Σύλλογος Εργαζομένων στους Ο.Τ.Α Α΄ βαθμού των Δήμων Ν. Πρέβεζας : “Η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία 10 χρόνια στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς μοιάζει ζοφερή”

Επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας για την Λήψη απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Πρέβεζας για τους εργαζόμενους στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, απέστειλε ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ Α’ Βαθμού των Δήμων Πρέβεζας.

Στην επιστολή του ο Σύλλογος αναφέρει:

“Οι Δημοτικοί Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, αναμφισβήτητα αποτελούν σήμερα έναν από τους βασικούς πυλώνες της κοινωνικής πολιτικής των Δήμων. Στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς διαμορφώνεται η προσωπικότητα και η διάπλαση των παιδικών ψυχών, αφού στους χώρους αυτούς παρέχεται αγωγή, εκπαίδευση και φροντίδα, βρεφών και νηπίων από 2 μηνών έως 4 ετών ηλικία που ξεκινά πλέον η υποχρεωτική εκπαίδευση, και παράλληλα όμως διευκολύνει τους εργαζόμενους και τους άνεργους γονείς.
Η κατάσταση ωστόσο που επικρατεί τα τελευταία 10 χρόνια στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς μοιάζει ζοφερή. Από την μία οι συνταξιοδοτήσεις των συναδέλφων, χωρίς να υπάρχει αναπλήρωση των θέσεων τους και από την άλλη η συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις που προέρχονται τόσο από τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου όσο και από την εμπιστοσύνη των γονέων, δυστυχώς
έχουν φέρει τους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς από το 2010 σε δεινή θέση.
Ακόμη και το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» 2014-2020 των Δήμων και των ΝΠΔΔ/ΝΠΙΔ, καθώς και προγενέστερων προγραμμάτων (Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση στα ΝΠΙΔ των Δήμων), παρόλο που αποτέλεσαν
πυλώνες ανάπτυξης και βιωσιμότητας των Βρεφονηπιακών Σταθμών, εντούτοις δεν έχουν αποτρέψει το γεγονός σήμερα αυτοί να λειτουργούν υποτυπωδώς και εις βάρος τόσο του παιδαγωγικού χαρακτήρα τους όσο και της ασφάλειας των ίδιων των παιδιών.
Η πιθανότητα μάλιστα να τερματιστεί το πρόγραμμα της Εναρμόνισης με το κλείσιμο της «κάνουλας» του ΕΣΠΑ σε σύντομο χρονικό διάστημα βάζει στο τραπέζι σίγουρα τους εργασιακούς τίτλους τέλους περισσοτέρων από 4000-4500 εργαζομένων ΕΣΠΑ και σοβαρά το σενάριο της πλήρους διάλυσης των Βρεφονηπιακών Σταθμών. Κι αυτό γιατί, σήμερα οι παραπάνω εργαζόμενοι αποτελούν το 50% του συνόλου των εργαζομένων στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς και μάλιστα σε ορισμένους Δήμους την συντριπτική πλειονότητα αυτών. Αυτό μπορεί να το επιβεβαιώσει και η ίδια η ΕΕΤΑΑ με την τελευταία απογραφή προσωπικού που έκανε φέτος το Σεπτέμβριο για τη δράση της Εναρμόνισης 2019-2020.
Αναντίρρητα, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες τους προσφέροντας αδιάλειπτα τις υπηρεσίες τους πολλά χρόνια τώρα, μερικοί εξ αυτών επί 20 συναπτά έτη! Είναι αλήθεια επίσης, ότι οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν προσληφθεί με διαφανείς προκηρύξεις ΑΣΕΠ και έχουν αποκτήσει τεράστια εργασιακή εμπειρία. Μαζί με όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους τους (διαφόρων εργασιακών σχέσεων) καθημερινά ανταποκρίνονται στο καθήκον-λειτούργημα που τους υπαγορεύει η επιστημονική τους κατάρτιση αλλά και η αγάπη τους προς το παιδί.
Παρόλες τις αντιξοότητες ωστόσο που δημιουργεί η σοβαρή υποστελέχωση των Βρεφονηπιακών Σταθμών, οι εργαζόμενοι δίνουν καθημερινά την ψυχή τους αγκαλιάζοντας και εκπαιδεύοντας τα παιδιά μας. Παράλληλα όμως βιώνουν στο πετσί τους την εργασιακή ομηρία και τον ψυχολογικό παιδεμό, καθώς εργάζονται με επισφαλείς σχέσεις εργασίας και κάθε χρόνο αγωνιούν αν θα έχουν εργασία. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επαχθές φαινόμενο το οποίο προκαλεί ανασφάλεια όχι μόνο στους εργαζόμενους, αλλά  και στους γονείς των παιδιών  που επιθυμούν σταθερότητα στα πρόσωπα που έρχονται σε επαφή με τα παιδιά τους. Άλλωστε και το ίδιο το παιδί νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά όταν έχει άτομα δίπλα του που έχουν σταθερή, μόνιμη σχέση μαζί του.
Ως πότε όμως οι εργαζόμενοι αυτοί θα βρίσκονται διαρκώς υπό τη δαμόκλειο σπάθη της ανεργίας, υπογράφοντας κάθε χρόνο μια σύμβαση που θα ανανεώνεται μόνον και για όσο καιρό θα συνεχίζεται η Ευρωπαϊκή Συγχρηματοδότηση? Ως πότε, όντας η δεύτερη πνευματική και ηθική «οικογένεια» για τα μικρά παιδιά μας, θα κινδυνεύει συνεχώς να βυθιστεί στο βάραθρο του Καιάδα? Ήρθε η ώρα τα λόγια του ιδίου του Πρωθυπουργού, φέτος το Μάιο να γίνουν και πράξη:«Το Δημόσιο πρέπει να προσλαμβάνει εκεί που έχει πραγματικά ανάγκη. 1η προτεραιότητα η Υγεία. 2η προτεραιότητα, για μένα, η στελέχωση των Παιδικών Σταθμών με μόνιμο προσωπικό. 3η προτεραιότητα η Παιδεία. Σε αυτήν τη σειρά». Κατόπιν των ανωτέρω σας καλούμε για την λήψη απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου υπό την
μορφή ψηφίσματος υπέρ των :
✓ Να εξασφαλιστεί από την Πολιτεία μόνιμη και σταθερή χρηματοδότηση των Βρεφονηπιακών Σταθμών καθώς και μόνιμων θέσεων εργασίας στους εργαζόμενους αυτών όλων των ειδικοτήτων (παιδαγωγικό, λοιπό επιστημονικό, διοικητικό, προσωπικό καθαριότητας και κουζίνας)
✓ Να ξεκινήσει η διαδικασία προκήρυξης μόνιμου προσωπικού στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, κατ’ αντίστοιχο τρόπο με αυτήν που έχει νομοθετηθεί από την νυν Κυβέρνηση για το Βοήθεια στο Σπίτι (το άρθρο 185 του Ν. 4635/2019 περί μορίων).”


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

Uncategorized

Συναυλία από τμήματα Μουσικής του Δήμου Πάργας

28/06/2023, 5:59 μμ

Uncategorized

Υποψήφιος Δήμαρχος Ηγουμενίτσας ο Αντώνης Μπέζας

11/06/2023, 11:11 μμ

Uncategorized

Online Dating Safety and How to Recognize Red Flags

14/02/2023, 11:02 μμ

Uncategorized

«Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου στην Πρέβεζα

21/06/2022, 12:02 μμ

Uncategorized

Η Πάργα απο ψηλά (Αφήγηση)

11/06/2022, 2:56 μμ

Uncategorized

“Πρωταθλητές” στην ανακύκλωση και φέτος οι μαθητές του Δήμου Ζηρού

03/06/2022, 10:37 πμ

Uncategorized

ΑντιΝΑΤΟϊκή διαδήλωση σε Πρέβεζα και Άκτιο – Έκαψαν σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ – Έγραψαν συνθήματα έξω από τη ΝΑΤΟική βάση στο Άκτιο

18/04/2022, 9:33 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites