Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τον Υδατόπυργο της Πρέβεζας

Απάντηση σε ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος σχετικά με τον Υδατόπυργο της Πρέβεζας, έδωσε η Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη.

Η κα Μενδώνη στην απάντηση της αναφέρει πως ο Υδατόπυργος τροφοδοτούσε το δίκτυο ύδρευσης της πόλης Πρέβεζας και βρίσκεται στην περιοχή «Υδραγωγείο» στα βορειοδυτικά της πόλης. Στα νοτιοδυτικά του πύργου υφίσταται κτήριο υποστήριξης, εξωτερικών διαστάσεων 6,60μΧ8,70μ., με φέροντα οργανισμό από αργολιθοδομή, ενώ στα δυτικά του οικοπέδου έχει κατασκευασθεί σύγχρονο κτήριο το οποίο στεγάζει αντλιοστάσιο λυμάτων του δικτύου αποχέτευσης της πόλης. Ο ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου χρησιμοποιείται ως αποθήκη της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Πρέβεζας (Δ.Ε.Υ.Α.Π.). Κατασκευάσθηκε στις αρχές του 1950 σε αδόμητη αγροτική περιοχή, η οποία σήμερα είναι δομημένη με νεόκτιστες κατασκευές, δεν είναι χαρακτηρισμένος ως διατηρητέο μνημείο και επομένως δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του ΥΠΠΟΑ.
Το Μάιο του 2017 σύμφωνα με την κα Μενδώνη ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Πρέβεζα” κατέθεσε αίτημα, για χαρακτηρισμό του υδατόπυργου ως μνημείου και η Υπηρεσία Νεώτερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας ζήτησε να της
υποβληθεί αιτιολόγηση για τον χαρακτηρισμό του υδατόπυργου και του βοηθητικού κτηρίου και η θετική ή αρνητική άποψη του φερόμενου ιδιοκτήτη, προκειμένου το αίτημα να διαβιβασθεί στην αρμόδια Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεότερων και
Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για χαρακτηρισμό το ή μη, σύμφωνα με το νόμο «Για την
προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής κληρονομιάς»
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κα Μενδώνη λόγω της μη υποβολής εκ μέρους των ενδιαφερομένων συμπληρωματικών στοιχείων, το θέμα δεν έχει εισαχθεί, έως σήμερα, προς εξέταση από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεώτερων Μνημείων, για την κατά νόμο γνωμοδότηση.
Σε περίπτωση που ο υδατόπυργος χαρακτηρισθεί ως διατηρητέο μνημείο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11, παρ. 2 του Ν. 3028/2002 «Προστασία Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» ο κύριος ή ο νομέας του μνημείου, υποχρεούται να
μεριμνά για την άμεση εκτέλεση των εργασιών συντήρησης, στερέωσης ή προστασίας ετοιμόρροπου μνημείου χωρίς υπαίτια καθυστέρηση, με δική του δαπάνη και υπό την εποπτεία και τις υποδείξεις της αρμόδιας Υπηρεσίας του ΥΠΠΟΑ.

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites