17 διακρίσεις σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς πέτυχαν μαθητές της πόλης μας

Ο παλμός της λογοτεχνίας χτυπά έντονα στην μικρή μας πόλη και αυτό έρχονται να το επιβεβαιώσουν οι διακρίσεις των μικρών μαθητών του νομού! Οι διακρίσεις σημειώθηκαν στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ποίησης Κέφαλος, αναγνωρισμένος από το ελληνικό κράτος και το υπουργείο Πολιτισμού και στον 7ο Διαγωνισμό Διηγήματος Εθελοντικής ομάδας δράσης Πιερίας.
Η Σταυρίνα Γιακουμή είναι μαθήτρια Γυμνασίου και το ποίημα της με ελεύθερο στίχο «Παρομοίωση» κατάφερε να λάβει τον 4ο έπαινο. Ένα ποίημα ποιητικής που προσεγγίζει την ύψιστη τέχνη της Ποίησης και τα συναισθήματα που αυτή γεννά, «Αυτή είναι η Ποίηση. Αυτή είναι και η ζωή», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Τα αντιπολεμικά της μηνύματα πέρασε με το έμμετρο ποίημα της «Γιατί;», το οποίο κλείνει αισιόδοξα με το στίχο «να εμφανιστεί ένας από μηχανής θεός, κι όλα να’ ναι λαμπερά σαν το φως», που έλαβε τιμητική διάκριση. Το χαϊκού της, μικρό ιαπωνικό ποίημα με ιδιαίτερη τεχνική, πήρε τον 3ο έπαινο στην κατηγορία του, «Άντρες, γυναίκες, όλοι άνθρωποι ίσοι με κοινή καρδιά.», αναφέρει η Σταυρίνα. Την κριτική της τοποθέτηση πάνω στο κοινωνικό γίγνεσθαι κάνει με το σατιρικό της ποίημα «Εκείνοι» το οποίο κατέκτησε τον 4ο έπαινο, «Εκείνοι ακολουθούν. Άτομα. Πρόβατα. Άλογα όντα. Σε άλογο κόσμο. Ίδιες απόψεις. Ρούχα. Μαλλιά. Όλα κοινά. Έτσι. Για να νιώσουν χρήσιμοι. Μέσα σε τόσους άχρηστους. Αυτό, άραγε, είναι το νόημα της ζωής;».
Η Νέμεσις Γιαννούλη είναι μαθήτρια Γυμνασίου και στο ποίημα της με έμμετρο στίχο «Αγέλη» αναφέρεται στην αξία της οικογένειας και στην ανάγκη ενότητά της, κατακτώντας έτσι τον 2ο έπαινο. Το σονέτο της, λυρικό ποίημα με ιδιαίτερη τεχνική, αναφέρεται στην τέχνη της ποίησης και έχει τον τίτλο «Το κλειδί». «Η ποίηση, ένα κομμάτι έκφρασης, μια τέχνη γεμάτη σκέψεις, ένα γραπτό από λέξεις», γράφει η Νέμεσις και κατακτά τον 2ο έπαινο στην κατηγορία της. «Ένα μακρινό ταξίδι στον κόσμο, η ευτυχία μας», γράφει στο 17σύλλαβο χαϊκού της και λαμβάνει τον 3ο έπαινο. Η σατιρική ποίηση δίνει την ικανότητα στα παιδιά να προσεγγίσουν με μια κριτική ματιά τα γεγονότα της εποχής μας και όσα τους προβληματίζουν. Το θέμα της υπερκατανάλωσης και του «φαίνεσθαι» θίγεται στο ποίημα της ‘’Προϊόντα «γιορτών»’’ που λαμβάνει τον 5ο έπαινο στον διαγωνισμό.
Η Δήμητρα Νάνου είναι μαθήτρια Λυκείου. «Το πρώτο φιλί, ζει βαθιά στην καρδιά μας, σαν μέλι γλυκό», γράφει στο χαϊκού της και κατακτά τον 2ο έπαινο στην κατηγορία της. Σε συναισθηματικά μονοπάτια κινήθηκε και στον σονέτο της με τίτλο «Φως» όπου κατάφερε να λάβει τον 5ο έπαινο. «Όταν σε δω μπροστά μου, ένα φως μεγάλο, μια ανάσα βαθιά, το βλέμμα σου σαν μαχαιριά, κατακλύζει την καρδιά μου», γράφει η Δήμητρα στο σονέτο της. 3ο έπαινο έλαβε και στην κατηγορία του μουσικού στίχου για το τραγούδι της «Της ζωής μου ο εκλεκτός».
Η Αναστασία Ζώτου είναι μαθήτρια Γυμνασίου και με το σονέτο της με τίτλο «Το περίπλοκο εγώ» κατέκτησε το 2ο βραβείο. «Η Αίσθηση του φόβου λεπταίσθητη, χαμένος μέσα στο ύψος των βάτων. Ποια να είναι, άραγε, η άλλη όψη του εαυτού;», αναρωτιέται. «Είμαι καλά. Αν με δεις με τις φίλες μου να φωνάζω, να γελάω ενώ ξέρεις ότι μέσα μου ουρλιάζω, να βγω στην ταράτσα, να απολογηθώ και να φωνάξω. Είμαι καλά. Είμαι καλά;», γράφει η Αναστασία στο ομότιτλο ποίημα της με ελεύθερο στίχο «Είμαι καλά» και κατακτά τον 5ο έπαινο στην κατηγορία της.
Ο Ορφέας Σίντος είναι μαθητής Γυμνασίου και με το σονέτο του «Ο κύκλος της φιλίας» εξυψώνει την αξία της και καταλαμβάνει τον 1ο έπαινο. «Δώρο ανεκτίμητο είναι η φιλία, μία είσαι γεμάτος, μία είσαι άδειος», γράφει στους στίχους του. «Βγήκε ο ήλιος, λάμπει φωτεινά, χαρά φέρνει στην καρδιά», μας λέει με αισιοδοξία μέσα από το χαϊκού του και κατακτά τον 5ο έπαινο.
Η Βασιλική Γκόπη είναι μαθήτρια Γυμνασίου. Το παραμύθι της «Η περιπέτεια ενός δράκου» κέρδισε το 3ο βραβείο! Δεν είναι πρώτη φορά που λαμβάνει διάκριση, καθώς έχει κατακτήσει και το 1ο βραβείο στον διαγωνισμό παραμυθιού «Ζαχαρίας Παπαντωνίου» με το παραμύθι της «Η περιπέτεια μιας χελώνας». Την απασχολούν περιβαλλοντολογικά ζητήματα και έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους νέους, ώστε από μικρή ηλικία να κατανοήσουν την αξία του περιβάλλοντος και της φύσης.
Ο Κωνσταντίνος Χριστάκης είναι μαθητής Δημοτικού. Το παραμύθι του «Μία αληθινή ιστορία» κέρδισε το 3ο βραβείο στην κατηγορία του! Ο Κωνσταντίνος, αν και αρκετά μικρός, μετρά ήδη μία ακόμη επιτυχία, καθώς έχει λάβει ξανά βραβείο για το παραμύθι του με τίτλο «Οι φίλοι του τα φυτά». Ο λόγος του κινείται μεταξύ φυσικού και φανταστικού και με τα παραμύθια του μπορεί να σε συνεπάρει και ταυτόχρονα να περάσει και τα μηνύματά του.
Η Σπυριδούλα Γεωργοκίτσου συγχαίρει τους μαθητές της για τις επιτυχίες τους! Εύχεται από καρδιάς αυτή να είναι μόνο η αρχή και να μην σταματήσουν να εκφράζονται δημιουργικά με όποιον τρόπο νιώθει ο καθένας!

*Οι φωτογραφίες των παιδιών δημοσιεύονται έπειτα από έγκριση των γονέων και κηδεμόνων τους.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites