100 χρόνια ιστορίας για την Φιλαρμονικής “Ορφεύς” – Όταν ο Μίνως Μάτσας έπαιζε κλαρίνο στη Φιλαρμονική της Πρέβεζας

Ιδρύθηκε τον Ιούλιο 1920. Σταμάτησε το 1938, ενώ το αρχείο και η βιβλιοθήκη της μπάντας καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Λειτούργησε ξανά με καινούργιο καταστατικό το 1945. Η Φιλαρμονική Πρέβεζας “Ορφεύς” είναι το αρχαιότερο εν ενεργεία πολιτιστικό σωματείο στην ιστορία της πόλης. Είναι επίσης αναγνωρισμένη και πιστοποιημένη από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Πηγή φωτογραφίας από την καταγραφή του Μεταδιδακτορικού Ερευνητή της Σχολή Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αθανάσιου Τρικούπη.

Ιδρυτής της ήταν ο Κωνσταντίνος Καρόμπεης και τα ονόματα που πλαισίωναν το ιδρυτικό Συμβούλιο της ήταν αυτά του Χρήστου Καραμουστάκη, Παναγιώτη Λαγίδη, Χαράλαμπου Καστάνη και Ασσέρ Δατίχ. Από την Φιλαρμονική Πρέβεζας έχουν περάσει σπουδαίοι μουσικοί και μεγάλα ονόματα της ιστορίας της ελληνικής μουσικής, όπως ο Μίνως Μάτσας, ιδρυτής της δισκογραφικής εταιρείας “ΜΙΝΩΣ”, ο οποίος γεννήθηκε το 1903 στην Πρέβεζα, έμαθε να παίζει από πολύ μικρός κλαρίνο και διετέλεσε κλαρινίστας στην Φιλαρμονική της πόλης μας.

Φέτος η Φιλαρμονική Πρέβεζας “Ορφεύς” γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυση της. Για την ιστορία της, αλλά και τις ενέργειες που θα γίνουν για τον εορτασμό του ενός αιώνα ζωής της, μίλησε στο mypreveza.gr o νέος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου  Δημήτρης Παππάς, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της πριν από λίγους μήνες, όπου διαδέχθηκε τον απερχόμενο πρόεδρο και  νυν Δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γεωργάκο.

“Δεν πρόλαβα να χαρώ τις δραστηριότητες που είχαμε βάλει στόχο να υλοποιήσουμε γιατί μεσολάβησε ο Κορωνοϊός και κάποια πράγματα έμειναν πίσω. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλο αυτό το διάστημα μείναμε άπραγοι. Δραστηριοποιηθήκαμε για να τα βρούμε μπροστά μας μετά την λήξη της καραντίνας. Εγώ διαδέχτηκα σαν πρόεδρο τον απερχόμενο πρόεδρο που είναι ο νυν δήμαρχος κ. Νίκος Γεωργάκος. Οπότε ξεκίνησα από το σημείο που άφησε ο Νίκος και υλοποιώ πράγματα που αυτός είχε προγραμματίσει. Όμως, προχωράμε και βήματα μπροστά γιατί τα πολιτιστικά θέματα αλλάζουν κάθε μέρα και από τις απαιτήσεις της ίδιας της Φιλαρμονικής και από τις απαιτήσεις των πολιτών, αλλά και από τις απαιτήσεις του κράτους. Τι εννοώ όταν λέω απαιτήσεις του κράτους; Το κράτος ανάλογα με τις κυβερνήσεις, δίνει βαρύτητα στον πολιτισμό ή όχι. Αυτή τη στιγμή, η Υπουργός Πολιτισμού η κα Μενδώνη δίνει μεγάλη βαρύτητα. Με το Υπουργείο Πολιτισμού έχουμε άριστη σχέση. Έχουμε καταθέσει και ένα αίτημα για χρηματοδότηση στο οποίο πιστεύω ότι θα ανταποκριθεί” είπε ο Δημήτρης Παππάς για τις πρώτες ενέργειες του ως πρόεδρος της Φιλαρμονικής και πρόσθεσε “Ως νέο συμβούλιο κάνανε μία καταγραφή όλου του υλικού της Φιλαρμονικής. Από όργανα, στολές κτλ. Δυστυχώς είμαστε πάρα πολύ πίσω γιατί τα μουσικά όργανα της Φιλαρμονικής είναι πεπαλαιωμένα. Η τεχνολογία και στη μουσική τρέχει μπροστά. Κάποια όργανα θα πρέπει να τα αναβαθμίσουμε, κάποια να τα αντικαταστήσουμε και κάποια άλλα να τα συντηρήσουμε. Έχουμε προβεί σε κάποιες συντηρήσεις. Οικονομική ενίσχυση δεν έχουμε από κανέναν, τα βολεύουμε προσωρινά με τα μέλη του συμβουλίου, αλλά θα επιδιώξουμε και θα βρούμε κάποιο πρόγραμμα να ενταχθούμε για να μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε και στολές και μουσικά όργανα”.

Με αφορμή τα 100 χρόνια ιστορίας της Φιλαρμονικής Πρέβεζας το νέο διοικητικό συμβούλιο έχει αναλάβει δράσεις για την ανάδειξη της με την έκδοση ενός λευκώματος το οποίο θα περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό, αναφορές, πρακτικά και άλλα σημαντικά ντοκουμέντα.

“Πρότεινα και το διοικητικό συμβούλιο δέχθηκε, λόγω των 100 ετών της φιλαρμονικής, να συλλέξουμε αρχειακό υλικό. Βρήκα και βρίσκουμε αρχειακό υλικό από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους στο Νομό Πρέβεζας με την βοήθεια του κ. Σκλαβενίτη, αλλά και από μελέτη που έχουν κάνει οι κυρίες Βαγγέλη –Σουλιώτη Θάλεια και Φατούρου Κατερίνα με τις οποίες θα έρθουμε σε επαφή. Έχω επίσης στα χέρια μου βιβλίο που έχει εκδοθεί με φωτογραφικό υλικό, αναφορές, πρακτικά και ντοκουμέντα  Ήρθα σε επαφή με το Δήμο και την Περιφέρεια οι οποίοι δέχθηκαν και ήταν θετικότατοι να συνεργαστούμε για να αναδείξουμε αυτό το αρχειακό υλικό. Δρομολογείτε και θα γίνει!Θα βγει λεύκωμα, το οποίο θα περιλαμβάνει όλη την ιστορία των 100 χρόνων της Φιλαρμονικής Πρέβεζας “Ορφεύς. Μέλη της ήταν επιφανείς Πρεβεζάνοι και όταν λέω επιφανείς δεν εννοώ μόνο γιατρούς και επιστήμονες. Ήταν από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Άνθρωποι που είχαν πάθος και ζήλο. Βλέποντας κανείς το αρχειακό υλικό,θα δει πως  τότε η Φιλαρμονική ήταν πολυμελής, αναλογικά και με τον πληθυσμό της Πρέβεζας. Τα μέλη της δεν ήταν ποτέ κάτω από 80.  Έχουμε όλη την ιστορία. Ποιοι διετέλεσαν διευθυντές, δάσκαλοι, μαέστροι κτλ. Ανακαλύψαμε ότι σημαντικά ονόματα που έχουν γράψει ιστορία στην ελληνική μουσική, πέρασαν από την Φιλαρμονική της Πρέβεζας. Ο Μίνως Μάτσας ήταν κλαρινίστας στην Φιλαρμονική “Ορφεύς” Προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με τον εγγονό του Μίνου Μάτσα για να δούμε πως μπορεί να παραστεί στις εκδηλώσεις που ετοιμάζουμε για τα 100 Χρόνια της Φιλαρμονικής. Ζει μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής. Το προσπαθούμε.Έχουμε προγραμματίσει με αίτημα μας στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και τον Δήμο Πρέβεζας, από τον Φεβρουάριο, για τις 30 Ιουλίου σε συνεννόηση με τον τομέα πολιτισμού του Δήμου Πρέβεζας, να πραγματοποιήσουμε, αν το επιτρέψει ο Κορωνοϊός, ένα διήμερο Φεστιβάλ με την συμμετοχή Φιλαρμονικών από διάφορους Δήμου της χώρας μας, αλλά και από το εξωτερικό” σημείωσε ο κ. Παππάς ο οποίος τόνισε επίσης πως θα είναι σε  συνεργασία και με την Αρμονία ενώ μας θύμισε ότι η αρμονία δημιουργήθηκε από την Φιλαρμονική επισημαίνοντας  “Δεν θυμάμαι ποιο ήταν τότε το προεδρείο, αλλά τους αξίζει έναν μπράβο γιατί χωρίς φόβο και κόμπλεξ δημιούργησαν την Αρμονία και δεν στάθηκαν εμπόδιο σκεπτόμενοι τον ανταγωνισμό. Άλλο η χορωδιακή μουσική και άλλο η Φιλαρμονική”.

“Η Φιλαρμονική συμμετέχει σε κάθε εκδήλωση που γίνεται στην Πρέβεζα, είτε πρόκειται για τον εορτασμό του Αγίου Χαραλάμπους, είτε πρόκειται για εκδηλώσεις στο Χριστουγεννιάτικο χωριό. Το καταστατικό δημιουργίας αναφέρει ότι σε κάθε εθνική και θρησκευτική εορτή η Φιλαρμονική είναι υποχρεωμένη αφιλοκερδώς να συμμετέχει. Στο παρελθόν αυτό το τηρούσε πάντα. Παλιά ο Δήμος Πρέβεζας είχε βάλει ένα τέλος στα εισιτήρια των κινηματογράφων κτλ υπέρ της Φιλαρμονικής και κάπως έτσι επιβίωσε” είπε επίσης ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Δημήτρης Παππάς και συμπλήρωσε πως πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να βοηθηθούν τα παιδιά τα οποία πλαισιώνουν μουσικά την φιλαρμονική, διότι χάνουν χρόνο από την ζωή τους. Σύμφωνα με τον κ. Παππά  πολλά παιδιά  είναι φοιτητές και όταν η Φιλαρμονική Πρέβεζας έχει μία εκδήλωση, οι γονείς αυτών των παιδιών επιβαρύνονται τα έξοδα για να παίξουν. “Αφού δεν έχει έσοδα η φιλαρμονική, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να καλύπτουμε αυτά τα παιδιά. Δεν το ζήτησαν, αλλά δεν μπορούν οι γονείς να επιβαρύνονται τα έξοδα των παιδιών που είναι φοιτητές από την Θεσσαλονίκη, την Αθήνα για να παίξουν με την Φιλαρμονική και να μην τους καλύπτουμε αυτές τις δαπάνες. Θα βρεθεί ένας νόμιμος τρόπος να λυθεί και για αυτό το θέμα” τόνισε ο κ. Παππάς μιλώντας για τα οικονομικά της Φιλαρμονικής.

Αναφορικά με προτάσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας για το που πρέπει να γίνουν οι εκδηλώσεις των 100 χρόνων της Φιλαρμονικής ο κ. Παππάς επεσήμανε πως παλιά εκείνη έδινε παραστάσεις στο κάστρο. Αργότερα, όπως είπε, έγινε ένα πανέμορφο κιόσκι στην Πλατεία Ανδρούτσου το οποίο όμως σύμφωνα με τα όσα μετέφεραν μουσικοί στον πρόεδρο της Φιλαρμονικής δεν εξυπηρετεί.  “Έμπειροι μουσικοί μου είπαν ότι ο χώρος, δεν διευκολύνει. Δεν μπορείς να κάνει μουσική εκδήλωση δίπλα σε μαγαζιά και σε μία παιδική χαρά, όπου υπάρχει θόρυβος” υπογράμμισε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε “Σαν Φιλαρμονική Πρέβεζας δεν χώνουμε τη μύτη μας σε άλλους φορείς, αλλά δεν θα δεχθούμε και παρέμβαση από άλλους φορείς. Ας κοιτάξουν την δουλειά τους με το καταστατικό τους και εμείς με το καταστατικό μας”.

 

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites