Συστηματική υποβάθμιση της λειτουργίας των Δικαστηρίων στα Γιάννενα

Αναφορά Μ. Τζούφη για την υποβάθμιση της λειτουργίας των Δικαστηρίων

Το πρόσφατο υπόμνημα του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων, το οποίο αφορά τη συστηματική υποβάθμιση της λειτουργίας των Δικαστηρίων από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, κατέθεσε η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Στο υπόμνημα καταγράφονται τα αιτήματα των Δικαστικών Υπαλλήλων, ενώ στηλιτεύεται η ολιγωρία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα όπως οι μεγάλες ελλείψεις σε δικαστικούς υπαλλήλους, οι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, η μη-χορήγηση επιδομάτων ειδικών συνθηκών και υπερωριακής απασχόλησης στους δικαστικούς υπαλλήλους, οι ελλιπείς υλικοτεχνικές υποδομές.

Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ καλεί, δια του προεδρείου της Βουλής, τον αρμόδιο υπουργό να δώσει σαφείς απαντήσεις αναφορικά με το υπόμνημα του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων, καθώς και να προβεί σε άμεσες ενέργειες για την επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων που υποβαθμίζουν τη λειτουργία των Δικαστηρίων και πλήττουν την απονομή της Δικαιοσύνης.

Στο υπόμνημα του ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων αναφέρει μεταξύ άλλων:

1. Τα δικαστήρια των Ιωαννίνων έχουν τεράστια κενά σε δικαστικούς γραμματείς τα οποία δεν καλύπτονται με τον σημερινό ρυθμό προσλήψεων ούτε με την όλως πρόχειρη και εμβαλωματική λύση των αποσπάσεων, πολλώ δε μάλλον με την συνήθη πρακτική των ανωτέρω δικαστηρίων να αποσπούν γραμματείς των κατωτέρων δικαστηρίων, συνθλίβοντας τις συνθέσεις τους και προκαλώντας ανυπέρβλητα εμπόδια στη λειτουργία τους.

Η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης αντί να επιταχύνει τους διορισμούς των προκηρύξεων 1Κ-2017 και 8Κ-2017 και να αποκαταστήσει τόσο τους επιτυχόντες των διαγωνισμών αυτών, όσο και την εύρυθμη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών, εφαρμόζει την τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού τόσο ανάμεσα στους δικαστικούς υπαλλήλους προτείνοντας ως μόνη «άμεση» λύση την απόσπασή τους από το ένα δικαστήριο στο άλλο, όσο και μεταξύ των συλλειτουργών της δικαιοσύνης ήτοι των δικαστικών υπαλλήλων και των δικηγόρων.

2. Σε όλο το Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων αυτή την στιγμή εργάζονται μόνο ΤΡΕΙΣ δικαστικοί επιμελητές με τεράστιο όγκο επιδόσεων, έργο το οποίο καλείται να φέρει εις πέρας η Αστυνομία και πολλές ακόμη επαγγελματικές υποχρεώσεις στις οποίες αγωνίζονται να ανταποκριθούν, λαμβάνοντας πενιχρά ποσά ως έξοδα κίνησης.

3. Παραβλέπεται συστηματικά το σημαντικό έργο που επιτελούν οι δικαστικοί υπάλληλοι αφού ούτε τα θεσμικά μας αιτήματα ικανοποιούνται (εισαγωγική και διαρκής επιμόρφωση, ψήφιση του νέου Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων), ούτε τα οικονομικά μας αιτήματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, την χορήγηση επιδομάτων ειδικών συνθηκών και υπερωριακής απασχόλησης.

4. Η πολυδιαφημιζόμενη ηλεκτρονική διασύνδεση των Δικαστηρίων υστερεί σε μεγάλο βαθμό τουλάχιστον σε ότι αφορά τα Ιωάννινα διότι δε λειτουργεί το σύστημα ηχογράφησης και αποηχογράφησης των Πολιτικών και Ποινικών Δικαστηρίων (εκτός από το Ειρηνοδικείο), δεν έχουμε ενταχθεί στο solon.gov.gr,ούτε στον Ο.Σ.Δ.Δ.Υ, δεν έχει γίνει εκσυγχρονισμός των τηλεφωνικών κέντρων μέσω της ένταξης στο «ΣΥΖΕΥΞΙΣ», γεγονός που δεν επιτρέπει μεταξύ άλλων την ηλεκτρονική έκδοση και αποστολή πιστοποιητικών και πολλές ακόμη εφαρμογές, ενώ στο Δικαστικό Μέγαρο
Ιωαννίνων εργάζονται μόνο δύο (2) υπάλληλοι, ειδικότητας Πληροφορικής και καθυστερούν και οι προσλήψεις υπαλλήλων ειδικότητας Πληροφορικής από εκκρεμείς διαγωνισμούς.

5. Η συνδρομή του υπουργείου Δικαιοσύνης στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης μόνο ως επαιτεία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Υλικά μέσα προστασίας (γάντια μίας χρήσης και αντισηπτικά) δόθηκαν στους υπαλλήλους από το Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων με την οικονομική αρωγή της Ο.Δ.Υ.Ε., προερχόμενη από τις συνδρομές των ιδίων των υπαλλήλων.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γιάννινα: Κλείνει Δημοτικό Σχολείο λόγω κρουσμάτων στρεπτόκοκκου

28/02/2024, 2:42 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Η μαγεία της ορεινής Ηπείρου σε ένα βίντεο

01/01/2024, 1:38 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Δημιουργία Συμμαχίας για τον Αμβρακικό

23/11/2023, 8:40 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Διαβούλευση για την ΟΧΕ «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» στη ΠΠ 2021-2027

23/11/2023, 8:28 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο – Συστάσεις στους πολίτες από την Περιφέρεια

21/11/2023, 3:07 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Νέες απόπειρες απάτης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου

21/11/2023, 3:00 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Εκδήλωση ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Άρτα

24/10/2023, 7:54 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Πλήθος κόσμου στη Ροδαυγή Άρτας για την 13η Γιορτή Κάστανου

23/10/2023, 4:20 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites