Η υποθαλάσσια σήραγγα καταλληλότερη λύση για την ζεύξη Λευκάδας – Αιτωλοακαρνανίας

Η υποθαλάσσια σήραγγα καταλληλότερη λύση για την ζεύξη σύμφωνα με Έκθεση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Την υποθαλάσσια σήραγγα προκρίνει ως καταλληλότερη λύση για την ζεύξη της Λευκάδας με την Αιτωλοακαρνανία η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων/Τμήμα Συντονισμού και Παρακολούθησης Αρχαιολογικών Ερευνών και Εργασιών στο πλαίσιο Μεγάλων Δημοσίων Έργων, της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.

Στις 23/1/20, η Γενική Γραμματεία Υποδομών του Υπουργείου είχε ζητήσει από το Υπουργείο Πολιτισμού να αποφανθεί επί δύο βασικών εναλλακτικών λύσεων στις οποίες είχε καταλήξει το Υπουργείο Υποδομών για την υλοποίηση της ζεύξης.

Οι δύο αυτές εναλλακτικές είναι:
α) ξεκινώντας από τον ισόπεδο κόμβο νότια του Κάστρου της Αγίας Μαύρας, με εργασίες επί του υφιστάμενου οδοστρώματος, στη συνέχεια διέρχεται από τις δυτικές όχθες της λιμνοθάλασσας Αυλαίμων, επί επιχώματος. Η υποθαλάσσια σήραγγα θα διασχίζει τον δίαυλο νοτιοανατολικά της Μαρίνας Λευκάδας και εξερχόμενη στο νησί θα καταλήξει στην οδό Φιλοσόφων μέσω νέου οδικού τμήματος.

β) κατασκευή νέου οδικού τμήματος στην ακαρνανική ακτή, που θα ξεκινά αμέσως νότια του Κάστρου Γρίβα και θα διέρχεται νότια των οικισμών Αγίας Βαρβάρας και Περατιάς.

Η σύνδεση με το νησί της Λευκάδας θα επιτυγχάνεται μέσω γέφυρας μήκους 1.200 μέτρων η οποία χωροθετείται λίγω βορειότερα από τη θέση της αρχαίας γέφυρας, που πλέον δεν σώζεται. Εν συνεχεία, προβλέπεται η κατασκευή νέου οδικού τμήματος στην περιοχή Καλλιγονίου που θα απολήγει σε κυκλικό κόμβο συναντώντας την επαρχιακή οδό Λευκάδας – Νυδριού.

Στη σχετική Έκθεση Αναλυτικής Αρχαιολογικής Τεκμηρίωσης με ημερομηνία 26/2/2020, το αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου Πολιτισμού αποκλείει οριστικά τη δεύτερη λύση καθώς, όπως επισημαίνεται στο έγγραφο, η εφαρμογή της είναι προβληματική, διότι το χερσαίο τμήμα στην πλευρά της Λευκάδας εμπίπτει σε ζώνη Β προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Λευκάδας (ΦΕΚ 822/Β/25.9.1995), ενώ ενδέχεται να υπάρχουν βυθισμένα σημαντικά ευρήματα λόγω της ύπαρξης της αρχαίας γέφυρας.

Το Υπουργείο Πολιτισμού θεωρεί πως σε αυτή τη λύση, η διάνοιξη νέου δρόμου εντός του πυρήνα της αρχαίας πόλης αφενός θα αλλοιώσει αισθητά το περιβάλλον του αρχαιολογικού χώρου, αφετέρου είναι βέβαιο ότι θα φέρει στην επιφάνεια πληθώρα αρχαιοτήτων.

Ως εκ τούτου η έκθεση προτείνει ως καταλληλότερη εναλλακτική λύση την υποθαλάσσια.

Η πρόταση αυτή μάλιστα φέρει την έγκριση όλων των συναρμόδιων αρχαιολογικών υπηρεσιών και συγκεκριμένα της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, της Εφορίας Ενάλιων Αρχαιοτήτων, της Εφορίας Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας και της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου.

Σχετικά με την εξέλιξη ο Βουλευτής Ν.Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς δήλωσε:
«Έπειτα από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχα με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ.Καραμανλή, αλλά και χάρη στην διαρκή επικοινωνία που είχα με υπηρεσιακούς παράγοντες τόσο του Υπουργείου Υποδομών όσο και του Υπουργείου Πολιτισμού, είχα δηλώσει και δημόσια ότι η έκθεση του Υπουργείου Πολιτισμού πιθανότατα θα κατέληγε στην υποθαλάσσια ως την καταλληλότερη λύση για τη ζεύξη.

Το προσεχές διάστημα, και ενόψει των τελευταίων εξελίξεων, θα επιδιώξω εκ νέου συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών κ.Καραμανλή, για το θέμα.»


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΛΕΥΚΑΔΑ

Εγκρίθηκε ομόφωνα η χωροθέτηση της Μαρίνας στο Βλυχό από την διυπουργική Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων

24/10/2023, 7:42 μμ

ΛΕΥΚΑΔΑ

Το Ψηφοδέλτιο της Δημοτικής Κίνησης «Όλοι για τη ΛΕΥΚΑΔΑ»

04/09/2023, 1:08 μμ

ΛΕΥΚΑΔΑ

Παραχωρήθηκε οικόπεδο 10.209 τ.μ. από το Υπουργείο Οικονομικών στο Δήμο Λευκάδας για την κτιριακή επέκταση του ΔΙΕΚ και του ΕΠΑΛ  

20/07/2023, 6:40 μμ

ΛΕΥΚΑΔΑ

Η Νατάσα Θεοδωρίδου στο Ανοιχτό Θέατρο Λευκάδας

10/07/2023, 8:00 μμ

ΛΕΥΚΑΔΑ

Όλες οι σχολικές μονάδες στη Λευκάδα και στο Μεγανήσι διαθέτουν Τμήμα Ένταξης

06/07/2023, 7:37 μμ

ΛΕΥΚΑΔΑ

Ορκίστηκε Βουλευτής Ν. Λευκάδας ο Θανάσης Καββαδάς 

03/07/2023, 6:59 μμ

ΛΕΥΚΑΔΑ

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης με την ιστορική του μπάντα για μία μοναδική συναυλία στην Λευκάδα

28/06/2023, 1:16 πμ

ΛΕΥΚΑΔΑ

Φαρμακείο στην Νικιάνα Λευκάδας αναζητά προσωπικό

06/06/2023, 11:10 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites