Ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας προς το ΥΠΑΑΤ, τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους, για τον κορωνοϊό

Ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, Περιφερειάρχη και Δημάρχους, για τον κορωνοϊό και τα προτεινόμενα μέτρα.

Ανοιχτή επιστολή απέστειλε ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και τους Δημάρχους του Ν. Πρέβεζας.Στην επιστολή, αφού επαναλαμβάνονται οι προβληματισμοί που είχαν διατυπωθεί και με την πρόσφατη Ανακοίνωσή μας σχετικά με την βαθιά οικονομική κρίση που θα προκαλέσει η πανδημία του COVID-19, προτείνονται συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση και την ανακούφιση των κλάδων του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται ιδιαίτερα από αυτήν:

Προτεινόμενα μέτρα – ενέργειες

– Θεωρούμε το να ενταχθούν όλοι οι ΚΑΔ που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα στα μέτρα ελάφρυνσης της κυβέρνησης αυτονόητο.
– Οι συνάδελφοί μας, γεωπόνοι πεδίου θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας είτε εργάζονται σε καταστήματα γεωργικών εφοδίων είτε στην ύπαιθρο.
– Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μας θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί κατά τη μετακίνηση από και προς την εκμετάλλευσή τους εφαρμόζοντας τα προτεινόμενα μέτρα όταν μεταφέρουν προσωπικό.
– Θα πρέπει η κυβέρνηση να διασφαλίσει χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής πρώιμων κηπευτικών και κρέατος για τους αιγοπροβατοτρόφους.
– Παράλληλα για τις καλλιέργειες που έπονται ( οπωροκηπευτικά κατά κύριο λόγο ) να διασφαλίσει και να ενισχύσει τις τιμές πώλησης των παραγόμενων προϊόντων αν αυτό χρειαστεί.
– Υπάρχει ένας προβληματισμός σχετικά με τι πρόκειται να γίνει με τα δεσποζόμενα (οικόσιτα/μη οικόσιτα) ζώα σε περίπτωση αυστηροποίησης των περιορισμών.
Συγκεκριμένα στην επαρχία είναι πολλοί όσοι διατηρούν αριθμό ζώων (σκύλοι, γάτες, αιγοπρόβατα, πουλερικά κ.α.) όχι στο σπίτι τους, όχι επαγγελματίες, κ.ο.κ. Επίσης κάποιος πρέπει να προστατέψει το φυτικό του κεφάλαιο, ή το συμπληρωματικό του εισόδημα.
Εκτιμούμε πως θα πρέπει στην βεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης πολιτών να προστεθεί πεδίο για τη μετακίνηση και την εργασία των πολιτών και όχι μόνο των επαγγελματιών αγροτών και των εργατών γης στις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις ως μέσο ενίσχυσης της παραγωγής και εξασφάλισης τροφής.
– Να υπάρχουν διαθέσιμα διαγνωστικά τεστ για όλους, από τους αγρότες και τους γεωπόνους μέχρι τους εργάτες και τους εργαζόμενους στη λιανική πώληση (κομβικό σημείο για τη διασπορά του ιού σε όλο τον πληθυσμό).
– Μέριμνα για την ομαλή διακίνηση των αγροτικών προϊόντων αλλά και των αγροτικών εφοδίων, αν χρειαστεί.
– Διάθεση αγροτικών προϊόντων σε όσους τα έχουν ανάγκη (άνεργοι, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, άστεγοι) με κρατική μέριμνα και αποζημίωση των παραγωγών.

Καλούμε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τον πρώτο και το δεύτερο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας, τους αγροτικούς, κτηνοτροφικούς και αλιευτικούς συλλόγους και όλους τους γεωτεχνικούς σε έναν άμεσο, ανοικτό και εξαντλητικό διάλογο ώστε να συνεχισθεί απρόσκοπτα η παραγωγή προϊόντων του πρωτογενούς τομέα στις απαιτούμενες ποσότητες και την κατάλληλη ποικιλία με αποτέλεσμα την εγγυημένη διατροφική επάρκεια της χώρας μας.

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής μπορείτε να δείτε ΕΔΩ


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites