Αόριστη και χωρίς ίχνος σεβασμού η τοποθέτηση Μενδώνη για την Αρχαία Νικόπολη

Δελτίο Τύπου του Ομίλου για την Unesco Πρέβεζας αναφορικά με την απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη στην ερώτηση του Βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου σχετικά με την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης στον κατάλογο των Προστατευόμενων Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Μετά την ερώτηση που είχε καταθέσει προς την Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής και πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκος Βελόπουλος σχετικά με την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης στον κατάλογο των Προστατευόμενων Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, δόθηκε απάντηση από την αρμόδια Υπουργό Πολιτισμού κα. Λίνα Μενδώνη.

Μία απάντηση καθαρά με μικροπολιτικό σκεπτικό, αόριστη χωρίς ίχνος σεβασμού προς τον μεγαλύτερο επίσημα καταγεγραμμένο αρχαιολογικό χώρο στην Ελλάδα από το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού και επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση.  

Σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχει συνέχεια στις υπηρεσίες και στους υπηρεσιακούς παράγοντες έστω και αν δεν υπάρχει πολιτική βούληση του προϊσταμένου υπουργού; 

“Η κα Μενδώνη είναι γνωστή στο Πανελλήνιο ότι ενεργεί με γνώμονα προσωπικές της πολιτικές αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους ενεργεί”.

Ο πολιτισμός πρέπει να μένει μακριά και έξω από μικροκομματικές σκοπιμότητες και οικονομικά συμφέροντα. Στις 26/06/2020 δεκαέξι Σύλλογοι της πόλεως κοινοποιήσαμε και προς την κα Μενδώνη υπόμνημα, διαμαρτυρόμενοι για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας καθώς και για την αδράνεια της ομάδας εργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η κα Μενδώνη μέχρι και σήμερα δεν μας έχει απαντήσει, απαξιώνοντας έτσι τους Συλλόγους αλλά και την τοπική κοινωνία που εκπροσωπούν. Επίσης, στην απάντηση της προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης αναφέρει ως απαραίτητο προαπαιτούμενο για την ένταξη της Νικόπολης την κατάργηση του δρόμου (είσοδος πόλης) που διέρχεται από τον αρχαιολογικό χώρο με ταυτόχρονη ενοποίησή του.

Αυτή η πρακτική όμως δεν εφαρμόστηκε στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων (Καβάλα), ο οποίος εντάχθηκε πριν σχεδόν τρία χρόνια, ενώ οι εργασίες ένταξης είχαν ξεκινήσει ταυτόχρονο με την Νικόπολη και τώρα ξεκινούν οι εργασίες ενοποίησης του αρχαιολογικού χώρου. Θέμα το οποίο θέσαμε προς το Υπουργείο Πολιτισμού ως Όμιλος και ποτέ  δεν λάβαμε απάντηση.

Γιατί άραγε εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους αρχαιολογικούς χώρους της Νικόπολης και των Φιλίππων; Η μετατόπιση του δρόμου και να γίνει, αυτό από μόνο του δεν βοηθά την ένταξη αν ταυτοχρόνως δεν προχωρούν και οι υπόλοιπες ενέργειες και εργασίες για την σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας και του διαχειριστικού πλάνου.

Το 2013, η κα Μενδώνη ως Γεν. Γραμματέας τότε του Υπουργείου Πολιτισμού, ακολουθούσε άλλη τακτική και συγκάλεσε τέσσερις φορές την ομάδα εργασίας για την σύνταξη του φακέλου με την συμμετοχή του Ομίλου UNESCO, της Π.Ε., του Δήμου και του Τ.Ε.Ε. Τι άλλαξε στην πολιτική σας κα Μενδώνη από το 2013;

Γίνεται όμως λόγος στην απάντηση της κας Υπουργού για μια σειρά έργων που έχει δώσει προτεραιότητα το Υπουργείο για την αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείων του αρχαιολογικού χώρου της Νικόπολης. Δεν θα έπρεπε όμως να είναι ενήμερη και η τοπική κοινωνία για τα έργα αυτά;

Κλείνοντας, θέλουμε να θέσουμε μία σειρά ερωτημάτων τα οποία θεωρούμε ουσιώδη για την πορεία ένταξης της Νικόπολης:

  1. Ποιος ο ρόλος του σωματείου «Διάζωμα» και ποιες οι σχέσεις του με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια Ηπείρου;
  2. Ποιες είναι οι προθέσεις των δύο Βουλευτών του Νομού και πότε θα τοποθετηθούν επίσημα για το θέμα;
  3. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η Περιφερειακή ενότητα πλην της εισόδου της πόλης ώστε να προχωρήσει ο φάκελος ένταξης;
  4. α) Ποιες είναι οι προθέσεις του κ. Δημάρχου Πρέβεζας;

β) Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει τοποθετηθεί για το θέμα;

γ) Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί από την έναρξη της θητείας του ώστε να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της ένταξης;

  1. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η αρμόδια Λ.Γ’ εφορεία αρχαιοτήτων;
  2. Γιατί δεν υπάρχει συνεργασία και συνεννόηση όλων των εμπλεκομένων φορέων ώστε να διεκδικηθεί δυναμικά και συλλογικά η ένταξη της Νικόπολης;

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites