Το ψάρεμα στην Πρέβεζα αλλιώς… Το “νταλιάνι” στον Αμβρακικό

photo credits: Ανδριάνα Σολδάτου/mypreveza.gr

Της Μαίρης Τζώρα για το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Στην Αγία Σωτήρα στο Λακκί, λίγο έξω από την πόλη της Πρέβεζας ο Τάσος Ντέτσικας από  το πρωί τις 8 έως και αργά το απόγευμα, παλεύει  στο «νταλιάνι», για το μεροκάματο. Μεγαλωμένος σε οικογένεια ψαράδων, το  έμαθε από παιδί και από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο, που επιτρέπεται αυτή η παραδοσιακή μέθοδος ψαρέματος, βρίσκεται καθημερινά στο «πόστο» του.
Το «νταλιάνι», είναι …παγίδα για ψάρια. Είναι ένας «θεαματικός» τρόπος ψαρέματος των Πρεβεζιάνων στον Αμβρακικό κόλπο, κοντά στην ακτογραμμή, στην Αγία Σωτήρα και στη χερσόνησο της Λασκάρας. Είναι μία εγκατάσταση, που αποτελείται από δίχτυα και δύο ξύλινους πύργους, που στήνεται κοντά στην ακτή, στα περάσματα ψαριών.
Πολλοί υποστηρίζουν, ότι αυτή η τεχνική ψαρέματος, «ήρθε» από τη Μ. Ασία το 1922 με τους πρόσφυγες,  η ονομασία της έχει τουρκική  προέλευση, καθώς η λέξη daylan, σημαίνει ειδικό δίκτυ για το συγκεκριμένο είδος ψαρέματος.
Για να ψαρέψεις με νταλιάνι, όπως μας εξηγεί απαιτείται ειδική άδεια και μίσθωση θαλάσσιας περιοχής από την Περιφέρεια. Τα δίκτυα, όπως εξηγεί ο έμπειρος ψαράς, στήνονται σε σχήμα ενός μεγάλου τετράγωνου, με πλευρές μήκους 30 μέτρων. Οι δύο παράλληλες πλευρές, που βρίσκονται πάνω στο πέρασμα, μέχρι να εμφανιστεί το κοπάδι ψαριών, είναι κατεβασμένες. Σε δύο γωνίες, έχουν στηθεί  ξύλινοι  πύργοι με ύψος 8-10 μέτρα. Στον έναν, βρίσκεται ο παρατηρητής, δηλαδή εκείνος που βλέπει εάν έρχονται ψάρια. Στον απέναντι πύργο, στέκεται ο ψαράς, που τραβάει ένα σχοινί και κλείνει το τετράγωνο δίκτυ, όταν τον ειδοποιήσει ο παρατηρητής.
Το κοπάδι των ψαριών εγκλωβίζεται μέσα στα δίκτυα, γι? αυτό και η επιτυχία της μεθόδου εξαρτάται από το μάτι του παρατηρητή. Συνήθως, όπως λέει ο κ. Ντέτσικας, τα ψάρια που αλιεύουν είναι κυρίως, κέφαλοι και μπάφες από τις οποίες βγάζουν το αυγοτάραχο,  αλλά κάποιες φορές στα δίχτυα παγιδεύονται μουρμούρια  και τσιπούρες.
Σήμερα όμως, όπως αναφέρει, «δεν υπάρχουν ψάρια όπως παλιά στον Αμβρακικό, γιατί λιγόστεψαν, λόγω των ιχθυοκαλλιεργειών». Επίσης επισημαίνει, πως οι ψαράδες αποφεύγουν να μπαίνουν με καΐκια στον κόλπο, γιατί υπάρχουν πολλά δελφίνια και θαλάσσιες χελώνες. Ένα ακόμη νταλιάνι, στη θέση Λασκάρα, έχει στήσει ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Πρέβεζας.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites