Σε ιδιώτη η διαχείριση των απορριμμάτων της Δημοτικής Ενότητας Πάργας

Κατά πλειοψηφία ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Πάργας την πρόταση της αντιπολίτευσης για την αποκομιδή και μεταφορά των απορριμμάτων της Δημοτικής Ενότητας Πάργας για 3 + 2 μήνες, από ιδιώτες.

Ο Δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς εισηγήθηκε την ανάθεση του έργου της μεταφοράς των απορριμμάτων συνολικά του Δήμου Πάργας στο ΧΥΤΑ Ιωαννίνων με σύμβαση έργου ορισμένου χρόνου σε ιδιώτη, ωστόσο στην συνέχεια συντάχθηκε με την άποψη του επικεφαλής της παράταξης “Νέα Δύναμη” Φώτη Νάκια, αλλά και των Δημοτικών Συμβούλων της παράταξης “Νέα Πορεία” κ. Πηγή και Καούρη, οι οποίοι πρότειναν η διαχείριση των απορριμμάτων στην Δημοτική Ενότητα Πάργας να γίνει εξ ολοκλήρου από ιδιώτες και στην Δημοτική Ενότητα Φαναρίου εξ ολοκλήρου από τον Δήμο.

Όπως τόνισε ο κ. Ζαχαριάς ο Δήμος Πάργας είναι υποχρεωμένος, όπως όλοι οι Δήμοι της Ηπείρου, να μεταφέρει τα απορρίμματα του στην Μονάδα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων στα Γιάννενα, καθώς όλοι οι ΧΥΤΑ κλείνουν και μετατρέπονται σε ΧΥΤΥ.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πάργας, αυτή τη στιγμή στην Μονάδα ΑΣΑ, Δήμοι της 2ης Διαχειριστικής, όπως ο Δήμος Ηγουμενίτσας και οι Δήμοι Σουλίου, Φιλιατών και Πρέβεζας μεταφέρουν το 80-100% των απορριμμάτων τους, ενώ ο Δήμος Πάργας δεν έχει μεταφέρει καθόλου απορρίμματα.

Αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στο οικονομικό σκέλος ο κ. Ζαχαριάς είπε : “Από την λειτουργία του εργοστασίου είχε υπογραφεί μία σύμβαση με τους Δήμους για ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα. Δηλαδή, είτε πάνε σκουπίδια, είτε δεν πάνε σκουπίδια στο εργοστάσιο θα πληρώσουν οι Δήμοι μία ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα. Ο δικός μας δήμος είχε το ελάχιστο αυτό όριο των 6 χιλιάδων τόνων. Το κόστος για να μπουν τα απορρίμματα μέσα στο εργοστάσιο είναι 40 ευρώ τον τόνο + ΦΠΑ. Δηλαδή αντιλαμβάνεστε περίπου έρχεται στα 50 ευρώ τον τόνο. Ξεκίνησαν να κατασκευάζονται κάποιοι σταθμοί μεταφόρτωσης. Στην δική μας περιοχή αυτός που κατασκευάζεται και είναι στην φάση ολοκλήρωσης, είναι ο σταθμός μεταφόρτωσης του Βασιλικού. Ο δικός μας σταθμός δεν έχει χρηματοδοτηθεί μέχρι στιγμής (στο Καναλλάκι). Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο ΧΥΤΥ Καρβουναρίου δεν υποδέχεται άλλα απορρίμματα. Για να πάμε τα δικά μας απορρίμματα στα Γιάννενα είναι από 80 έως 90 χλμ που σημαίνει ότι δεν μένει καθόλου χρόνος για περισυλλογή.Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; η απάντηση είναι μία και μοναδική. Ούτε μπορούμε πνιγούμε στα σκουπίδια, ούτε μπορούμε να τα πάμε στο Καρβουνάρι, άρα πρέπει να βρούμε τρόπο να τα φτάσουμε στα Γιάννενα. Ποιος είναι αυτός ο τρόπος; Ένας. Μεταφόρτωση. (…) Πληρώναμε 25 ευρώ τον τόνο για να μπούμε στο Καρβουνάρι, τώρα θα φτάσουμε πάνω από 90 ευρώ τον τόνο με τις επιστροφές που γυρίζουν στο ΧΥΤΥ. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι πάμε 4 φορές επάνω στο κόστος της μεταφοράς. Αναγκαζόμαστε να πάμε σε ιδιώτη.” και πρόσθεσε πως ο Δήμος Πάργας θα πραγματοποιήσει καμπάνια για την μείωση των απορριμμάτων και την αύξηση της ανακύκλωσης καθώς όπως είπε είναι το μόνο “όπλο” αντιμετώπισης της κατάστασης.

Σε ανακοίνωση της για το θέμα, η Λαϊκή Συσπείρωση Πάργας αναφέρει:

“Η πρόθεση της νέας δημοτικής αρχής να παραδώσει τον τομέα της καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτες δεν είναι κεραυνός εν αιθρία για μας.                                 

Είναι σίγουρο ότι η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί απαρχή της διαδικασίας  να περάσει ολόκληρη η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου σε ιδιώτες. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής πρακτικής που χρόνια τώρα μεθοδευμένα οδηγεί προς σε αυτή την κατεύθυνση.

Η Δημοτική Αρχή, πιστή στο δόγμα της κυβέρνησης για πλήρη ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και τομέων στους ΟΤΑ, προχωρά και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες στην εκχώρηση της καθαριότητας σε εργολαβική εταιρία. Αξιοποιώντας την τραγική κατάσταση στην οποία έχει  περιέλθει ο Δήμος, που λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ προηγουμένως, είναι υποστελεχωμένος όπως και το σύνολο των Δήμων της χώρας , δίνεται το ελεύθερο πλέον στην κάθε Δημοτική Αρχή να παραδίδει σε ιδιώτη εργολάβο τομείς όπως η καθαριότητα.

Ήδη από το Δημοτικό Συμβούλιο  της 25/9/2019 είχαμε αναδείξει το σημαντικό θέμα της ιδιωτικοποίησης των σκουπιδιών.

Σε αυτήν την πολιτική, η Δημοτική Αρχή βρίσκει συμμάχους σύσσωμη την αντιπολίτευση ,πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης. Έτσι στη συνεδρίαση  της 28-2-2020, και ενώ η Δημοτική Αρχή είχε εισηγηθεί μόνο τη μεταφορά από ιδιώτη των απορριμμάτων από το Δήμο προς τη Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου, στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης (εταιρεία μέλος του Ομίλου ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ), αποφάσισαν και αφού διέκοψαν τη συνεδρίαση για 5 λεπτά , να έρθουν να υλοποιήσουν κατόπιν πρότασης και των άλλων παρατάξεων την παράδοση   και της αποκομιδής και της μεταφοράς των απορριμμάτων της Δημοτικής ενότητας Πάργας στους ιδιώτες ενώ για τη Δημοτική Ενότητα Φαναρίου την ευθύνη για την καθαριότητα θα την έχει , για πόσο ακόμα άραγε , ο Δήμος.

Αυτό συνεπάγεται ένα τεράστιο κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι δημότες ,  τόσο με την αύξηση των ανταποδοτικών τελών με τον ιδιώτη εργολάβο όσο και με την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ , με την οποία έχει υπογράψει συμφωνία ο Δήμος να πληρώνει ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα σκουπιδιών είτε πηγαίνει σκουπίδια είτε όχι. Ποσότητα που σε χρήμα μεταφράζεται σε 23.500 ευρώ περίπου το μήνα για 25 χρόνια!!!

Ο Δήμος θα έπρεπε να έχει μια οργανωμένη υπηρεσία καθαριότητας με τα απαραίτητα μέσα, εργαζόμενους με σταθερή εργασία, πλήρη ασφαλιστικά , μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα, ώστε να μπορεί όχι μόνο να κάνει την αποκομιδή των απορριμμάτων αλλά και να μπορεί να διατηρεί καθαρά τις πόλεις και τα χωριά. Αντί αυτών είδαμε τα προηγούμενα χρόνια κυβερνήσεις, Περιφέρειες και Δήμους να αφήνουν το πρόβλημα να οξύνεται παραπέρα. Όλα αυτά για να εξαναγκάσουν τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα μπροστά στο κίνδυνο της υγείας τους να αποδεχτούν την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ και στα κάθε ιδιωτικά συμφέροντα.

Στον αντίποδα αυτού του δρόμου ανάπτυξης είναι η δικιά μας πρόταση αγώνα, για διαχείριση των απορριμμάτων από Ενιαίο Δημόσιο Κρατικό φορέα, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών. Χωρίς νέα επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων με αύξηση των ανταποδοτικών τελών.

Η λύση στο πρόβλημα της ορθολογικής διαχείρισης των αποβλήτων, ολοκληρωμένη και μακρόπνοη, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης με λαϊκή εξουσία και οικονομία μπορεί να εξασφαλιστεί.”

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites