΑ Ι – Υ/Σ Ηγουμενίτσας», στο Δήμο Ζίτσας, Π.Ε. Ιωαννίνων και στους Δήμους Σουλίου, Φιλιατών και Ηγουμενίτσας, Π.Ε. Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου» (υπό όρους θετική γνωμοδότηση).

 

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Η μαγεία της ορεινής Ηπείρου σε ένα βίντεο

01/01/2024, 1:38 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Δημιουργία Συμμαχίας για τον Αμβρακικό

23/11/2023, 8:40 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Διαβούλευση για την ΟΧΕ «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» στη ΠΠ 2021-2027

23/11/2023, 8:28 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο – Συστάσεις στους πολίτες από την Περιφέρεια

21/11/2023, 3:07 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Νέες απόπειρες απάτης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου

21/11/2023, 3:00 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Εκδήλωση ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Άρτα

24/10/2023, 7:54 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Πλήθος κόσμου στη Ροδαυγή Άρτας για την 13η Γιορτή Κάστανου

23/10/2023, 4:20 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites