Όλη η Κυανή Ακτή ένα απέραντο γήπεδο Αμπαλί …. Αιχμές από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Πρέβεζα”

Τις έντονες αντιδράσεις μεγάλης μερίδας δημοτών, έχει προκαλέσει η κατασκευή δύο νέων γηπέδων Αμπαλί στο χώρο του Βοτανικού Κήπου στην Κυανή Ακτή.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά σχετικά με το πως προέκυψαν αυτά τα γήπεδα και μάλιστα στον συγκεκριμένο χώρο.

Ο Δήμος Πρέβεζας οφείλει να απαντήσει άμεσα στο ερώτημα, αν προηγήθηκε η προβλεπόμενη από τον Νόμο, διαβούλευση πριν “ξεφυτρώσουν” τα συγκεκριμένα γήπεδα, στον Βοτανικό Κήπο.

Το συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Πρέβεζας έχει εγκρίνει την κατασκευή των νέων γηπέδων αμπαλί στον Βοτανικό Κήπο;

Συζητήθηκε το θέμα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής;

Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας, για να προχωρήσει η κατασκευή αυτή;

Αληθεύει επίσης ότι σχεδιάζεται το κτίριο που βρίσκεται εντός του Βοτανικού Κήπου να γίνει γραφείο Συλλόγου; Και αν αληθεύει, έχει γίνει άδεια αλλαγής χρήσης του κτιρίου; Και αν ναι, έγινε χωρίς την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου;

Τα ερωτήματα είναι σοβαρά και ο Δήμος οφείλει να απαντήσει.

Για το θέμα αφήνει αιχμές και ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Πρέβεζα” μέσα από επιστολή που απέστειλε στον Δήμαρχο και στην οποία κάνει εκτενή αναφορά στη προβλεπόμενη χρήση του Βοτανικού Κήπου, ενώ τονίζει πως “Ο εθελοντισμός είναι ο πιο υγιής τρόπος προσφοράς , αρκεί να μην έχει κίνητρα ιδιοτέλειας και συναλλαγής και να αυθαιρετεί σε βάρος της νομιμότητας “.

Η Επιστολή του Πολιτιστικού Συλλόγου “Πρέβεζα” προς τον Δήμαρχο, για την κατασκευή δύο νέων γηπέδων αμπαλί στον Βοτανικό Κήπο.

Κύριε Δήμαρχε,
Δίπλα στο περιαστικό δάσος της Κυανής Ακτής και κάτω από το εγκαταλελειμμένο και απαξιωμένο ιστορικό Κάστρο του Αγίου Γεωργίου , υπάρχει όπως γνωρίζετε , περιφραγμένη δημοτική έκταση με την ονομασία «Βοτανικός Κήπος». Ο χώρος για αρκετά χρόνια μετά τον πόλεμο χρησιμοποιείτο από το Υπουργείου Γεωργίας ως δασικό φυτώριο, γι αυτό και ή ύπαρξη σε αυτόν μεγάλου αρδευτικού πηγαδιού (στέρνα ) , δεξαμενής αποθήκευσης νερού δίπλα στο πηγάδι και μηχανοκίνητου ανεμόμυλου που χρησιμοποιούνταν για την άντληση νερού.
Ένας ακόμα χώρος με κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην πόλη που πεθαίνει και ανασταίνεται ανά διαστήματα .
Μετά την παύση της λειτουργίας του (κακώς )ως δασικό φυτώριο που τροφοδοτούσε ΔΩΡΕΑΝ με πράσινο κοινοτικούς, δημοτικούς και κρατικούς χώρους και την εγκατάλειψη του διαμορφώθηκε επί δημαχίας Ν. Γιαννούλη σε ένα μικρό δημοτικό κήπο.
Μέχρι σήμερα άλλοι δήμαρχοι φρόντιζαν για τη συντήρηση του , άλλοι για την απαξίωση του .
Προ ημερών ο χώρος καθαρίστηκε και ευπρεπίστηκε από ομάδα πολιτών και εμείς επαινούμε την πρωτοβουλία από όπου και αν προήλθε.
Ο εθελοντισμός είναι ο πιο υγιής τρόπος προσφοράς , αρκεί να μην έχει κίνητρα ιδιοτέλειας και συναλλαγής και να αυθαιρετεί σε βάρος της νομιμότητας .
Με την ευκαιρία αυτής της αναζωογόνησης ξανά του « Βοτανικού Κήπου» επανερχόμαστε σε παλαιότερη πρόταση μας , που νομίζουμε ότι προσεγγίζει και τις δικές σας προθέσεις για την αναβάθμιση του κήπου σε χώρο ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ των μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της πόλης , με αντικείμενο τη ΦΥΣΗ και το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ .
Πιο συγκεκριμένα ,προτείνουμε τη δημιουργία στο χώρο μικρών λαχανόκηπων και ανθόκηπων καθώς και τη φύτευση οπωροφόρων δέντρων που θα υιοθετηθούν από τις τάξεις των Δημοτικών σχολείων και με τη συνεργασία του τμήματος Περιβάλλοντος του Δήμου , του Συλλόγου Γεωπόνων που έχουν κάνει ανάλογες και πιο εξειδικευμένες προτάσεις και τη βοήθεια των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων οι μικροί συμπολίτες μας θα έχουν τη ζηλευτή ευκαιρία μιας βιωματικής επαφής και εκπαίδευσης με τη φύση και τον πλούτο της .
Ίσως η υλοποίηση αυτής της ιδέας να διεκδικεί και πανελλήνια πρωτιά και θα αγκαλιαστεί , από το Υπουργείο Παιδείας αλλά και αυτό του Περιβάλλοντος .
Κύριε Δήμαρχε,
Αυτή η τωρινή εικόνα του «Βοτανικού Κήπου » πρέπει να μεταφερθεί και στο παρακείμενο δασύλλιο του Αγίου Γεωργίου και της πλαζ της Κυανής Ακτής , που αυτή τη στιγμή παρουσιάζουν εξοργιστική εγκατάλειψη ενώ θα έπρεπε αυτή η εικόνα να είναι μόνιμη και όχι εποχιακή και να μην την διαμορφώνει η εκάστοτε διάθεση εθελοντών αλλά η λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου .
Συγχρόνως και άμεσα επιβάλλεται να ξεκινήσει μια συζήτηση και συγκέντρωση των κατά καιρούς κατατεθειμένων προτάσεων για τη σύνταξη μιας οριστικής μελέτης διαμόρφωσης και αξιοποίησης της απαράμιλλης Κυανής Ακτής, συμπεριλαμβανομένης και της προστασίας της , μένοντας μακριά από τη λογική για το χώρο ότι «ο καλός μύλος τα αλέθει όλα » .
Όσο για το« αμπαλί »αυτό το ψυχαγωγικό και αγωνιστικό παιχνίδι με παράδοση πολλών ετών για την πόλη μας , οπωσδήποτε θέλει την έμπρακτη συμπαράσταση του Δήμου όπως και όλα τα άλλα αγωνιστικά αθλήματα που καλλιεργούνται στην πόλη μας και οι εθελοντικές διοικήσεις βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη λειτουργία τους .
Πιστεύουμε ότι το «αμπαλί» για τη στήριξη του και διάδοση του στην πόλη μας και με μελλοντική προοπτική αναγνώρισης του ως Ολυμπιακό Άθλημα , χρειάζεται μόνιμες και με τις προδιαγραφές που ορίζουν οι κανονισμοί εγκαταστάσεις .Οι πρόχειρες και περιστασιακά χρησιμοποιούμενες «εγκαταστάσεις»στο δασύλλιο της Κυανής Ακτής μάλλον κρατούν το «παιχνίδι» σε μια στασιμότητα παρά το αναβαθμίζουν και η παραμονή τους εκεί με προϋποθέσεις μπορεί να συζητηθεί .
Προτείνουμε να εξεταστεί η δημιουργία των παραπάνω εγκαταστάσεων μόνιμων και νόμιμων στο βόρειο τμήμα του Δημοτικού Σταδίου που είναι μία έκταση ανενεργή αλλά ικανοποιητική να συμπεριλάβει αρκετά γήπεδα του παιχνιδιού και υποστηριχτικά χώρους αποδυτηρίων , υγιεινής και αποθηκευτικούς με κοινές παροχές ρεύματος και νερού. Η τοποθέτηση πτυσσόμενων κερκίδων και το πράσινο των δέντρων με τη χρωματική πανδαισία και ευωδιά παρτεριών με λουλούδια ,αναπόσπαστο κομμάτι των εγκαταστάσεων, θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις όχι μόνο ανάπτυξης του αμπαλί , αλλά και φιλοξενίας σε αυτές πανελλήνιων και διεθνών συναντήσεων .
Κύριε Δήμαρχε ,
Η ταυτότητα της πόλης μας είναι πολύ κατώτερη των χαρισμάτων της, γιατί χρόνια τώρα απουσιάζει για αυτή ο σχεδιασμός και ο τόπος είναι αυτός που τον καθορίζει .
Είναι η ευκαιρία σας να ηγηθείτε αυτής της προσπάθειας διαφορετικά αφήστε τον καθένα να υλοποιεί το δικό του προσωπικό σχεδιασμό στο ταλαίπωρο σώμα της πόλης .
Με εκτίμηση για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Κωνσταντίνος Λογοθέτης

Ελένη Μίχα


4 σχόλια για “Όλη η Κυανή Ακτή ένα απέραντο γήπεδο Αμπαλί …. Αιχμές από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Πρέβεζα””

 1. Ο/Η Νο λέει:

  Εντάξει το γράψατε το κείμενο…τραβάτε για κάνα μεζέ τώρα..

  1. Ο/Η Κώστας λέει:

   Σωστός!

 2. Ο/Η Κώστας Ραπτης λέει:

  Η κατσίκα του γείτονα,ο σύλλογος που τα ξέρει όλα.μεση λύση πουθενά

 3. Ο/Η Κώστας λέει:

  Το παρκο ειναι παρατημένο και επειδη θα γινει γηπεδο αμπαλι ξεσηκωθηκαν οι ψευτοκουλτουριαρηδες.Οτι εργο παει να γινει ξεσηκώνονται οι κατοικοι.Ρε δε κανουμε για τιποτα σε αυτη τη πολη.

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Ξεκινά αύριο ο ο τέταρτος ψεκασμός των ελαιοδένδρων στα πλαίσια του προγράμματος Δακοκτονίας 2022

03/10/2022, 11:24 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές στην Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας

03/10/2022, 11:15 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Επιμελητήριο Πρέβεζας : Κατοχύρωση Επωνυμίας – Διακριτικού Τίτλου επιχειρήσεων μέσω Γ.Ε.ΜΗ.

03/10/2022, 10:03 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΚΑΠΗ Πρέβεζας Γιορτή μετά …μουσικής αφιερωμένη στην τρίτη ηλικία…

03/10/2022, 9:35 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Μάγεψε η συναυλία της συμφωνικής «Magna Grecia»

03/10/2022, 9:31 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σημαντικές παρεμβάσεις στο αστικό οδικό δίκτυο της Πρέβεζας

03/10/2022, 9:28 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites