Τρίτη, 11/08/2020

Λούρος η κωμόπολη του νομού Πρεβέζης απο ψηλά

Ο Λούρος Βρίσκεται στην αρχή της εύφορης κοιλάδας Λάμαρης είναι ένα κομβικό σημείο, η εθνική οδό που τον διασχίζει οδηγεί στις τρεις μεγάλες πόλεις της Ηπείρου Ιωάννινα, Άρτα Πρέβεζα. Στις όχθες του Λούρου ποταμού, φυτρώνουν πολλές λυγιές. Λούρες, τις ονομάζουν οι ντόπιοι . Οι κάτοικοι έκοβαν λούρες και έπλεκαν μ’ αυτές μαντριά, καλύβια και σπιτοκάλυβα, για να μείνουν στο παλιό χωριό κοντά στο ποτάμι. Έτσι πήρε το όνομα του το χωριό που είχε σπίτια από λούρες.

Ιστορικά η πρώτη αναφορά στο χωρίο εγηνε το 1670 απο Τούρκο περιηγητή Εβλιγιά Τσελέπη, ενώ κυριεύτηκε από τον Αλή πασά το 1797 παρά την σθεναρή αντίσταση των κατοικων.Η απελευθέρωση ήρθε πολύ αργότερα από τον Ελληνικό στρατό στις 16 Οκτωβρίου του 1912 .

Μπορείτε να κάνετε μία στάση στα καφέ – εστιατόρια (fast-food) τα οποία είναι διάσπαρτα κατά μήκος της Εθνικής Οδού , η να επισκεφτείτε, το άλσος του Αγίου Βαρνάβα πριν συνεχίσετε την πορεία σας. Λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα συναντάμε την ιερά μονή Αβάσσου αφιερωμένη στην κοίμηση της Θεοτόκου κτισμένη το 1746. Αξιόλογο σημείο του μοναστηριού είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο με παραστάσεις από την άγια γραφή .

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ετικέτες:

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ