Κίνδυνος για νέο “Μάτι” στην Παραλία Λούτσας

photo αρχείου

Ο φόβος να ζήσει η παραλία της Λούτσας ένα νέο “Μάτι” εκφράστηκε από τα πιο επίσημα χείλη στη έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάργας για το ιδιωτικό δάσος Βαλλανιδοράχης.

 

Απαντώντας σε ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο Δασάρχης Πρέβεζας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο δάσος της Λούτσας, όπου βρίσκονται οι κατασκηνώσεις ΤΥΠΕΤ και είπε κάτι πάρα πολύ σοβαρό, για το οποίο κανείς από το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έδωσε την δέουσα προσοχή. Μεταξύ άλλων ο κ. Κορμετζας, είπε ότι “Τα δάση πρέπει να διαχειρίζονται. Ου μη γένοιτο αν γίνει μια άλλη καταστροφή σαν του Ματιού…Αν θα γίνει μια πυρκαγιά θα καείτε …Αυτή τη στιγμή εκεί μέσα είναι βραδυφλεγής βόμβα, όπως είναι και τα όμορα δάση της περιοχής γιατί είναι αδιαχείριστα χρόνια τώρα“.

Οι σοβαρές αυτές δηλώσεις, αντί να προβληματίσουν, να αφυπνίσουν και να ενεργοποιήσουν, τον Δήμο και τις υπηρεσίες του εν όψει και της αντιπυρικής περιόδου, δυστυχώς πέρασαν απαρατήρητες. Ουσιαστικά δηλαδή, η σημαντικότερη είδηση της συνεδρίασης, πέρασε στα ψιλά για τον Δήμο Πάργας, την ίδια ώρα που στο Δήμο Ζηρού και στο Δήμο Πρέβεζας ανακοινώνονται εκτεταμένες δράσεις καθαρισμού για την προστασία των δασών.

Σύμφωνα το ρεπορτάζ του mypreveza.gr για το δάσος Λούτσας, το οποίο είναι δημοτικό και συνορεύει με αυτό της Βαλλανιδοράχης, όπως μας δήλωσε ο ίδιος ο Δασάρχης είναι μεγαλύτερο από 4000 στρέμματα,  ο Δήμος, δεν έχει κάνει την παραμικρή ενέργεια για τον καθαρισμό του.

Στο ίδιο Δημοτικό Συμβούλιο (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ) αποφασίστηκε ομόφωνα η πρόσληψη δασολόγου, προκειμένου να αναζητήσει ελλείψεις της διαχειριστικής μελέτης, ώστε να δοθεί στη συνέχεια αφορμή, προκειμένου να επιχειρηθεί η ακύρωσή της, με κύριο στόχο να σταματήσουν οι εργασίες καθαρισμού του δάσους. Ωστόσο, όπως δήλωσε κατ’ επανάληψη, ο δασάρχης Πρέβεζας, η μελέτη είναι πληρέστατη και έχει εγκριθεί από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. 

Ο Δήμος Πάργας, αντί να εκπονήσει μελέτη διαχείρισης για το δικό του δάσος Λούτσας, προφανώς και τα υπόλοιπα δάση που έχει στην κυριότητά του, επιχειρεί να ακυρώσει την μελέτη διαχείρισης του ιδιωτικού δάσους Βαλλανιδοράχης, χωρίς να έχει διαπιστώσει καμία παρανομία, αναζητώντας εναγωνίως να προσλάβει δασολόγο που θα πληρώσει (άγνωστο πως) για να ανακαλύψει σφάλμα! 

 Αν αυτό δεν εμπεριέχει στοιχεία παραλογισμού, θα πρέπει να εξεταστεί τι σημαίνει. Η δήλωση του Δασάρχη ότι η Λούτσα κινδυνεύει να γίνει το νέο “ΜΑΤΙ” ας ελπίσουμε να μη συμβεί ποτέ, αλλά ταυτόχρονα, για να μη συμβεί, ας μην περάσει απαρατήρητη. Η δήλωση είναι πολύ σοβαρή και ταυτόχρονα πρέπει να επισημάνουμε ότι το δημοτικό συμβούλιο και ο ίδιος ο Δήμαρχος Πάργας γνωρίζουν το πρόβλημα εγκλωβισμού του κόσμου στην παραλία Λούτσας, αφού με απόφαση του Δημάρχου, θα πραγματοποιηθεί κυκλοφοριακή μελέτη που θα αφορά μεταξύ άλλων και την παραλία της Λούτσας, η οποία το καλοκαίρι αντιμετωπίζει οξυμένα και σοβαρότατα κυκλοφοριακά προβλήματα, για ντόπιους και επισκέπτες.Τους καλοκαιρινούς μήνες, όποιος επιχειρεί να διασχίσει τον παραλιακό αυτό δρόμο, κινδυνεύει να μείνει στο αυτοκίνητο ώρες. Τι θα γίνει εάν το δάσος πάρει φωτιά;Ποιος αποκλείει το ενδεχόμενο δολιοφθοράς μετά την ένταση που έχει προηγηθεί όλες αυτές τις ημέρες, ως παράγοντας που θα επιτείνει το ήδη υπάρχον πρόβλημα από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές;

Η Ελλάδα έχει ζήσει παρόμοιες καταστάσεις πολύ πρόσφατα. Στο τέλος, όλοι δηλώνουν ανεύθυνοι. Εν προκειμένω όμως, ο δασάρχης με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το δήλωσε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, παρουσία όλων όσων ενδιαφέρονται για το δάσος. Ποιες ήταν οι ενέργειες του δήμου; Να προσλάβει δασολόγο να ακυρώσει και την μοναδική μελέτη που έγινε, από τους ιδιώτες που ενδιαφέρθηκαν; Ποιος θα αναλάβει τις ευθύνες, αν συμβεί κάτι, έχει αναλογιστεί κανείς; Ή τότε, ο μη γένοιτο οι ευθύνες θα γίνονται μπαλάκι μεταξύ πολιτικής προστασίας Περιφέρειας, υπηρεσιών δήμου Πάργας, πολεοδομίας, δασαρχείου κλπ; Γιατί στην περίπτωση αυτή, οι πολίτες που αντιδρούν σήμερα, φυσικά και δεν θα έχουν καμία ευθύνη, δεν είναι αρμόδιοι, εκπροσωπούνται από τους αιρετούς.

Η παραλία Λούτσας δεν είναι τοπικού ενδιαφέροντος, είναι η καλύτερη και δημοφιλέστερη παραλία της περιοχής, στην οποία έρχονται άνθρωποι από όλη την Ήπειρο, όλη την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. 

Τέλος, η δημοσιογραφική έρευνα του mypreveza.gr, ανάδειξε και ένα ακόμη μεγαλύτερο ζήτημα με τις δασικές εκτάσεις στα όρια του Δήμου Πάργας.

Αληθεύει ότι ο Δήμος Πάργας έχει κερδίσει τεράστια έκταση της Αγίας Κυριακής από ιδιώτες, αμύθητης αξίας; Αληθεύει ότι η έκταση αυτή έχει δασικό χαρακτήρα και επίσης δεν έχει εκπονηθεί διαχειριστική μελέτη προστασία του δάσους; Αληθεύει ότι η έκταση αυτή εξακολουθεί να είναι κατειλημμένη από ιδιώτες; Τι γίνεται τελικά; Τι προτίθεται ο δήμος να κάνει γι’ αυτή την έκταση; Ασχολείται ο Δήμος με δάση που είναι ιδιωτικά και δεν ασχολείται με τα δικά του;

Οι πολίτες ρωτούν και οι αρμόδιοι οφείλουν να δώσουν απαντήσεις …

 

 

 

 

 

 

 


3 σχόλια για “Κίνδυνος για νέο “Μάτι” στην Παραλία Λούτσας”

  1. Ο/Η ΤΑΣΣΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ λέει:

    29/01/2020 Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πάργας με αρ. πρωτ. 546 θέμα Νο17 Υποβολή πρότασης για ένταξη και χρηματοδότηση του έργου με τίτλο «ΠΡΟΛΗΨΗ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΛΟΥΤΣΑΣ» στην Πρόσκληση με αρ.πρωτ.ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/99217/2679 30/10/2019 του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο μέτρο 8: «ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ» στο υπομέτρο 8.3 «Πρόληψη ζημιών σε δάση εξαιτίας δασικών πυρκαγιών , φυσικών καταστροφών και καταστροφικών συμβάντων», η οποία συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό ταμείο αγροτικής ανάπτυξης. (εισηγητής κ. Μάρκου Δ.). Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία! Προφανώς η δημοσιογραφική σας έρευνα είναι ελλιπής…

    1. Ο/Η Ανδριάνα Σολδάτου λέει:

      κ. Τάσση σας ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιο σας, το οποίο μάλιστα αποδεικνύει και την πληρότητα του ρεπορτάζ. Αναφέρεστε στην κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάργας για την υποβολή πρότασης για ένα έργο που μπορεί να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί σε ένα, δύο ή και τρία χρόνια ή μπορεί να μην ενταχθεί και ποτέ! Σε δύο μήνες ξεκινά η αντιπυρική περίοδος, μέχρι τότε ο Δήμος Πάργας έχει φροντίσει να καθαριστεί έναν δάσος 4 χιλιάδων στρεμμάτων που δεν είχε καθαριστεί ποτέ; ή νομίζουμε πως οι φυσικές καταστροφές περιμένουν πότε θα ενταχθεί και θα χρηματοδοτηθεί ένα έργο για να εμφανιστούν; Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και δεν προσφέρεται για μικροπολιτική. Η δημοσιογραφική μας έρευνα είναι πλήρης και έχει σαν στόχο να αφυπνίσει τις υπηρεσίες ώστε να φροντίσουν όσο γίνεται πιο έγκαιρα να υλοποιήσουν εργασίες καθαρισμού σε έναν δάσος που ακόμα και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που επικαλείστε αποδέχεται΄ότι είναι επικίνδυνο για μία μεγάλη φυσική καταστροφή.

      1. Ο/Η ΤΑΣΣΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ λέει:

        Κ. Σολδάτου ως κάτοικος και μέλος της τ. Κ. Λούτσας σας ευχαριστώ που αναδεικνύεται ένα τόσο σοβαρό θέμα για την περιοχή! Το σχόλιό μου όμως αφορούσε το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου για το πρόβλημα αυτό, καθώς γίνεται προσπάθεια για την επίλυση του! Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας για το ότι τόσα χρόνια δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Το δάσος της Λούτσας είναι ένα στολίδι για την περιοχή μας και σαφώς είναι χρέος μας να το προστατέψουμε…

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites