Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας : Οδηγίες προφύλαξης από τον νέο κορωνοϊο SARS-CoV-2

Οδηγίες προφύλαξης για το κοινό

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα για τη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2,  κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η συστηματική εφαρμογή όλων των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κορωνοϊού, με έμφαση στα ακόλουθα:

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

  • Πλένουμε τα χέρια μας τακτικά και σχολαστικά με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα και αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
  • Καλύπτουμε τον βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντιλο το οποίο απορρίπτουμε άμεσα στα απορρίμματα. Αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, καλύπτουμε με το εσωτερικό του αγκώνα.
  • Εάν εμφανίσουμε ήπια συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχας, καταρροή, πυρετός, πονόλαιμος) παραμένουμε στο σπίτι σε απομόνωση.

 

  • Σε περίπτωση επιδείνωσης των συμπτωμάτων ή εάν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα (ηλικιωμένα άτομα, άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, αρτηριακή υπέρταση), επικοινωνούμε άμεσα με τον θεράποντα ιατρό για ιατρική αξιολόγηση.
  • Εάν λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή συμμορφωνόμαστε στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.

 

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ

 

  • Δεν ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος (βήχα, καταρροή, πυρετό, πονόλαιμο).
  • Αποφεύγουμε χώρους συγχρωτισμού, κοινωνικές εκδηλώσεις, επισκέψεις σε οικίες και παραμονή σε ανοιχτούς χώρους σε συνθήκες συγχρωτισμού.
  • Αποφεύγουμε όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

 

    • Δεν προσερχόμαστε σε ιατρό ή σε μονάδα υγείας σε περίπτωση εμφάνισης ήπιων συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχα, καταρροή, πυρετός, φαρυγγαλγία).

 

  • Αποφεύγουμε αυστηρά τις επισκέψεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς.

 

  • Αποφεύγουμε αυστηρά την επαφή με άτομα που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, ακολουθούμε αυστηρά όλα τα μέτρα ατομικής υγιεινής (πολύ καλό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, χρήση μάσκας ή τήρηση απόστασης τουλάχιστον 2 μέτρων).

Στην εξαιρετική περίπτωση που κάποιοι από εμάς, παρά τις οδηγίες του «Μένουμε Σπίτι», αναγκαστούμε για οποιοδήποτε σοβαρό λόγο να μετακινηθούμε, ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας συμβουλεύει:

Βγαίνοντας από το σπίτι:

1) φοράμε απαραιτήτως μάσκα, αν χρειαστεί να περιμένουμε σε χώρο με κόσμο, όπως πχ  ουρές σε αίθουσες αναμονής διάφορων υπηρεσιών, super market κλπ.

2) Δεν αγγίζουμε και δεν καθόμαστε σε δημόσιες επιφάνειες, καρέκλες κλπ. Ο ιός παραμένει στις επιφάνειες για 48 έως 72 ώρες.

3) Κρατάμε απόσταση ασφαλείας από όλους (2 μέτρα). Θεωρούμε κάθε συμπολίτη μας ως εν δυνάμει φορέα του ιού. Όχι χειραψίες, αγκαλιές φιλιά. Αποφεύγουμε το συγχρωτισμό όπου κι αν είναι, αν δεν είναι τελείως απαραίτητο.

Επιστρέφοντας στο σπίτι:

1) Βγάζουμε τα παπούτσια μας οπωσδήποτε έξω από την εξώπορτα. Τα απολυμαίνουμε με αντισηπτικό  σπρέι. Δεν μπαίνει κανείς στο σπίτι με τα παπούτσια! Μπαίνοντας από την πόρτα, βγάζουμε τα ρούχα μας, τα βάζουμε σε καλάθι και τα πλένουμε σε θερμοκρασία άνω των 60ο.

SOS: Δεν κυκλοφορούμε μέσα στο σπίτι με τα ρούχα που φοράγαμε έξω.

2) Απολυμαίνουμε τα χέρια μας με αντισηπτικό, στην είσοδο του σπιτιού και μετά τα πλένουμε. Σκουπιζόμαστε με χαρτί και όχι με κοινόχρηστες πετσέτες. Το χαρτί που χρησιμοποιήσαμε, το πετάμε αμέσως μετά.

Εάν τηρήσουμε ευλαβικά τα παραπάνω μέτρα, ας είμαστε σίγουροι ότι αφού παραμείνουμε σπίτι, όλα θα πάνε καλά. 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites