Πέμπτη, 01/10/2020

Με έναν μόνο καβαλάρη αναβίωσε το έθιμο του Αη Γιώργη στον Άγιο Θωμά Πρέβεζας

Με την εικόνα του Αη Γιώργη στην αγκαλιά του μέσα στην βροχή ο Γιώργος Σάλιαρης, ήταν ο μοναδικός καβαλάρης που έκανε την περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου στον Άγιο Θωμά Πρέβεζας τηρώντας το έθιμο, το οποίο φέτος αναβίωσε χωρίς πιστούς μόνο με τον ιερέα και έναν ψάλτη, λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που ισχύουν στην χώρα μας για τον περιορισμό μετάδοσης του Κορωνοϊου.

Νωρίς το απόγευμα ο Γιώργος ανέβηκε μόνος με το άλογο του στον ξωκλήσι του Αη Γιώργη στο Σκαφιδάκι το οποίο ήταν γιορτινά στολισμένο και σύμφωνα με το έθιμο πήρε την εικόνα για να την μεταφέρει αργότερα στον ιερό ναό της ενορίας του Αγίου Θωμά, όπου την παρέδωσε στον πάτερ Μιχάλη για να γίνει ο εσπερινός και αύριο η θεία λειτουργία στην μνήμη του Αγίου.

 

Μόλις κατέβηκε στον Άγιο Θωμά έκανε περιφορά της εικόνας στους δρόμους για ευλογία στην κάθε οικογένεια.

Στην είσοδο της εκκλησίας τον περίμεναν ο ιερέας και ένας ψάλτης. Μόλις παρέδωσε την εικόνα εψάλλη το τροπάριο του Αγίου Γεωργίου και το Χριστός Ανέστη. Ο ιερέας έδωσε στον καβαλάρη ευχές και έναν σταυρό.

Σύμφωνα με τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου του Αγίου Θωμά οι δύσκολες μέρες της πανδημίας δεν στέκονται ικανές να ματαιώσουν τα έθιμα της περιοχής, τα οποία τηρήθηκαν το φετινό Πάσχα, όπως ευλαβικά τηρήθηκαν και τα αυστηρά μέτρα της πολιτείας.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 σχόλιο για “Με έναν μόνο καβαλάρη αναβίωσε το έθιμο του Αη Γιώργη στον Άγιο Θωμά Πρέβεζας”

  1. Ο/Η Κώστας Ραπτης λέει:

    Μπράβο στο παλικάρι

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ