Καλά προετοιμασμένη η Πρέβεζα για τον Κορωνοϊό

Σύσκεψη με σκοπό την ενημέρωση για τον κορωνοϊό πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ. Στράτου Ιωάννου και παρουσία μεταξύ άλλων του Δημάρχου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου και του Διοικητή του Νοσοκομείου Πρέβεζας Δημήτρη Σκανδάλη , σήμερα Τρίτη 3 Μαρτίου στη Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

Το βασικό μήνυμα που πέρασαν τόσο ο  Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας, όσο και ο Διοικητής του Νοσοκομείου είναι ότι η Πρέβεζας είναι καλά προετοιμασμένη, ενώ όλοι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συνέστησαν ψυχραιμία.

“Ο Κορωνοϊός είναι ένα σημαντικό θέμα για την Ελλάδα, όπως και για όλο τον κόσμο και είναι μια μεγάλη απειλή. Είναι μία απειλή όχι μόνο για την υγεία αλλά και για την οικονομία αυτής της χώρα μας. Ανεύθυνες λογικές και πράξεις θεωρώ ότι δημιουργούν σημαντικά προβλήματα” τόνισε μεταξύ άλλων ο Στράτος Ιωάννου και επεσήμανε πως “πρέπει να ακολουθούμε αυτό που λέει το Υπουργείο Υγείας – το οποίο όπως είπε, έχει δώσει δείγματα γραφής εξαιρετικά- κατά γράμμα. Οι λύσεις είναι δύο … η ατομική υγιεινή και ο αυτοπεριορισμός που πρέπει να υπάρχει από όλους μας”.

Στο επιχειρησιακό σχέδιο προστασίας που έχει συντάξει το Νοσοκομείο Πρέβεζας για την υποδοχή των περιστατικών του ιού Sars COV-2, αναφέρθηκε αναλυτικά ο Διοικητής του Νοσοκομείου Πρέβεζας  Δημήτρης Σκανδάλης, ο οποίος προέτρεψε από την πλευρά του τους πολίτες να μην κάνουν αλόγιστη χρήση υλικών, όπως είναι οι μάσκες, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη προμηθειών για φορείς υγείας, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως σε αυτή τη φάση το Νοσοκομείο καλύπτεται επαρκέστατα σε ιατροφαρμακευτικο υλικό. Παράλληλα όπως σημείωσε ο κ. Σκανδάλης εκπαιδεύονται σε σενάρια και τα κέντρα υγείας του Νομού Πρέβεζας.

“Το Νοσοκομείο Πρέβεζας έχει λάβει όσο το δυνατόν καλύτερα μέτρα θα μπορούσε να λάβει ένας δημόσιος φορέας υγείας. Συμμορφωθήκαμε πλήρως στις οδηγίες και αποφασίσαμε να κάνουμε διαλογή των περιστατικών μας, με ερωτηματολόγια από την πύλη εισόδου του νοσοκομείου. Να αρκεστεί ο Πρεβεζάνικος λαός και οι φορείς να καταλάβουν ότι εμείς είμαστε προετοιμασμένοι, όσο το δυνατόν μπορούσαμε να προετοιμαστούμε για την διαλογή περιστατικών, την μεταφορά περιστατικών (σε σχέση με το ΕΚΑΒ), την αποστολή των δειγμάτων, έχουμε προετοιμαστεί ακόμα και με το σενάριο μακράς νοσηλείας πολλών περιστατικών” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σκανδάλης και πρόσθεσε αναφερόμενος στον κορωνοϊό “Έχει να κάνει με το πως ο καθένας μας αντιλαμβάνεται τον ρόλο του αλλά και τον συνάνθρωπο του. Δηλαδή, είναι μία καλή άσκηση αυτό που μας συμβαίνει παγκοσμίως για να μπούμε στο ρόλο της ενσυναίσθησης, να καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να προσέχουμε από εδώ και πέρα τον τρόπο που συναναστρεφόμαστε και τον τρόπο που δρούμε. Δηλαδή, έχουμε κάποια ύποπτα συμπτώματα; Αυτοπεριοριζόμαστε. Έχουμε να κάνουμε με έναν ιό, ο οποίος έχει αυτά τα δείγματα (θα σας τα πούνε οι ειδικοί) η διαφοροποίηση του έχει να κάνει ως προς την μετάδοση”.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της επιτροπής λοιμώξεων – Παιδίατρος κ. Ελένη Πεπόνη συνέστησε ψυχραιμία τονίζοντας  “Επικεντρωθήκαμε στο ιατρικό μέρος της ιστορίας του κορωνοϊου, διαβάσαμε πολύ καλά την κλινική του εικόνα, πως μεταδίδεται, τον τρόπο της διασποράς, τη διάγνωση και τα προσαρμόσαμε με όλα αυτά τα ιατρικά δεδομένα στη τακτική του Νοσοκομείου. Εάν κρατήσουμε την ψυχραιμία μας, ξέρουμε ο καθένας το ρόλο που θα παίξει στην υποδοχή ενός ύποπτου περιστατικού. Νομίζω ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι.”

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου  κ. Θωμάς Δήμας αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν λάβει οι γιατροί της Πρέβεζας για τον Κορωνοϊο, ενώ έκανε και ένα ιδιαίτερα καυστικό σχόλιο αναφορικά με την έλλειψη που παρουσιάζουν τα φαρμακεία της πόλης σε ιατροφαρμακευτικά υλικά. “Ήρθαμε σε επαφή με όλα τα μέλη μας και τους κινητοποιήσαμε όλους. Η πλειοψηφία κατά 85-90% αποδέχθηκε σε περίπτωση κρίσης να τεθεί στη διάθεση του Υπουργείου για να προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες όπου χρειαστεί. Τυπώσαμε επίσης με ιδία δαπάνη – παρότι σαν σύλλογος δεν έχουμε έσοδα, ούτε επιχορήγηση από το κράτος – γύρω στις 200 αφίσες με μέτρα προστασίας. Είμαστε στη διάθεση και του Υπουργείου και της Περιφέρειας” είπε μεταξύ άλλων  ο κ. Δήμας και πρόσθεσε ” Κανένα φαρμακείο στην Πρέβεζα δεν έχει μάσκες αυτή τη στιγμή. Κατά τα άλλα που είναι η ετοιμότητα που λέει ο κ. Κικίλιας ότι είμαστε θωρακισμένοι;”.

Η Περιφερειακή Σύμβουλος πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων και γιατρός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Σταυρούλα Τσιάρα επικέντρωσε την τοποθέτηση της στην εκπαίδευση του πληθυσμού σχετικά με την τήρηση βασικών μέτρων ατομικής υγιεινής. “Βρισκόμαστε στη πρώτη φάση αντιμετώπισης και θέλω να πιστεύω ότι βοηθούντως και του καιρού και της τύχης, αλλά κυρίως των μέτρων που έχει φροντίσει να πάρει η ελληνική πολιτεία, δεν θα έχουμε συσσώρευση κρουσμάτων. Μπορεί να υπάρξει και ένα σενάριο ατυχές όπως αυτό της Ιταλίας πράγμα το οποίο απεύχομαι. Η αλήθεια είναι ότι αν εκπαιδεύσουμε τον πληθυσμό να τηρήσει τα μέτρα ατομικής υγιεινής πιστεύω ότι δε θα φτάσουμε σε τέτοια συσσώρευση κρουσμάτων. Ο κύριος λόγος που φοβόμαστε τον κορωνοϊό δεν είναι τόσο η θνησιμότητα που έχει, αλλά η μετάδοση τους στις ευπαθείς ομάδες που μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση του συστήματος υγείας”  υπογράμμισε μεταξύ άλλων η κ. Τσιάρα.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος επεσήμανε ότι ο Δήμος τήρησε στο ακέραιο τις αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας για την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων συμπληρώνοντας ότι σε συνεργασία με την Α’ θμια και Β’ θμια Εκπαίδευση και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων θα γίνουν ενημερώσεις στα σχολεία έτσι ώστε να γίνει κατανοητό κυρίως στα παιδιά πόσο σημαντικό είναι να τηρούν βασικούς κανόνες υγιεινής.

Τέλος, προβληματισμό δημιούργησε η τοποθέτηση του Διευθυντή Σπουδών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Πρέβεζας κ. Παντελή Κίκερη. Ο κ. Κίκερης είπε πως μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ενημέρωση για την διαχείριση της κατάστασης, την στιγμή μάλιστα που πριν από λίγες ημέρες 65 σπουδαστές της επέστρεψαν από εκπαιδευτικά ταξίδια σε προσβεβλημένες από τον ιό χώρες.

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Υπήρχε και συνεργός στην υπόθεση με τα “μάγια” – Ταυτοποιήθηκε από την της Ασφάλεια

24/04/2024, 11:21 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το έργο ανακαίνισης- εκσυγχρονισμού Νοσοκομείου Πρέβεζας

23/04/2024, 11:21 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

«Μια ιστορία για το ταξίδι της γραφής και του βιβλίου» ταξίδεψε στο 4ο Γυμνάσιο Πρέβεζας

23/04/2024, 11:13 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Τμήμα Πρέβεζας του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων πραγματοποιεί εκδήλωση και σας προσκαλει

23/04/2024, 10:57 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αλωνίζει στο Μαξίμου ο Καββαδάς – Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τον αγωγό ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας

23/04/2024, 10:49 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η 24χρονη γάτα που ήθελε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο της άνθρωπο πριν φύγει η ίδια

23/04/2024, 10:27 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Χάλκινο μετάλλιο για την Κυριακή Τσαούση στα 400 μ. με εμπόδια των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου

23/04/2024, 9:57 μμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Λογοδοσία για την αγωγή της Εθνικής Τράπεζας από τον Δήμαρχο Πάργας

23/04/2024, 9:44 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites