Βόμβα Μπαϊλη για το ELENA : “Όταν ήμουν δήμαρχος το 2019 δεχόμουνα μία πίεση να υπογράψουμε την προγραμματική σύμβαση”

Εν μέσω εντάσεων, αποχωρήσεων αλλά και συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από την Θεοφάνειο Αίθουσα, συνεδρίασε την Τετάρτη 22 Ιουλίου το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας.

Φωνάζοντας συνθήματα κατά των ιδιωτικοποιήσεων και των συμπράξεων δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ο Σύλλογος εργαζομένων στους δήμους της Πρέβεζας απαίτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίαζε εκείνη την ώρα, να πάρει πίσω την απόφασή του με την οποία όπως τόνισαν παραχωρεί τη διαχείριση του συστήματος ηλεκτροφωτισμού του δήμου στα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα, φορτώνοντας τα βάρη σε εργαζόμενους και δημότες.

Εντός της αίθουσας όλα ξεκίνησαν από την άρνηση της Δημοτικής Αρχής να συζητήσει εκ νέου ένα θέμα σοβαρό που απασχολεί και αφορά άμεσα την τοπική κοινωνία και το οποίο όπως φαίνεται και από τις αποφάσεις των υπολοίπων δήμων της Ηπείρου, έχει “σκιές”. Η απόφαση της Δημοτικής αρχής, προκάλεσε αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις και οδήγησε στην αποχώρηση των δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής συσπείρωσης» της «Ανυπότακτης κίνησης»  και της παράταξης «Στροφή στο μέλλον», ενώ για το θέμα τοποθετήθηκαν και εκπρόσωποι σωματείων.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αρνήθηκε την εκ νέου συζήτηση του θέματος τονίζοντας πως θα ακολουθήσει το γράμμα του νόμου και πως οι προγραμματικές συμβάσεις έχουν ήδη υπογραφεί και δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει ανάκληση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία δόθηκε το “πράσινο φως” για την υπογραφή της.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Πρέβεζας με επικεφαλής τον Σταύρο Αμάραντο πιστεύοντας πως βασικά ζητήματα των Δημοτών διακυβεύονται, κατέθεσε αίτημα εκ νέου συζήτησης και λήψης απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο για τον μηχανισμό ELENA.

Σύμφωνα με τον Σταύρο Αμάραντο η σύμβαση που έχει υπογράψει ο Δήμος με την Περιφέρεια Ηπείρου για τον μηχανισμό ELENA είναι ετεροβαρής και αρπακτική. “Επειδή το θέμα της ενέργειας στο σύνολο του εκτιμούμε ότι θα πρέπει να είναι κάτω από ένα κρατικό φορέα που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη στη διαχείριση και στην ταξινόμηση της ενέργειας, ανάλογα με τις ανάγκες, ακολουθήσαμε τον ενδεδειγμένο τρόπο. Συγκεντρώσαμε την συναίνεση από 4 παρατάξεις. Βάλαμε τις υπογραφές μας, όλοι ανεξαιρέτως και οι 4 παρατάξεις και καλέσαμε την δημοτική αρχή να ξανα επαναφέρει το ζήτημα, λόγω της σημαντικότητας του και λόγω του κατεπείγοντος του χαρακτήρα του. Αξιώσαμε να ξανασυζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, παρόλα αυτά πήραμε αρνητική απάντηση. Καταθέτω καινούργια στοιχεία τα πορίσματα της οικονομικής υπηρεσίας τα οποία καθυστερημένα προμηθευτήκαμε. Εκτιμήσεις της τεχνικής υπηρεσίας. Εκτιμούμε ότι θα επιβαρυνθεί με 1 εκατομμύριο ευρώ περίπου ο Δήμος της Πρέβεζας. Όποιος διάβασε ή θα διαβάσει την σύμβαση, ξεκάθαρα αναφέρει ότι η πληρωμή στον ιδιώτη, στον επιχειρηματικό όμιλο θα γίνεται με εγγύηση τα ανταποδοτικά τέλη. Επομένως έχουμε μια μετακύλιση κόστους αποκλειστικά στους δημότες μας. Ζητώ από το σύνολο του Δημοτικού συμβουλίου και από το προεδρείο, να ξανασυζητηθεί το θέμα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, αρχές Αυγούστου. Να έχουμε μια σαφή και κατηγορηματική δήλωση από τον πρόεδρο και από τον Δήμαρχο προσωπικά, καταγεγραμμένη στα πρακτικά ότι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, στην ημερήσια διάταξη θα έχουμε ως πρώτο θέμα τον μηχανισμό ELENA για την εκποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας σε ιδιώτες (…) Θα σας φέρω παράδειγμα των Δήμο Ηγουμενίτσας που με ομόφωνη απόφαση πέταξε στα σκουπίδια αυτή την σύμβαση.Τι έκανε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας που δεν κάνατε εσείς κύριε Δήμαρχε; Πήρε την σύμβαση και την κατέθεσε στην οικονομική υπηρεσία και βγάλανε πόρισμα και η τεχνική υπηρεσία και τα αρμόδια τεχνικά γραφεία και ήταν καταπέλτης το πόρισμα” τόνισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Σταύρος Αμάραντος.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της Ανυπότακτης Κίνησης για τα χωριά και την πόλη της Πρέβεζας Μιχάλης Γεωργούλης με αφορμή τις υπαναχωρήσεις των υπόλοιπων δημοτικών συμβουλίων της Ηπείρου, ζήτησε να γίνει εμβόλιμο δημοτικό συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα τον μηχανισμό ELENA.“Στο θέμα που αφορά τον Οδοφωτισμό υπάρχουν νέα στοιχεία. Θα περιμέναμε να υπάρχει μία ευαισθησία στο προεδρείο και να μην στέκεται στο γράμμα του νόμου, αλλά στην ουσία των πραγμάτων. Τα νέα στοιχεία, πέρα από την οικονομική μελέτη που ανάφερε ο προηγούμενος ομιλητής, είναι η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, πάνω στην οποία θα έπρεπε να είναι βασισμένη και η μελέτη που μας έφερε η Περιφέρεια δια του ιδιώτη μελετητή” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργούλης.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης “Στροφή στο Μέλλον” επεσήμανε πως το θέμα είναι κρίσιμο και η επιβάρυνση των δημοτών σημαντική. “Εγώ θα παραμείνω στην πρόταση του Δημάρχου στην Οικονομική Επιτροπή, ο οποίος είπε ότι όντως χρειάζονται επικαιροποίηση κάποια δεδομένα από την μελέτη που κατέθεσε η εταιρία” σημείωσε ο κ. Φονταράς.

Ο Πρώην Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης παρενέβη αρκετές φορές για το θέμα ασκώντας έντονη κριτική στην Δημοτική Αρχή, ενώ αίσθηση προκάλεσε η φράση του, πως όταν ήταν Δήμαρχος το 2019 δέχονταν πίεση για να υπογράψει την προγραμματική σύμβαση για τον μηχανισμό ELENA, χωρίς ωστόσο να κάνει σαφές από ποια πλευρά ήταν η πίεση αυτή.

“Όταν ήμουν δήμαρχος το 2019 δεχόμουνα μία πίεση να υπογράψουμε την προγραμματική σύμβαση. Το Φλεβάρη του 2019 απαντάω με έγγραφο προς την Περιφέρεια, ότι σύμφωνα με την μελέτη του προγράμματος δεν προκύπτει όφελος για τον Δήμο αλλά επιβάρυνση και πως ο Δήμος Πρέβεζας δεν επιθυμεί να προχωρήσει στην σύναψη της προγραμματικής σύμβασης σύμφωνα με την προτεινόμενη μελέτη” υπογράμμισε ο κ. Μπαϊλης, ο οποίος νωρίτερα στην αρχική του τοποθέτηση είπε “Είναι θέμα πολύ σοβαρό. Είναι θέμα καθαρά οικονομικό, είναι θέμα κοινωνικό, γιατί καλεί την τοπική κοινωνία να αναλάβει να πληρώσει το “μάρμαρο”, είναι περιβαλλοντικό και είναι και ηθικό. Πιστεύω ότι όλοι οι συνάδελφοι και της αντιπολίτευσης και της συμπολίτευσης, είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα των δημοτών και του Δήμου Πρέβεζας. Δεν μπορώ να διανοηθώ κανένας συνάδελφος να έχει κάποια άλλη σκοπιμότητα. Για αυτό θα πρέπει, κε Δήμαρχε με όλο το σεβασμό, με σύνεση, να επανεξετάζονται τα δεδομένα. Να καθίσετε κάτω με τις συναρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου, την οικονομική υπηρεσία και την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και να δείτε τα πράγματα αντικειμενικά και δίκαια. Γιατί το “μάρμαρο” σας λέω και τώρα, θα το πληρώσουν οι δημότες της Πρέβεζας. Λέγανε ότι προβλέπει ο μελετητής, ότι θα υπάρχει μία εξοικονόμηση στο Δήμο. Επειδή ήμουν ο πρώτος Δήμαρχος που αντέδρασε στην Ήπειρο. Το 80% της εξοικονόμησης θα πληρώνεται ο ανάδοχος εργολάβος. Και θα έχουμε και ένα 20% που θα πηγαίνει στο Δήμο (….) Προσέξτε είναι πολύ επικίνδυνο γιατί αυτή η σύμβαση μπορεί να αναιρεθεί, δηλαδή μπορεί να γίνει αναπροσαρμογή μετά από 12 χρόνια. Και το οποίο ανέντιμο ποιο είναι … Ότι θα αποφασίζει μία 5μελής επιτροπή. Τρία μέλη είναι στην περιφέρεια και 2 είναι στο Δήμο.Θα αποφασίζουν άλλοι για τους δημότες της Πρέβεζας”.

 

 

“Γιατί αυτό το μένος κατά της περιφέρειας. Την προγραμματική σύμβαση δεν την κάναμε εμείς και την κάνει η Περιφέρεια γιατί έχει την δυνατότητα να αξιολογήσει τέτοιου είδους μελέτες, όπως έκανε με το ΣΔΙΤ με τα απορρίμματα. Κάθε τι που ακούμε και φωνάζουμε ΣΔΙΤ σημαίνει ότι ο πολίτης δεν θα έχει όφελος; Ο πολίτης κατά την μελέτη έχει όφελος, γιατί όλα τα στοιχεία οδηγούν ότι θα πληρώνει λιγότερα χρήματα από ότι πληρώνει τώρα.Αυτό περί 1 εκατομμύριο δεν υπάρχει. Όταν μιλάμε για οικονομικά στοιχεία της μελέτης δεν μιλάμε για το αν θα αλλάξει ο αριθμός των φωτιστικών. Τα στοιχεία όταν θα έρθει η ώρα και θα έρθει η εταιρία να βάλει τους λαμπτήρες, επιτροπή θα ελέγχει αν θα κάνει σωστά την δουλειά της. Για εμάς έχει κλείσει το θέμα. Είμαστε στο σωστό δρόμο και θα το δείτε στον επόμενο χρόνο και θα δικαιωθούμε απόλυτα. Όπως δικαιωνόμαστε πάντα σε τέτοια μεγάλα έργα και σε ένα σωρό ΣΔΙΤ που θα έρθουν και στην πορεία …” είπε μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος, προκαλώντας την αντίδραση του πρώην Δημάρχου.

“Είπε ο Δήμαρχος ότι τα έχουμε με την περιφέρεια. Με την περιφέρεια δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα, είχαμε μία άριστη συνεργασία. Εγώ δεν είπα ότι τα έχω με την Περιφέρεια, εγώ είπα ότι οι υπάλληλοι της επιτροπής θα ορίζονται από την Περιφέρεια. Να ορίζει η Περιφέρεια για τον Δήμο Πρέβεζας … ε, αυτό είναι άκυρο. Η σύμβαση αυτή είναι ζημιογόνα, καθαρά για τον Δήμο μας. Θα έχει ωφέλεια; Από που; Είναι δανειακή σύμβαση αυτή … Δεν μας χαρίζει τίποτα! Είναι 756 χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Ήταν άλλη σύμβαση με εμάς… Ήταν για 15- 16 χρόνια με 600 χιλιάδες το χρόνο. Τώρα το πήγανε 756 χιλιάδες το χρόνο για 12 χρόνια, 9 εκατομμύρια! Αυτά είναι δάνεια και θα πρέπει να τα πληρώσουμε. Θα έρθει ο Νοέμβρης για τον προϋπολογισμό και θα αναγκαστείτε να αυξήσετε τα τέλη 400%” είπε ο κ. Μπαϊλης απαντώντας στον Δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γεωργάκο.

Ακολούθησαν στιγμές μεγάλης έντασης στην αίθουσα όπου διεξήχθη το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας με ανταλλαγή “πυρών” μεταξύ του πρώην αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Λάζαρου Πιπιλίδη και του νυν αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Γιάννη Δαρδαμάνη.

 

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites