Μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες από το σεισμό στις 21/03/2020 στην Πάργα

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με τα μέτρα ανακούφισης που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση  για τους πληγέντες από το σεισμό στις 21/03/2020 στην Πάργα κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ  Παπαναστάσης Νίκος και Καραθανασόπουλος Νίκος.

Στην ερώτηση αναφέρουν:

Ο σεισμός που έγινε στο Δήμο Πάργας στις 21/03/2020 άφησε πίσω του μεγάλες ζημιές, ιδιαίτερα στη Δημοτική Ενότητα Φαναρίου και έφερε για μια ακόμη φορά στην επιφάνεια την ανεπάρκεια της προστασίας των εργατικών – λαϊκών οικογενειών από την εκδήλωση των φυσικών φαινομένων.

Μέχρι στιγμής από τον πρωτοβάθμιο έλεγχο που έχει πραγματοποιηθεί σε κτηριακές εγκαταστάσεις στις δημοτικές/τοπικές κοινότητες Καναλλακίου, Σκεπαστού, Ναρκίσσου, Καστρίου, Κορώνης, Σταυροχωρίου,Μαυζακαιίκων, Βουβοποτάμου, Αχερουσίας, Κυψέλης, Θέμελου, Άνω Σκαφιδωτής, Λούτσης, οι 139 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί καθώς ο έλεγχος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Τις μεγαλύτερες ζημίες υπέστησαν οι Τοπικές Κοινότητες Καναλλακίου και Ναρκίσσου με πολλά κτήρια να έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα. 

Πέρα από τις ζημίες στα κτήρια υπάρχουν ζημίες στο σύνολο των οικοσκευών σπιτιών και εμπορευμάτων καταστημάτων. Συνολικά οι αιτήσεις για ελέγχους ζημιών είναι περίπου 600. 

Επίσης σοβαρότατες ζημίες έχουν υποστεί: 

 • Τα σχολεία της περιοχής και κυρίως το Σχολικό Συγκρότημα του Γυμνασίου-Λυκείου Καναλλακίου και το 1ο Δημοτικό Καναλλακίου που κρίθηκαν ακατάλληλα για χρήση. 
 • Το οδικό δίκτυο και το δίκτυο ύδρευσης. Ενώ αναμένεται ο έλεγχος στις γέφυρες. 
 • Ο ηλεκτρονικός και άλλος εξοπλισμός των Δημοτικών και των Δημόσιων Υπηρεσιών.

 

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση ώστε: 

 1. Να γίνει άμεση καταγραφή όλων των ζημιών και να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% για το σύνολο των καταστροφών, είτε πρόκειται για οικήματα είτε για οικοσκευές είτε για εμπορεύματα. 
 2. Να μηδενιστούν τα χρέη από δάνεια στις καταστραμμένες κατοικίες για αγορά πρώτης κατοικίας. Με ευθύνη του κράτους να δοθεί οικονομικό βοήθημα, πέραν της πλήρους κάλυψης του ενοικίου μέχρι την οριστική αποκατάσταση των πληγέντων είτε είναι ενοικιαστές, είτε ιδιοκατοικούντες.
 3. Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2021 και να παγώσουν τα χρέη τους, να δοθούν άτοκα δάνεια ώστε να μπορέσουν γρήγορα να επουλώσουν τις πληγές τους.
 4. Να απαλλαχθεί η ΔΕ Φαναρίου από τον ΕΝΦΙΑ για φέτος και την επόμενη χρονιά. Να απαλλαγούν πλήρως τα κτίσματα που υπέστησαν ανεπανόρθωτη ζημιά.
 5. Για τη μεταστέγαση των σχολείων που υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημίες, Γυμνάσιο-Λύκειο Καναλακίου και 1ο Δημοτικό Καναλακίου και να γίνουν ενέργειες να χτιστούν σύγχρονα λειτουργικά και ασφαλή σχολεία με ευθύνη του κράτους και χωρίς Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). 
 6. Άμεσα να ρυθμιστεί ότι οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου, από τη ΔΕ Φαναρίου να εισαχθούν με ειδικό καθεστώς (πχ ποσόστωση) στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και να τους δοθεί η δυνατότητα της δωρεάν διαμονής σε φοιτητικές εστίες και δωρεάν σίτισης.
 7. Να ληφθούν μέτρα προσεισμικού ελέγχου και προστασίας όλα τα δημοτικά κτήρια αλλά κι όσα άλλα κτήρια στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες. Να ελεγχθούν προσεισμικά όλα τα σπίτια, τα καταστήματα και οι χώροι εργασίας.
 8. Να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες που σχετίζονται με την πολιτική προστασία στην Τοπική, Περιφερειακή και Κεντρική Διοίκηση.

 

Ετικέτες: , ,


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Και επίσημα νέα αρχή για την ΔΕΥΑ Πρέβεζας

17/05/2022, 9:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο Σ.Ε.Ε.Λ.ΦΟ. Ν. Πρέβεζας για την διαβίβαση Εσόδων My Data υποχρεωτικά από τις Επιχειρήσεις

17/05/2022, 7:48 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρώτη με κλήρωση η “Λάντζα” στην Πάργα

17/05/2022, 4:19 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Εξιχνιάστηκε από την Ομάδα Δημόσιας Ασφάλειας διάρρηξη σπιτιού

17/05/2022, 4:10 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Ταυτοποιήθηκε από την αστυνομία ο απατεώνας που εξαπάτησε ηλικιωμένη

17/05/2022, 3:03 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites