Κώστας Μπάρκας: Στη Βουλή τα προβλήματα των συνεταιριστών παραγωγών της Πρέβεζας

Για τα προβλήματα της οικονομικής βιωσιμότητας, που προσεγγίζουν τα όρια της κατάρρευσης, των εκατοντάδων συνεταιριστών παραγωγών και των οικογενειών τους, που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή θερμοκηπιακών και εξωχώραφων αγροτικών προϊόντων, καλούνται να δώσουν εξηγήσεις και λύσεις οι αρμόδιοι Υπουργοί Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, ύστερα από σχετική Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας.   

Ειδικότερα, μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα ο κ. Μπάρκας με τους εκπροσώπους των τριών αγροτικών συνεταιρισμών της Πρέβεζας, οι οποίοι του περιέγραψαν την οικτρή οικονομική κατάσταση των παραγωγών της περιοχής, με την πτώση του εισοδήματός τους να φτάνει στα επίπεδα του 90%, κατατέθηκε σχετική Ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία, δεν διακυβεύεται μόνο το εισόδημα των παραγωγών της φετινής χρονιάς, αλλά τίθεται σε άμεσο κίνδυνο το εισόδημα και της επόμενης, αφού με τα ισχύοντα δεδομένα, όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι των συνεταιριστών παραγωγών, δεν θα είναι σε θέση να καλλιεργήσουν την επόμενη χρονιά, γεγονός που θα αποβεί σε βάρος και των καταναλωτών, που θα έρθουν αντιμέτωποι με αυξημένες τιμές των αγροτικών προϊόντων. 

Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση, η οποία δεν έχει προνοήσει ουσιαστικά για καμία στήριξη στους συνεταιριστές- παραγωγούς. Ειδικότερα, πρώτον, δεν έλαβαν τα 800€, που δόθηκαν σχεδόν στο σύνολο των επαγγελματιών, που είδαν τη λειτουργία της δραστηριότητάς τους να αναστέλλεται. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ οι συνεταιριστές- παραγωγοί δεν έλαβαν την ενίσχυση των 800€, το ίδιο δε συνέβη με τους εμπόρους χονδρικής των αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι έλαβαν τη συγκεκριμένη ενίσχυση, διότι συμπεριλήφθηκαν στο εμπόριο λιανικής. Δεύτερον, δεν εντάσσονται στους κλάδους που δικαιούνται την επιστρεπτέα προκαταβολή φόρου. Τρίτον, δεν ωφελούνται ούτε από το Πρόγραμμα Επιχειρηματικής Χρηματοδότησης του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, ΤΕΠΙΧ ΙΙ, το οποίο όπως σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση ουσιαστικά ωφελεί και απευθύνεται σε μεγάλες επιχειρήσεις, που ούτως ή άλλως έχουν περισσότερες δυνατότητες χρηματοδότησης και κίνησης σε σχέση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού επιχειρείν.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ο κ. Μπάρκας καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν πρώτον, ποια μέτρα πρόκειται να λάβουν, ώστε να στηριχθούν εμπράκτως οι συνεταιριστές- παραγωγοί θερμοκηπιακών και εξωχώραφων προϊόντων, που βιώνουν σημαντική πτώση του εισοδήματός τους. Δεύτερον, αν θα ενταχθούν οι συνεταιριστές- παραγωγοί θερμοκηπιακών και εξωχώραφων προϊόντων στους δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Τρίτον, αν θα ενταχθούν οι συνεταιριστικές οργανώσεις παραγωγών θερμοκηπιακών και εξωχώραφων αγροτικών προϊόντων σε χρηματοδοτικά σχήματα, που θα είναι σχεδιασμένα, ώστε να απευθύνονται ουσιαστικά σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις. 

Ακολουθεί αναλυτικά η κατατεθείσα Ερώτηση: 

   

 

Αθήνα, 30/07/2020

 

Ερώτηση

Προς τους κ.κ. Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 

  

Θέμα: «Σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση οι συνεταιριστές παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, που επιδεινώνεται από την εφαρμοσθείσα πολιτική της Κυβέρνησης» 

Προ της κατάρρευσης, που θα δημιουργήσει ακόμη και προβλήματα βιοπορισμού οδηγούνται, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης, οι τουλάχιστον πεντακόσιοι συνεταιριστές- παραγωγοί και οι οικογένειές τους, που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή θερμοκηπιακών και εξωχώραφων προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας και της Αιτωλοακαρνανίας. Ειδικότερα, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, εκμηδενίστηκε ουσιαστικά η ζήτηση με αποτέλεσμα η πτώση του εισοδήματος να προσεγγίζει το 90%. Είναι ενδεικτική η κατάρρευση των τιμών παραγωγού, όταν την τρέχουσα περίοδο η τιμή της ντομάτας, κύριο αγροτικό προϊόν της περιοχής, έφτασε να πωλείται είκοσι πέντε  λεπτά (0,25€) το κιλό, όταν πέρυσι την ίδια περίοδο η τιμή παραγωγού ανέρχονταν στο ένα ευρώ και είκοσι λεπτά (1,20€).

Πέρα από την προφανή απώλεια εισοδήματος, η παρούσα κατάσταση θα οδηγήσει τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών σε αδυναμία καλλιέργειας την επόμενη χρονιά, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο εις βάρος τόσο των παραγωγών, όσο και των καταναλωτών. Η καθίζηση των τουριστικών αγορών των γύρω περιοχών, όπως της Κέρκυρας και της Λευκάδας, οι οποίες ήταν οι βασικές αγορές που διοχετεύονταν τα νωπά αγροτικά προϊόντα της Πρέβεζας, συμπαρέσυρε και το αγροτικό εισόδημα των παραγωγών της περιοχής, διαμορφώνοντας δυσμενείς όρους και για την επόμενη χρονιά, αφού πολλοί αγρότες δεν θα είναι σε θέση να καλλιεργήσουν με τις συνθήκες που επικρατούν γύρω από την αγροτική εκμετάλλευση σήμερα.

Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από την πολιτική της κυβέρνησης, η οποία δεν έχει προνοήσει ουσιαστικά για καμία στήριξη στους συνεταιριστές- παραγωγούς. Ειδικότερα, πρώτον, δεν έλαβαν τα 800€, που δόθηκαν σχεδόν στο σύνολο των επαγγελματιών, που είδαν τη λειτουργία της δραστηριότητάς τους να αναστέλλεται. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ οι συνεταιριστές- παραγωγοί δεν έλαβαν την ενίσχυση των 800€, το ίδιο δε συνέβη με τους εμπόρους χονδρικής των αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι έλαβαν τη συγκεκριμένη ενίσχυση, διότι συμπεριλήφθηκαν στο εμπόριο λιανικής. Δεύτερον, δεν εντάσσονται στους κλάδους που δικαιούνται την επιστρεπτέα προκαταβολή φόρου. Τρίτον, δεν ωφελούνται ούτε από το Πρόγραμμα Επιχειρηματικής Χρηματοδότησης του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, ΤΕΠΙΧ ΙΙ, το οποίο όπως σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση ουσιαστικά ωφελεί και απευθύνεται σε μεγάλες επιχειρήσεις, που ούτως ή άλλως έχουν περισσότερες δυνατότητες χρηματοδότησης και κίνησης σε σχέση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού επιχειρείν.          

Επειδή, η κατάσταση ειδικά στον χώρο των συνεταιριστών- παραγωγών είναι ήδη εξαιρετικά δύσκολη και θα βαίνει επιδεινούμενη αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα      

Επειδή, αν δεν ληφθούν, από πλευράς κυβέρνησης, άμεσα μέτρα στήριξης προς τους συνεταιριστές παραγωγούς, η παραγωγή αγροτικών προϊόντων την επόμενη χρονιά θα σημειώσει μεγάλη πτώση, με προφανείς αρνητικές επιπτώσεις για το εισόδημα τόσο των παραγωγών, όσο και των καταναλωτών,

Επειδή, η διόρθωση της ασκούμενης μέχρι σήμερα πολιτικής της κυβέρνησης, μέσω της ουσιαστικής στήριξης με συγκεκριμένα μέτρα, θα αποβεί προς όφελος ενός μεγάλου τμήματος των αγροτών και των οικογενειών τους,                 

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

– Ποια μέτρα πρόκειται να λάβουν, ώστε να στηριχθούν εμπράκτως οι συνεταιριστές- παραγωγοί θερμοκηπιακών και εξωχώραφων προϊόντων που βιώνουν σημαντική πτώση του εισοδήματός τους;

– Θα ενταχθούν οι συνεταιριστές- παραγωγοί θερμοκηπιακών και εξωχώραφων προϊόντων στους δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής;

– Θα ενταχθούν οι συνεταιριστικές οργανώσεις παραγωγών θερμοκηπιακών και εξωχώραφων αγροτικών προϊόντων σε χρηματοδοτικά σχήματα, που θα είναι σχεδιασμένα, ώστε να απευθύνονται ουσιαστικά σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις;     

  

  

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)

Αραχωβίτης Σταύρος 

Παππάς Νικόλαος


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites