Σοβαρές ελλείψεις σε μέσα προστασίας στο Νοσοκομείο Πρέβεζας καταγγέλλει η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου

Έχουμε μπει για τα καλά στη 2η φάση του covid- 19  και στη πιο κρίσιμη περίοδο της επιδημίας και της προάσπισης της υγείας όλων μας.

Καλούμαστε όλοι να πράξουμε το αυτονόητο, αυτό που μας επιτάσσει  το καθήκον μας στην κοινωνία: ΝΑ ΠΡΟΑΣΠΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ. 

Τώρα επιβεβαιώνεται πόσο σημαντικό είναι  αυτό που χρόνια ζητάμε όλοι μας, να ενισχυθεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, έτσι ώστε να μπορεί να αντέχει σε δύσκολες  συνθήκες όπως είναι αυτές σήμερα. Τα νοσοκομεία έμειναν ανοχύρωτα καθώς και οι υγειονομικοί και αυτό συνεπάγεται ανοχύρωτοι πολίτες. 

Το προσωπικό των δημόσιων δομών υγείας θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων παρά τα πλήγματα  που έχει δεχθεί διαχρονικά (περικοπές δαπανών, υποστελέχωση).

Δεν επιδιώκουμε τον πανικό, αλλά με ψυχραιμία απέναντι στους πολίτες θα αντιμετωπίσουμε με τα λιγοστά μέσα που έχουμε στη διάθεση μας, σε συνθήκες τραγικής υποστελέχωσης κα εντατικοποίησης να περιθάλψουμε όσους θα προσβληθούν από κορονοϊό και θα χρειαστούν νοσηλεία, αλλά και όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας τα οποία δε σχετίζονται με την επιδημία του κορονοϊού.

Απαιτούμε από την Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας , την 6η ΥΠΕ και τις διοικήσεις να αναλάβουν τις  ευθύνες τους και να φροντίσουν άμεσα:

Να υπάρχουν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας σε όλα τα Νοσοκομεία και τις κλινικές  σε όλα τα ΤΟΜΥ  και τα Κέντρα Υγείας.

 Ήτοι   για την σημερινή συγκυρία να υπάρχει: 

  • Κατάλληλος εξοπλισμός ασφάλειας υγειονομικών υλικών ( μάσκες, γυαλιά, αδιάβροχες φόρμες μιας χρήσης), απολυμαντικά 
  • Αντιδραστήρια
  • Υποδομές  σε κρεβάτια ΜΕΘ, ΜΑΦ, νέοι διαμορφωμένοι χώροι. 
  • Άμεσα να γίνουν προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού κατόπιν καταγραφής και τεκμηρίωσης των αναγκών.

 

ΠΓΝΙ:

  • Είναι Νοσοκομείο αναφοράς. 
  •  Ανάληψη κεντρικής ευθύνης με επιτελικό έλεγχο για την ενημέρωση των πολιτών και την προστασία των εργαζομένων
  • Ανάδειξη σχεδιασμού εποπτείας
  • Η ενημέρωση να γίνεται από διευρυμένη επιτροπή ( επιτροπή λοιμώξεων – διοίκησης)
  • Δεν μπορεί να είναι η κάθε κλινική υπεύθυνη χωρίς να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός
  • Άμεση ολοκλήρωση της μιας πτέρυγας της Παιδιατρικής κλινικής με εξοπλισμό για νοσηλεία ασθενών
  • Καθορισμός ανά κλινική της αναγκαίων κλινών απομόνωσης
  • Απαραίτητα υλικά σε κάθε κλινική και τμήμα κατανεμημένα ορθολογικά ανάλογα με την  επικινδυνότητα της κλινικής/τμήματος στην κρίση
  •  Άμεση έναρξη της λειτουργίας έλεγχου των πιθανών κρουσμάτων από covid -19 στο ΠΓΝΙ και επάρκεια σε αντιδραστήρια για την άμεση  διάγνωση και αντιμετώπιση των ασθενών
  •  Η διαχείριση των ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων απαιτεί διπλασιασμό του προσωπικού λόγω  του αυξημένου χρόνου ενασχόλησης με τα περιστατικά αυτά με την εφαρμογή των απαιραίτητων μέτρων προστασίας. Εάν μείνει το υπάρχων προσωπικό θα μειωθεί αντικειμενικά η δυνατότητα ασφαλούς νοσηλείας και μη διασποράς από τους υγειονομικούς 
  • Όσο περνάνε οι εβδομάδες  οι οδηγίες του ΕΟΔΥ μειώνουν διαρκώς το επίπεδο των απαραίτητων μέτρων προστασίας χωρίς καμιά επιστημονική αιτιολόγηση, αλλά προσαρμόζοντας τις οδηγίες στην ένδεια υλικού την στιγμή που έχουμε να παλέψουμε έναν αόρατο εχθρό και χρειάζεται προληπτικά όλοι οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας; να έχουν την υψηλότερη προστασία . Ήδη έχουν νοσήσει 48 υγειονομικοί και έχουν βγει σε καραντίνα 300 σε όλη την Ελλάδα. Αυτό είναι επικίνδυνο γιατί θα βγάλει εκτός την 1η γραμμή και οι εφεδρείες θα κληθούν πολύ γρήγορα  να πιάσουν δουλειά και θα καούν και αυτές. Οπότε το διαθέσιμο προσωπικό θα πρέπει να είναι πολύ περισσότερο με χιλιάδες νέες προσλήψεις.
  • Η αναδιοργάνωση στην λειτουργία του ΠΓΝΙ με συρρίκνωση κλινικών και αποτροπή  εισαγωγών, κατά το δυνατόν,  θα οδηγήσει :

1ον σε τεράστια πίεση τα γύρω νοσοκομεία που δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στον κύμα ασθενών που θα πάει εκεί και 

2ον εκείνους που δεν μπαίνουν σε νοσηλεία τώρα να έρθουν σε βαρύτερη κατάσταση στο επόμενο διάστημα, όταν δηλαδή θα έχει φουντώσει το κύμα του κορονοϊού. Αυτό οδηγεί στην ανάγκη τεράστιας ενίσχυσης στα γύρω νοσοκομεία για να μην χάσουμε την μάχη με τους συνήθεις ασθενείς γιατί οι ανάγκες τους προστίθενται σε αυτές των ασθενών με κορονοϊό.

Όσοι εφησυχάζουν και ωραιοποιούν την κατάσταση παίζουν τον ρόλο του “προδότη εν καιρώ πολέμου”

ΓΝΙ  Γ. Χατζηκώστα

  • Ανεπάρκεια προμήθειας απαραίτητων υλικών όπως μάσκες, γυαλιά προστασίας , στολές, το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα  δανεισμού υλικών προστασίας από το ΠΓΝΙ
  •  Να ενισχυθεί  με προσωπικό το Νοσοκομείο και κυρίως η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, καθώς οι αιμοκαθερόμενοι ασθενείς  αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου, η παθολογική και οι καρδιολογική που είναι ήδη υποστελεχωμένες.

Νοσοκομείο Άρτας

  • Σε  καραντίνα βρίσκονται περίπου 30 εργαζόμενοι  του νοσοκομείου και του ΕΚΑΒ που διαχειρίστηκαν το περιστατικό το οποίο βρέθηκε θετικό στον covid -19 και το οποίο  διακομίστηκε στο ΠΓΝΙ
  • Η πενία τέχνας κατεργάζεται και έτσι η έλλειψη σε μάσκες οδήγησε στο να ράβουν  μάσκες με ύφασμα

Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας

  • Γενικά στο νοσοκομείο υπάρχει ένα υποτυπώδες επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο βασίζεται στο προκαταρτικό  σχέδιο που εστάλη από το υπουργείο και διαμορφώθηκε στα εδώ δεδομένα. Αυτό το σχέδιο δίνει έμφαση στο πως θα γίνει η διαχείριση των ασθενών με εμπύρετο και τίποτε άλλο. Είναι σε γενικές γραμμές πρόχειρο γραμμένο διότι αρκετά απ’ όσα λέει δεν εφαρμόζονται, τουλάχιστον εύκολα. Είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του νοσοκομείου.
  • Βασικό ειδικό πρόβλημα του νοσοκομείου είναι οι χώροι του. Το νοσοκομείο είναι παλιό, μικρό, χωρίς χώρους. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα διασποράς. 
  • Επίσης έχουν διαμορφωθεί κάποιοι εξωτερικοί χώροι όπως ένα κοντέινερ και ο οικίσκος του ΕΚΑΒ για εξέταση των εμπύρετων.
  • Σοβαρή έλλειψη σε υλικά. Μάσκες γυαλιά, ποδιές κτλ. Γυαλιά δεν έχουν δοθεί  ακόμα να χρησιμοποιούνται. Ειδικά εντοπίζεται πρόβλημα σε μάσκες FFP2 και FFP3, που είναι υψηλής προστασίας με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος διασποράς με τη χρήση απλής χειρουργικής μάσκας όταν εξετάζεται ένα ύποπτο ή πιθανό κρούσμα. Είναι σοβαρό πρόβλημα. 
  • Το προσωπικό δεν φτάνει και δουλεύει ήδη οριακά, πριν καν υπάρξει αύξηση της κίνησης. Η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί κάπως διότι έχουν επιταχθεί νοσηλεύτριες από κέντρα υγείας.
  • Πρωτοβάθμιο δίκτυο για αντιμετώπιση των πιο απλών περιστατικών είναι πρακτικά ανύπαρκτο.

Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας

  • Επιχειρησιακό σχέδιο πρακτικά δεν υπάρχει. Σε μεγάλο βαθμό οι εργαζόμενοι αυτοσχεδιάζουν. Ο κίνδυνος διασποράς ενδονοσοκομειακα αλλά και στην κοινότητα είναι μεγάλος.
  • Υλικά, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό είναι ελλιπέστατο. Ίσως είναι το πιο υποστελεχωμένο νοσοκομείο της περιοχής.
  • Επίσης πρωτοβάθμιο δίκτυο για τα απλά περιστατικά δεν υπάρχει.

Γενικό Νοσοκομείο- -ΚΥ Φιλιατών

Και εδώ το υλικό προστασίας είναι ανεπαρκέστατο και χορηγείται με το σταγονόμετρο με αποτέλεσμα το προσωπικό να είναι εκτεθειμένο.

Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να δοθεί και στην προστασία των εργαζόμενων  στα ΤΟΜΥ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ, που είναι μονάδες Υγείας στις οποίες απευθύνονται σε πρώτη  φάση πολλοί πολίτες.

Η ΕΙΝΗ ευχαριστεί όσους εργάζονται για την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων στις Δομές Υγείας ( γιατρούς, Νοσηλευτές, Παραϊατρικό προσωπικό κ.λ.π.)

Είναι θετική η στήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου στα Νοσοκομεία και παρακαλούμε τον Περιφερειάρχη  στις συναντήσεις και συνεδριάσεις να λαμβάνει υπόψη και την γνώμη της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου.  


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites