Αλλαγές στους κανόνες παιχνιδιού από φέτος στο ποδόσφαιρο

Βασικές μεταβολές στους Κανόνες παιχνιδιού 2020-2021

 

  • Παίξιμο της μπάλας με το χέρι 

-Το παίξιμο της μπάλας με το χέρι κατά λάθος από έναν επιτιθέμενο ποδοσφαιριστή θα πρέπει να τιμωρείται μόνο εφόσον οδηγεί  “άμεσα” στην επίτευξη τέρματος ή σε μια προφανή ευκαιρία για τον ποδοσφαιριστή και/ή την ομάδα του για επίτευξη τέρματος (ήτοι μετά το παίξιμο της μπάλας με το χέρι, η μπάλα μετακινείται σε μικρή μόνον απόσταση και/ή ανταλλάσσονται μόνο λίγες πάσες). 

– Για τους σκοπούς του ορισμού των παραπτωμάτων παιξίματος της μπάλας με το χέρι, ο “βραχίονας” σταματάει στο κάτω μέρος της μασχάλης.

  • Τα λακτίσματα από το σημείο του πέναλτι και η διαδικασία των πέναλτι: 

– Εφόσον ο τερματοφύλακας υποπίπτει σε παράβαση (κινείται γρηγορότερα από τη γραμμή του) αλλά το λάκτισμα δεν βρίσκει στο τέρμα ή αναπηδάει από τα δοκάρια ή το οριζόντιο δοκάρι, τότε το λάκτισμα δεν επαναλαμβάνεται εκτός εάν ο ποδοσφαιριστής που λακτίζει επηρεάστηκε ξεκάθαρα από την παράβαση του τερματοφύλακα. 

– Εφόσον ένας τερματοφύλακας τιμωρηθεί και το λάκτισμα επαναληφθεί, ο τερματοφύλακας δέχεται προειδοποίηση για το πρώτο παράπτωμα (στο παιχνίδι ή στη διαδικασία των πέναλτι) και παρατηρείται με κίτρινη κάρτα για κάθε επόμενο παράπτωμα ή παραπτώματα. 

– Οι κίτρινες κάρτες για όλους του ποδοσφαιριστές δεν μεταφέρονται στη διαδικασία των πέναλτι. Εφόσον ένας ποδοσφαιριστής δεχθεί κίτρινη κάρτα τόσο στο παιχνίδι όσο και στη διαδικασία των πέναλτι, αυτές θα σημειώνονται ως 2 κίτρινες κάρτες και όχι ως αποβολή (κόκκινη κάρτα). 

– Εφόσον ο τερματοφύλακας και ο εκτελεστής του λακτίσματος υποπίπτουν σε παράβαση ταυτόχρονα, τότε πρέπει να τιμωρείται ο εκτελεστής του λακτίσματος.

 

Άλλες σημαντικές διευκρινίσεις 

– Το με πρόθεση παίξιμο της μπάλας με το χέρι από έναν αμυνόμενο ποδοσφαιριστή θεωρείται “παίξιμο με πρόθεση” για τους σκοπούς του οφσάιντ.

– Εάν ένας τερματοφύλακας τιμωρείται επειδή έπαιξε “αντικανονικά” την μπάλα δεύτερη φορά σε μια επανέναρξη του παιχνιδιού (ήτοι πριν την αγγίξει άλλος ποδοσφαιριστής), εφαρμόζεται η αρμόζουσα πειθαρχική κύρωση, ακόμα και εάν το δεύτερο άγγιγμα έγινε με το χέρι/τον βραχίονα. 

– Εφόσον ο διαιτητής επιτρέπει ένα “γρήγορο” ελεύθερο λάκτισμα ή παίξει το πλεονέκτημα για ένα παράπτωμα το οποίο επηρέασε ή ανέκοψε μια υποσχόμενη επίθεση, δεν δίδεται κίτρινη κάρτα. 

– Ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος δεν συμμορφώνεται με την απαιτούμενη απόσταση των 4 μέτρων σε ένα ελεύθερο διαιτητή, πρέπει να παρατηρείται με κίτρινη κάρτα. 

– Εφόσον ο τερματοφύλακας “σηκώσει’’ την μπάλα ψηλά προς τα πάνω κατά τη διάρκεια ενός από τέρματος λακτίσματος ή ενός ελεύθερου λακτίσματος και ένας συμπαίκτης του τη γυρίσει με το κεφάλι ή με το στήθος προκειμένου αυτός να την πιάσει, το λάκτισμα πρέπει να επαναλαμβάνεται, ωστόσο δεν επιβάλλεται πειθαρχική κύρωση εκτός αν αυτό επαναλαμβάνεται τακτικά. 

 

ΤΡΟΠΟΣ ΤΕΛΕΣΗΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ.

 

 

  • Στην αγωνιστική περίοδο 2020-2021, κατ’ εξαίρεση επιτρέπονται μέχρι πέντε (5) αλλαγές και δήλωση 20άδας, αντί 18άδας, 

 

με εννέα (9) αναπληρωματικούς παίκτες στον πάγκο. 

 

  • Οι αριθμοί στις φανέλες των ποδοσφαιριστών θα είναι από τι ένα(1) έως το είκοσι(20). 
  • Προκειμένου να περιορισθεί η διακοπή στην εξέλιξη του αγώνα, κάθε ομάδα θα έχει τρεις ευκαιρίες να προβεί στις πέντε (5) αλλαγές κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.
  • Εφόσον και οι δύο ομάδες προβούν σε αλλαγή ταυτόχρονα, αυτή θα υπολογίζεται ως μία χρησιμοποιούμενη ευκαιρία για αλλαγή για κάθε ομάδα.
  • Σε περίπτωση που αγώνας οδηγηθεί στην παράταση, οι ομάδες θα έχουν δικαίωμα μίας επιπλέον αλλαγής ποδοσφαιριστή (έκτης), πέραν των πέντε (5) αλλαγών, που προβλέπονται κατά τη διάρκεια του αγώνα. Θα μπορεί, επιπρόσθετα, να προβεί σε αλλαγές κατά το διάστημα πριν από την έναρξη της παράτασης και στη διάρκεια του ημιχρόνου της παράτασης. Εφόσον μία ομάδα δεν κάνει χρήση του μέγιστου αριθμού αλλαγών ή ευκαιριών για αλλαγή, επιτρέπεται η χρήση των αλλαγών και των ευκαιριών που δεν χρησιμοποιήθηκαν, κατά τη διάρκεια της παράτασης. 

 

 

                                         ΦΙΤΣΑΣ ΗΛΙΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ/ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑΣ ΕΠΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΑΘΛΗΤΙΚΑ, ΒΟΛΕΥ

Ήττα για τον Φιλαθλητικό Πρέβεζας από τον ΖΑΟΝ στην έναρξη της Pre League

23/10/2023, 11:00 πμ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ, ΒΟΛΕΥ

Πρώτη θέση για τον Φιλαθλητικό στο τουρνουά της Πρέβεζας

24/09/2023, 6:58 μμ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ, ΜΠΑΣΚΕΤ

Δυναμικό ξεκίνημα με νίκη επί του ΠΑΣ Γιάννενα για τις Νεάνιδες του ΣΚ Νικόπολη

20/09/2023, 8:58 μμ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ, ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Νέα Σχολή Διαιτησίας θα λειτουργήσει από την ΕΠΣ Πρέβεζας – Λευκάδας

18/09/2023, 8:29 μμ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ, ΒΟΛΕΥ

Τους μεγάλους του χορηγούς επισκέφθηκε ο Φιλαθλητικός Πρέβεζας

16/09/2023, 9:34 μμ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ, ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΕΠΣ Πρέβεζας – Λευκάδας : Την Κυριακή 1 Οκτωβρίου ο τελικός του Super Cup

12/09/2023, 9:14 πμ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ, ΔΙΑΦΟΡΑ

Ο 28χρονος Παπασάββας από την Κρανιά ζει τα όνειρα που έκανε όταν ήταν 15 χρονών

11/09/2023, 11:10 μμ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ, ΜΠΑΣΚΕΤ

Έναρξη ακαδημιών Σ.Κ.Νικόπολη Πρέβεζας

04/09/2023, 12:26 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites