Η εμπειρία στους Αγίους Τόπους ένα δυνατό πνευματικό εφόδιο για τους πιστούς της Ιεράς Μητρόπολης Νικοπόλεως και Πρεβέζης

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και ιδιαίτερη ευλογία η 6ημερη προσκυνηματική ιερά αποδημία της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης στους Αγίους Τόπους  από τις 27 Ιανουαρίου έως την 1η Φεβρουαρίου 2020, με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας  κ. Χρυσόστομο, συνοδευόμενο από Κληρικούς και προσκυνητές.

Την πρώτη ημέρα 28 Ιανουαρίου, οι προσκυνητές είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου και να προσκυνήσουν το Ιερό άφθαρτο σκήνωμα του Αγίου. Εν συνεχεία επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή του Αγίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου και μετέβησαν στην πόλη της Ιερουσαλήμ. Εισερχόμενοι στην παλαιά πόλη ξεναγήθηκαν και θαύμασαν το Ναό της Αναστάσεως, το Ιερό Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου, τον φρικτό Γολογοθά, την Ιερά Αποκαθήλωση και όλα τα προσκυνήματα τα οποία βρίσκονται στην Οδό του Μαρτυρίου. Νωρίτερα επισκέφθηκαν το λόφο της Σιών, το σπίτι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και το Υπερώον.

Την δεύτερη ημέρα 29 Ιανουαρίου, ο Σεβασμιώτατος και οι προσκυνητές μετέβησαν στο Βόρειο Ισραήλ με πρώτη στάση την Κανά όπου ευλογήθηκε ο Γάμος και αργότερα στην Ναζαρέτ στο Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Κατόπιν επισκέφθηκαν το όρος Θαβώρ όπου μετεμορφώθη ο Κύριός μας και τέλος την Ιερά Μονή Αγίων Αποστόλων στην Καπερναούμ, στην Τιβεριάδα λίμνη.

Την επομένη 30 Ιανουαρίου είχαν την ευκαιρία να μεταφερθούν στην Βηθανία όπου προσκύνησαν τον Τάφο του Αγίου Λαζάρου και την Ιερά Μονή Μάρθας και Μαρίας. Κατόπιν μετέβησαν στην έρημο όπου υπάρχει η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου του Χοζεβίτου και το σπήλαιο του προφήτου Ηλία. Εκεί ο Σεβασμιώτατος και οι προσκυνητές έτυχαν θερμής υποδοχής από τον ηγούμενο π. Κωνσταντίνο και την συνοδεία του. Έπειτα επισκέφθηκαν το Σαραντάριο Όρος όπου επειράσθη ο Κύριος, τον Ιορδάνη ποταμό όπου ετελέσθη Αγιασμός υπό του Σεβ. Μητροπολίτου μας, την Ιερά Μονή του Προφήτου Ελισσαίου με τη συκομορέα του Ζακχαίου και τέλος την Ιερά Μονή του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου.

Αποκορύφωμα της Ιεράς αυτής προσκυνηματικής θεωρίας ήταν η Ιερά Αγρυπνία επί του Παναγίου Τάφου του Κυρίου μας, που τελέσθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Χρυσόστομο και τον Γέροντα Σκευοφύλακα του Παναγίου Τάφου Αρχιεπίσκοπο Ιεραπόλεως κ. Ισίδωρο, πλαισιουμένους από κληρικούς διαφόρων ορθοδόξων Εκκλησιών. Την Ιερά αγρυπνία παρακολούθησαν όλοι οι προσκυνητές και μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων στον τόπο όπου ο Ιησούς Χριστός ετάφη και ανέστη για την σωτηρία του ανθρωπίνου γένους.

Την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου το Ιερό Προσκύνημα συνεχίστηκε στις Ιερές Μονές του Τιμίου Σταυρού και του Συμεών του Θεοδόχου στο Καταμόνας, όπου υπάρχει και ο Τάφος του Αγίου. Έπειτα οι προσκυνητές είχαν την ευλογία να επισκεφθούν την Ορεινή και ειδικότερα την Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου, τόπο όπου γεννήθηκε ο Τίμιος Πρόδρομος αλλά και την πόλη της Βηθλεέμ όπου βρίσκονται ο Ναός της Γεννήσεως, το Σπήλαιο της Γεννήσεως και Σπαργανώσεως του Κυρίου μας.

Την τελευταία ημέρα ο Σεβασμιώτατος, οι ιερείς και οι προσκυνητές μετέβησαν στο Όρος των Ελαιών, στο σημείο όπου ανελήφθη ο Κύριος, στην Γεθσημανή, στον Τάφο της Παναγίας μας και τον »βράχο της αγωνίας», της τελευταίας δηλαδή προσευχής του Κυρίου.

Ύστερα επισκέφθηκαν τον τόπο του λιθοβολισμού του Αγίου Στεφάνου, τον Οίκο των Αγίων Ιωακείμ και Άννης και το Πραιτώριο όπου φυλακίστηκε ο Χριστός. Ανεβαίνοντας στη συνέχεια την οδό του Μαρτυρίου κατέληξαν στην Αγία Αυλή για ένα τελευταίο προσκύνημα στο Ναό της Αναστάσεως και μια βόλτα στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Τέλος κατά την διάρκεια της διαδρομής πρός το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, προσκύνησαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στη Λύδδα, όπου βρίσκεται ο Τάφος του Αγίου και αποτελεί προσκύνημα από τον 5ο αιώνα.

Το βράδυ του Σαββάτου 1 Φεβρουαρίου οι προσκυνητές επέστρεψαν πίσω στην πόλη της Πρέβεζας γεμάτοι πνευματικές εμπειρίες και θεία ευλογία από την γνωριμία τους με τους Θεοβάδιστους Αγίους Τόπους, την Αγία Γη όπου Γεννήθηκε, Έζησε, Θαυματούργησε, Σταυρώθηκε και Ανέστη ο Κύριός μας. Ευχή όλων μας είναι ο Θεάνθρωπος Κύριός μας, να ευλογεί τους Αγίους Τόπους και να στηρίζει τους Αγιοταφίτες κληρικούς και λαικούς που φυλάττουν πνευματικές θερμοπύλες σε μια περιοχή Αγία αλλά βασανισμένη και εύλεκτη.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites