Στη Βουλή τα προβλήματα υποστελέχωσης των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων του Νομού

Με τρεις Αναφορές προς τον Υπουργό Υγείας, ο Κώστας Μπάρκας φέρνει στη Βουλή τα προβλήματα υποστελέχωσης των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων του Νομού

Τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη στελέχωση σε ιατρικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων του Νομού, φέρνει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, με Αναφορές που κατατέθηκαν προς τον Υπουργό Υγείας, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας. Οι σχετικές Αναφορές στηρίχθηκαν σε Επιστολές και Υπομνήματα Τοπικών Κοινοτήτων και Φορέων του Νομού, οι οποίες κοινοποιήθηκαν τόσο στο Υπουργείο Υγείας, όσο και στους Βουλευτές και στους Δημάρχους των συγκεκριμένων περιοχών. Ειδικότερα, Επιστολές και Υπομνήματα έχουν σταλεί, μέχρι στιγμής, για την υποστελέχωση σε ιατρικό προσωπικό των Κέντρων Υγείας Φιλιππιάδας και Θεσπρωτικού, καθώς και για το Περιφερειακό Ιατρείο Παπαδατών.     

Με τις Αναφορές αυτές ο κ. Μπάρκας αναδεικνύει το πρόβλημα υποστελέχωσης των μονάδων Υγείας στον Νομό, που παρά τις εκ του αντιθέτου υποσχέσεις από την παρούσα κυβέρνηση και τους πόρους που δίνονται στο σύστημα υγείας αυτή την περίοδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, φαίνεται να μην βρίσκεται στις προτεραιότητες η κάλυψή τους, τουλάχιστον όσον αφορά στον Νομό Πρέβεζας. Αντί για προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, όπως είχαν προγραμματιστεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η παρούσα κυβέρνηση επιλέγει μετακινήσεις μεταξύ υγειονομικών μονάδων, για να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες, με αποτέλεσμα τον προβληματισμό και τη δυσαρέσκεια φορέων και εργαζομένων για τις αποφάσεις του Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και κατ’ επέκταση του Υπουργείου Υγείας. Για τα προβλήματα αυτά, για τον τρόπο που αντιμετωπίζει συνολικά το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στον Νομό Πρέβεζας, θα κληθεί σύντομα ο Υπουργός Υγείας, κ. Κικίλιας, να δώσει εξηγήσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του κ. Μπάρκα.    

Ακολουθούν αναλυτικά οι τρεις (3) Αναφορές του κ. Μπάρκα προς τον Υπουργό Υγείας:       

 

  

 

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τoν κ. Υπουργό Υγείας  

Θέμα: «Άμεση κάλυψη των θέσεων ιατρικού προσωπικού για το Κέντρο Υγείας Φιλιππιάδας»   

 

Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μπάρκας Κωνσταντίνος καταθέτει προς τον κ. Υπουργό Υγείας την με Αρ. Πρωτ. 217-19/06/2020 Επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας προς τον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, τους εκπροσώπους του Νομού Πρέβεζας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στον Δήμαρχο Ζηρού και στους Διευθυντές των Κέντρων Υγείας Φιλιππιάδας και Θεσπρωτικού, με την οποία αφού απαριθμεί τα προβλήματα λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Φιλιππιάδας, εισηγείται μια σειρά θεσμικών παρεμβάσεων, χωρίς τις οποίες διαβλέπει ότι δε θα μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά το Κέντρο Υγείας Φιλιππιάδας, ιδιαίτερα ενόψει θερινής περιόδου σε συνάρτηση και με τις άδειες των ιατρών. Όπως αναφέρεται στην Επιστολή, ενώ στο Κέντρο Υγείας Φιλιππιάδας το νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό που υπηρετεί, ανέρχεται στα 48 άτομα, έχει μόνο 3 ιατρούς, εκ των οποίων η μία ιατρός υπηρετεί με απόσπαση στο αστικού τύπου Κέντρο Υγείας Πρέβεζας (Πρώην ΙΚΑ). Κατόπιν αυτού, ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας εισηγείται, μεταξύ άλλων, την πραγματοποίηση, το συντομότερο δυνατόν, διορισμών οργανικών και επικουρικών θέσεων ιατρών κυρίως στο Κέντρο Υγείας Φιλιππιάδας. Να σημειωθεί ότι το Κέντρο Υγείας Φιλιππιάδας, μαζί με το Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού, καλύπτουν περίπου το ένα τρίτο του Νομού Πρέβεζας, μια ευρεία περιοχή, που έχει Κοινότητες και Τοπικά Διαμερίσματα σε δυσπρόσιτους ορεινούς όγκους, με υψηλά ποσοστά ηλικιωμένων κατοίκων, που έχουν κατά τεκμήριο αυξημένες ανάγκες στην παροχή υπηρεσιών υγείας.

 

Επισυνάπτεται η Επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας.

Παρακαλούμε για την άμεση εξέταση της Επιστολής, για την απάντηση και τις σχετικές σας ενέργειες καθώς και να μας ενημερώσετε σχετικά.

 

Αθήνα 02.07.2020

 

Ο καταθέτων  Βουλευτής

Μπάρκας Κωνσταντίνος

          

 

  

 

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τoν κ. Υπουργό Υγείας  

Θέμα: «Με ευθύνη της Διοίκησης της 6ης ΥΠΕ επιβαρύνεται το πρόβλημα υποστελέχωσης του Κέντρου Υγείας Θεσπρωτικού του Νομού Πρέβεζας»   

 

Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μπάρκας Κωνσταντίνος καταθέτει προς τον κ. Υπουργό Υγείας Επιστολή, που υπογράφεται από ιατρικό, νοσηλευτικό και προσωπικό υποστηρικτικών υπηρεσιών του Κέντρου Υγείας Θεσπρωτικού, με την οποία εκφράζει τη λύπη του για συγκεκριμένες ενέργειες του Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (6η Υ.ΠΕ), που έχουν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των προβλημάτων υποστελέχωσης του Κέντρου Υγείας Θεσπρωτικού. Ειδικότερα, στην Επιστολή καταγράφεται έλλειψη, από την πλευρά του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, ενός ελαχίστου πνεύματος συνεργασίας και κατανόησης του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, με τους εργαζόμενους του Κέντρου Υγείας Θεσπρωτικού, με αποτέλεσμα, αφενός την επιδείνωση των όρων εργασίας των εργαζόμενων, αφετέρου τη διόγκωση των προβλημάτων υποστελέχωσης, που αντιμετωπίζει το Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού. Με την επιστολή τους οι εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας Θεσπρωτικού ζητούν, μεταξύ άλλων, να γνωρίσουν εάν και πόσες θέσεις ιατρών έχουν ή ενδέχεται να προκηρυχθούν άμεσα, διότι οι δεδομένες και υπαρκτές ανάγκες των γειτονικών υγειονομικών μονάδων δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν από πρόσκαιρες μετακινήσεις προσωπικού, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση από το Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού.

                   

 

Επισυνάπτεται η Επιστολή του Ιατρικού, Νοσηλευτικού και του Προσωπικού Υποστηρικτικών Υπηρεσιών στο Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού.

Παρακαλούμε για την άμεση εξέταση της Επιστολής, για την απάντηση και τις σχετικές σας ενέργειες καθώς και να μας ενημερώσετε σχετικά.

 

Αθήνα 02.07.2020

 

Ο καταθέτων  Βουλευτής

Μπάρκας Κωνσταντίνος

 

  

 

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τoν κ. Υπουργό Υγείας  

Θέμα: «Μεγάλα προβλήματα στην παροχή πρωτοβάθμιου επιπέδου υπηρεσιών υγείας προκαλεί η μετακίνηση της μοναδικής Ιατρού από το Περιφερειακό Ιατρείο Παπαδατών του Δήμου Ζηρού της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας »   

 

Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μπάρκας Κωνσταντίνος καταθέτει προς τον κ. Υπουργό Υγείας την με Αρ. Πρωτ. 12- 07/06/2020 Επιστολή του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Παπαδατών του Δήμου Ζηρού της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, η οποία στάλθηκε στον Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Υ.ΠΕ) και κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, στους Βουλευτές του Νομού, στον Δήμαρχο και στον Αντιδήμαρχο Ζηρού. Με την εν λόγω Επιστολή του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας εκφράζεται η λύπη των πολιτών μιας ευρύτερης περιοχής, διότι με την Υπ΄ Αριθμ 24802/ 03-06-2020 Απόφαση του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ μετακινείται για τρεις μήνες η Γενική Ιατρός από το Περιφερειακό Ιατρείο Παπαδατών- Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού, στο Κέντρο Υγείας Φιλιππιάδας. Όπως αναφέρεται στην Επιστολή, η μετακίνηση της Ιατρού θα επιφέρει πολλά προβλήματα στην ήδη υποβαθμισμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας της περιοχής. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο περιφερειακό ιατρείο καλύπτει μια ευρύτερη περιοχή που αποτελείται από κοινότητες και οικισμούς σε ορεινά μέρη, με δυσκολίες οδικής μετακίνησης και χαμηλής συχνότητας εξυπηρέτηση μέσω των δημόσιων μέσων μεταφοράς. Η περιοχή της Μικρής Λάκκας Σουλίου, όπου ανήκει η κοινότητα των Παπαδατών και οι γειτονικές κοινότητες, που εξυπηρετούνται από το περιφερειακό ιατρείο Παπαδατών, είναι από τις φτωχότερες της Ευρώπης και επιπλέον καταγράφει υψηλά ποσοστά ηλικιωμένων κατοίκων με σοβαρά προβλήματα υγείας. Με την απόφαση του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, αφενός, διαιωνίζεται το πρόβλημα της επαρκούς στελέχωσης του περιφερειακού ιατρείου, αφετέρου δεν προχωρεί σε προκήρυξη, έστω και επικουρικής θέσης ιατρού, που θα καλύψει τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας Φιλιππιάδας, του Δήμου Ζηρού, φανερώνοντας έλλειψη σχεδιασμού από την διοίκηση της 6ης ΥΠΕ, όπως αναφέρεται στην Επιστολή. Στην Επιστολή καταγράφεται η έντονη ανησυχία των πολιτών και ο κίνδυνος πρόκλησης μεγάλης κοινωνικής αναστάτωσης στην περίπτωση που υλοποιηθεί η απόφαση του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ για τη μετακίνηση της μοναδικής Ιατρού από το Περιφερειακό Ιατρείο Παπαδατών.        

 

Επισυνάπτεται η Επιστολή του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Παπαδατών.

Παρακαλούμε για την άμεση εξέταση της Επιστολής, για την απάντηση και τις σχετικές σας ενέργειες καθώς και να μας ενημερώσετε σχετικά.

 

Αθήνα 03.07.2020

 

Ο καταθέτων  Βουλευτής

Μπάρκας Κωνσταντίνος 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites