Τετάρτη, 30/09/2020

Ο Λούρος γιορτάζει τον πολιούχο του Άγιο Βαρνάβα

Την μνήμη του Πολιούχου του Αγίου Απόστολου Βαρνάβα, γιορτάζει την Πέμπτη 11 Ιουνίου ο Λούρος Πρέβεζας.

Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 10 Ιουνίου στις 19:30 το απόγευμα στον αύλειο χώρο της Εκκλησίας, όπου θα τελεσθεί Πανηγυρικός Εσπερινός, Χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νικοπόλεως & Πρεβέζης  κκ Χρυσόστομου και θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη ημέρα εορτής του Αγίου Βαρνάβα στις 07.00 π.μ. με τον Όρθρο και στις 08.30-10.30 π.μ. με τη  Θεία Λειτουργία με Κήρυγμα από Ιεροκήρυκα της Μητρόπολης.

 

Η εκκλησία του Αγ. Βαρνάβα βρίσκεται 3χλμ. ανατολικά της κωμόπολης του Λούρου, ανάμεσα στον ποταμό Λούρο και τον παραπόταμό του Ξεροπόταμο, σε ένα δάσος από λεύκες, Ιτιές και πλατάνια. Δύο επιγραφές αναφέρουν ότι ο ναός κτίστηκε αρχικά το 1149 από τον Κωνσταντίνο Μάγιστρο Μανιάκη και ξανακτίστηκε το 1833 από τον Κώστα Παπαχρήστο και το γιό του Δημήτριο.

Στη σημερινή του μορφή είναι δικιόνιος τρουλαίος, καλυμμένος με σύστημα καμαρών, φουρνικών και σφενδονίων. Στην ημικυκλική αψίδα σχηματίζονται πέντε τυφλά αψιδώματα. Οδοντωτή ταινία περιτρέχει τη στέγη του ναού, του τρούλου και της αψίδας. Τοιχογραφίες του 19ου αι. σώζονται μόνο στην αψίδα του Ιερού. Το σημερινό τέμπλο της εκκλησίας είναι νεότερο κτιστό.

Ο ναός του Αγ. Βαρνάβα έχει επιχωθεί τουλάχιστον 1,5μ. από τα νερά του ποταμού. Το δάπεδο του σημερινού ναού είναι χαμηλότερο κατά 3 σκαλοπάτια από το έδαφος και καλύπτεται με πλάκες. Σώζονται ορισμένες επιτύμβιες πλάκες, που πιθανόν προέρχονται από ρωμαϊκό νεκροταφείο. Το δάσος γύρω από το ναό του Αγ. Βαρνάβα έχει διαμορφωθεί σε χώρο αναψυχής με βρύσες και παιδική χαρά και αποτελεί χώρο περιπάτου και αναψυχής.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ετικέτες:

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ