Είκοσι χρόνια μετράνε το νερό με το σταγονόμετρο οι κάτοικοι της Βρυσούλας

Είναι το χωριό της Πρέβεζας με τις επτά πέτρινες βρύσες, που κάποτε το νερό έρεε άφθονο. Σήμερα οι κάτοικοι της Βρυσούλας λένε το νερό … νεράκι, αφού εδώ και είκοσι χρόνια, κάθε καλοκαίρι αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα λειψυδρίας.

Το 90% των κατοίκων του χωριού είναι ηλικιωμένοι και όπως λένε στο mypreveza.gr κάθε καλοκαίρι ζουν τριτοκοσμικές καταστάσεις αφού για να πλύνουν πιάτα και ρούχα θα πρέπει να τα κουβαλήσουν αρκετά μακριά από τα σπίτια τους, καθώς το νερό δεν φθάνει μέχρι εκεί.

Για να αποφύγουν το κουβάλημα οι περισσότεροι αποφάσισαν φέτος να προμηθευτούν πλαστικά βυτία με σκοπό να αποθηκεύουν όσο νερό μπορούν.

 

Εδώ και τρία χρόνια κάθε καλοκαίρι οι βρύσες του χωριού κλείνουν για να μην χάνεται ούτε σταγόνα νερού… Για αυτό ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βρυσούλας Πρέβεζας “Η Ζερμή” μαζί με την κοινότητα Βρυσούλας, επανατοποθέτησε συμβολικά την ιστορική Βρύση που κοσμούσε από το 1964 την πλατεία του χωριού.

“Αν λείψω μια βδομάδα από το χωριό αυτό δεν θα έχει νερό ούτε για μία ώρα. Σηκώνομαι κάθε πρωί στις 6:00 το πρωί ανοίγω το νερό και το βράδυ στις 22:00  πηγαίνω στο αντλιοστάσιο και το κλείνω ώστε να γεμίσει και το πρωί να έχουμε πάλι νερό μέχρι το τις 13:00 το μεσημέρι. Αυτό γίνεται καθημερινά τα τελευταία 15 χρόνια” είπε στο mypreveza.gr ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βρυσούλας Χρήστος Κολιοφώτης, ο οποίος εδώ και χρόνια μαζί με τους κατοίκους του χωριού, δίνει το δικό του αγώνα για να λυθεί το πολύ σοβαρό πρόβλημα.

Η παροχή του νερού στην Βρυσούλα γίνεται από δύο υδρομαστεύσεις. Η μία έχει επάρκεια και καλύπτει το μισό χωριό, ενώ η άλλη δεν έχει επάρκεια με αποτέλεσμα το χωριό κάθε καλοκαίρι να μετρά το νερό με το σταγονόμετρο.

 

Για να έχει η Βρυσούλα νερό,  σύμφωνα με τον Χρήστο Κολιοφώτη, χρειάζεται ένα κονδύλι αρκετών χιλιάδων ευρώ, αλλά το βασικότερο, προϋποθέτει πολιτική βούληση.

Η προηγούμενη Δημοτική αρχή είχε 15 χρόνια μπροστά της να λύσει το θέμα αυτό, δεν είχε όμως την πολιτική βούληση. Προμηθεύτηκε 2 χλμ σωληνώσεις αξίας  περίπου 24 χιλιάδων ευρώ για να συνδεθεί η Βρυσούλα με τις πηγές της Γκούρας, το έργο όμως δεν έγινε ποτέ και η τύχη των σωληνώσεων αγνοείται …

Η σημερινή Δημοτική αρχή αποκατέστησε 400 μ. σωληνώσεων με το σύστημα by pass. Με το τρόπο αυτό αντιμετωπίστηκαν χρόνια σπασίματα που ταλαιπωρούσαν το χωριό εδώ και 15 χρόνια, ενώ ξεκίνησε μία προσπάθεια να συνδεθεί η Βρυσούλα με την Κρανιά, όπου είναι το αμέσως επόμενο κοντινότερο δίκτυο ύδρευσης κοντά στην Βρυσούλα και με την οποία ενδείκνυνται η σύνδεση, ωστόσο για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί το δίκτυο στην Κρανιά.

“Από όποιο χωριό και να πάρουμε νερό δεν θα είναι για 12μηνο. Το χωριό μένει από νερό τους 3 καλοκαιρινούς μήνες”  τονίζει στο mypreveza.gr ο κ. Κολιοφώτης, σημειώνοντας πως πρέπει επιτέλους να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα.

 

 

 

 

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Ξεπερνιέται άλλο ένα εμπόδιο για το έργο στο Κάστρο του Αγίου Ανδρέα

26/10/2021, 7:53 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Η Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε την έναρξη της προετοιμασίας του φακέλου ένταξης της Νικόπολης στην Unesco

26/10/2021, 6:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Στην Πρέβεζα σήμερα η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

26/10/2021, 9:46 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

25/10/2021, 4:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συλλυπητήρια επιστολή του Επιμελητηρίου Πρέβεζας για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά

25/10/2021, 3:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνεχίζεται το Πρόγραμμα Επισιτιστικής Βοήθειας ΤΕΒΑ από την Π.Ε. Πρέβεζας

25/10/2021, 3:09 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites