“Φρένο” από την Αποκεντρωμένη σε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάργας

Δεκτή ως βάσιμη η προσφυγή του πρώην Δημάρχου Πάργας Αντώνη Νάστα

Ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας. έπειτα από προσφυγή του πρώην Δημάρχου Πάργας Αντώνη Νάστα, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάργας για την «Υποβολή πρότασης για ένταξη και χρηματοδότηση στο χρηματοδοτικό πρόγραµµα ΄΄Επιχορήγηση Μελετών Ωρίµανσης Έργων των ΟΤΑ΄΄ β΄ ∆ράση της µελέτης µε τίτλο ΄΄Πράξη Εφαρµογής Ρυµοτοµικού Σχεδίου Καναλλακίου΄.

Η πρώην δηµοτική αρχή του ∆ήµου Πάργας την χρονική περίοδο 2015-2019 είχε εντάξει σε χρηματοδοτικό πρόγραµµα του Ταμείου Παρακαταθηκών και ∆ανείων τρεις µελέτες συνολικού προϋπολογισµού 85.000 ευρώ:

Οι μελέτες αυτές αφορούν:
1) Περιφερειακός Καναλλακίου, πρ/σµού 45.000 ευρώ.
2) Αλιευτικό καταφύγιο Λούτσας. Πρ/σµού 20.000 ευρώ, και
3) Οδοποϊια, Ανθούσσα-Σαρακίνικο, Πρ/σµού 20.000 ευρώ.

Στην προσφυγή του ο πρώην Δήμαρχος Πάργας αναφέρει ότι οι άνω µελέτες είναι απαραίτητες για την ωρίμανση των εν λόγω έργων και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταργηθούν ή να τροποποιηθούν.
Πέρα όμως από την ουσία υπάρχει και το τυπικό του θέματος που σύμφωνα με τον κ. Νάστα δεν τηρήθηκε.
Όπως τονίζει ο πρώην Δήμαρχος Πάργας, η σημερινή Δημοτική Αρχή δρώντας αυθαίρετα αποφασίζει την κατάργηση των μελετών αυτών και την ενοποίηση αυτών για την χρηματοδότηση νέας μελέτης µε τίτλο «Πράξη εφαρμογής σχεδίου πόλης Καναλλακίου πρ/σµού 85.000 ευρώ», χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες από τον νόμο αποφάσεις  των συμβουλίων των τριών τοπικών κοινοτήτων, δηλαδή του Καναλλακίου, της Λούτσας και της Ανθούσσας, σχετικά µε το θέμα, ενώ επίσης δεν προηγήθηκε απόφαση της οικονομικής επιτροπής που είναι ένα από τα αρμόδια όργανα.
Επίσης δεν έγινε η σχετική αναμόρφωση του προϋπολογισμού, αναφορικά µε την ενοποίηση των τριών κωδικών αριθμών των µμελετών , σε µία μελέτη και έναν ΚΑ.

Από την πλευρά του ο Δήμος Πάργας απαντά πως δεν υπάρχει πρόθεση της δημοτικής αρχής να καταργηθούν, αλλά όπως ισχυρίζεται δεν συντρέχει πλέον λόγος να χρηματοδοτηθούν από το συγκεκριμένο πρόγραµµα αφού η τεχνική υπηρεσία του δήμου είναι σε θέση να τις συντάξει χωρίς κόστος, ενώ όπως υποστηρίζει δεν κρίθηκε σκόπιμο να ζητηθεί η γνώμη των προέδρων, καθώς ουσιαστικά αλλάζει η πηγή χρηματοδότησης και όχι το αν αυτές θα συνταχθούν. Εξάλλου, όπως αναφέρει, τα τοπικά συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων, εκφέρουν απλή γνώμη προς το
δημοτικό συμβούλιο και όχι δέσμια και η έλλειψή τους δεν συνιστά ακυρότητα της ληφθείσας απόφασης που μπορεί να αφορά και τις Τ.Κ.
Αναφορικά με την αναμόρφωση του προϋπολογισµού που δεν έγινε, ο Δήμος Πάργας αναφέρει ότι , έπεται της απόφασης του ∆Σ και γίνεται αφού εξασφαλιστεί η συναίνεση του Σώµατος για την αλλαγή στις μελέτες.

Σύμφωνα με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, οι τρεις  Κοινότητες: Καναλλακίου, Λούτσας και Ανθούσας, δεν αποδεικνύεται από την σημερινή Δημοτική Αρχή Πάργας, ότι ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να εκφράσουν τις
απόψεις τους, ούτε κλήθηκαν στη συνεδρίαση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου οι πρόεδροι των οικείων
Συµβουλίων Κοινοτήτων, κατά παράβαση των διατάξεων του νόμου.

Επιπλέον, η άποψη του ∆ήµου Πάργας, ότι επειδή «τα τοπικά συµβούλια των τοπικών κοινοτήτων,
εκφέρουν απλή γνώµη προς το δηµοτικό συµβούλιο και όχι δέσµια και η έλλειψή τους δεν συνιστά ακυρότητα της ληφθείσας απόφασης, που μπορεί να αφορά και τις Τ.Κ.», δεν είναι ορθή σύμφωνα με την αποκεντρωμένη, καθώς με εγκύκλιο του ΥΠΕΣ∆∆Α η έλλειψη γνώμης «άλλου οργάνου, όπου αυτή απαιτείται», ανεξάρτητα αν αυτή είναι απλή ή σύµφωνη γνώµη, συνιστά παράβαση τύπου της διαδικασίας και ως εκ τούτου η απόφαση είναι ακυρωτέα.

 

 

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites