Οι Προτάσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου “Πρέβεζα” προς την Επιτροπή «ΠΡΕΒΕΖΑ 2021»

Τις παρακάτω προτάσεις προς την Δημοτική Διαβούλευση Πρέβεζας σχετικά με τους εορτασμούς της πόλης μας για τα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελλάδας, έστειλε ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Πρέβεζα”:

“Μελετώντας τις αρχές και τους στόχους της επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021» κυκλώσαμε τα παρακάτω γενικά για τους στόχους των δράσεων σε τοπικό επίπεδο από την επιτροπή «ΠΡΕΒΕΖΑ 2021» :

  1. Να νοηματοδοτήσουμε τους εορτασμούς προς όφελος της πόλης και του Δήμου, αξιοποιώντας σε βάθος χρόνου τον τοπικό μας πολιτισμό και την ιστορία μας ,που  χρόνια τώρα δοκιμάζονται από την αδράνεια και την πολιτική ασυνεννοησία των θεσμών .
  2. Να αξιοποιήσουμε παραγωγικά τη σημαντική αυτή ευκαιρία καταλήγοντας επιτέλους σε ένα ρεαλιστικό αναπτυξιακό μοντέλο της πόλης και του Δήμου.
  3. Να επικεντρώσουμε τις δράσεις μας στις προοπτικές της πόλης για το μέλλον και να αναδείξουμε συλλογικά το πως φανταζόμαστε και θέλουμε την Πρέβεζα 200 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελλάδας και 109 χρόνια από την δική της απελευθέρωση .
  4. Βασικός στόχος πρέπει να είναι η αναμόρφωση   της καθημερινότητας στην πόλη και η καλλιέργεια στάσεων στα κοινωνικά της προβλήματα.

Ότι θα σχεδιαστεί και   υλοποιηθεί  πρέπει να αφήσει μια παρακαταθήκη στην πόλη για το ιστορικό της φορτίο και την σύγχρονη δυναμική της .

Τα παραπάνω θα επιτευχθούν εάν η τοπική επιτροπή μέσα από ένα πολιτισμένο και δημοκρατικό διάλογο μελετήσει προσεκτικά και αντικειμενικά τις προτάσεις και συνθέσει, αναδείξει και προωθήσει τις πιο ευεργετικές για τον τόπο και το μέλλον του ιδέες .

Η επιτροπή πρέπει να καταστήσει συμμέτοχη  στις δράσεις και τους σκοπούς του εορτασμού το μεγαλύτερο μέρος της τοπικής κοινωνίας με πρωτοστατούντες σε όλα τους τοπικούς ταγούς .

Να υπάρξει σεβασμός όλων μας στη Συλλογική Μνήμη, στη Θρησκευτική Παράδοση και την Πολιτιστική  Κληρονομιά . 

Δεν είναι σκοπός να ξαναγράψουμε την ιστορία του τόπου μας και ας αποφύγουμε την συγκρουσιακή κριτική  για τον τρόπο εορτασμού . 

Με οδηγό όσα προαναφέραμε,  ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Πρέβεζα»  προτείνει επιμέρους τα εξής:

  1. Την λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση της εικόνας και του πολιτισμού της καθημερινότητας της πόλης, που κατά τη γνώμη μας βρίσκονται πολύ κάτω από το μέσο όρο του αυτονόητου.
  2. Την καταγραφή , ανάδειξη και αξιοποίηση σε εύλογο βάθος χρόνου και με μελετημένο προγραμματισμό των ιστορικών μνημείων και ψηφίδων της τοπικής ιστορίας και τη δημιουργία με τον τρόπο αυτό ,μιας στιβαρής ιστορικής ταυτότητας, η ανυπαρξία της οποίας χρόνια τώρα εκπέμπει κατάθλιψη.
  3. Την δημιουργία, επιτέλους, του προτεινόμενου εδώ και χρόνια από τον σύλλογό μας «Μουσείου Ιστορίας της Πόλης» που δεν χρειάζεται πλέον ανάλυση, η τεράστια συμβολή του στην ιστορία και τον πολιτισμό μας καθώς και αυτήν του Εκκλησιαστικού Μουσείου,   αφετηρία και τερματισμός του σχεδιαζόμενου (?)θρησκευτικού τουρισμού στη περιοχή .
  4. Την άμεση χρηματοδότηση και σύνταξη σωστικής μελέτης για το κάστρο του Παντοκράτορα και υλοποίησής της και παράλληλα μελέτη αξιοποίησής του .Το κάστρο του Παντοκράτορα είναι ένας χώρος ανυπολόγιστης και πολύπλευρης αξίας για την τοπική κοινωνία και η ιστορία θα είναι ανελέητη για αυτούς που χρόνια τώρα  συμβάλλουν στην καταστροφική φθορά του. Το ίδιο προτείνουμε να ισχύσει για το κάστρο του Αγίου Γεωργίου και τον Προμαχώνα .
  5. Φωτογραφική απεικόνιση των σπιτιών της πόλης που έζησαν ο Ανδρούτσος και ο Μπότσαρης πάνω στα σημερινά κτήρια, μαζί με ενημερωτικές πινακίδες ως ελάχιστη προσφορά στην ιστορία και τη μνήμη τους .
  6. Αποκατάσταση του βανδαλισμένου χώρου  ( καταστροφή ενημερωτικών πινακίδων ) του Ιερού Βράχου του Ζαλόγγου και υλοποίηση των προτάσεων της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας για την ανάδειξη της Ιεράς Μονής Ταξιάρχη στον ίδιο χώρο.
  7. Προετοιμασία και διοργάνωση το 2022 ενός επιστημονικού συνεδρίου των απανταχού στον κόσμο Πρεβεζάνων με συγκεκριμένο περιεχόμενο και θεματολογία που θα ανοίξει τους ορίζοντες της πόλης και θα ενισχύσει το ανθρώπινο δυναμικό της ,με απόδημους συμπατριώτες μας που αγαπάνε τον τόπο τους και θέλουν να προσφέρουν σε αυτόν . 

Όπως επισημαίνει η επιτροπή « ΕΛΛΑΔΑ 2021»,  «το μέλλον διαμορφώνεται από τις πράξεις όλων μας στο παρόν . Η πρόοδος θέλει και τρόπο και κόπο ».

Σε τοπικό επίπεδο, ας αφήσουμε πίσω το μίζερο παρελθόν , ας επικεντρωθούμε σε αυτή τη δεύτερη μεγάλη ευκαιρία που προβάλλει για την Πρέβεζα που δεν πρέπει να χαθεί και αυτή.

Η προηγούμενη , που παρουσιάστηκε με την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης μας, όχι μόνο έμεινε ανεκμετάλλευτη αλλά και ο τρόπος διαχείρισής  της από τους θεσμούς ήταν ντροπιαστική για το βάρος και τη σημασία της, χωρίς να αφήσει κανένα χειροπιαστό αποτύπωμα στην πατρίδα μας” .  


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites