Το πιο θερμό χειροκρότημα για τον Λέανδρο Σπαρτιώτη

Η απεικόνιση των επτά αρχαίων θεάτρων της Ηπείρου, το πιο πρόσφατο έργο του Λέανδρου Σπαρτιώτη για το οποίο δούλεψε σχεδόν δύο χρόνια, παρουσιάστηκε την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου στην γεμάτη κόσμο αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Πρέβεζας.

Η παρουσίαση είχε ταυτόχρονα και ένα χαρακτήρα εκδήλωσης τιμής στον πρόσωπο του Λέανδρου Σπαρτιώτη, ο οποίος απέσπασε το θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα του κόσμου.

Τους παρευρισκομένους καλωσόρισε ο  κ. Νίκος Καράμπελας Πρόεδρος του Ιδρύματος “Ακτία Νικόπολις”, στο οποίο ανήκει και η πρωτοβουλία για την δημιουργία της εικαστικής αποτύπωσης της πολιτιστικής διαδρομής των θεάτρων της Ηπείρου, από τον Λέανδρο Σπαρτιώτη.

Ο κ. Καράμπελας μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ο δημιουργούς για τον σχεδιασμό των Θεάτρων και ευχαρίστησε εκ μέρους του ιδρύματος όλες τις Αρχαιολογικές υπηρεσίες των τεσσάρων νομών της Ηπείρου, για την άδεια και διευκόλυνση της επίσκεψης των αρχαίων θεάτρων, ακόμη και σε περιόδους που εκτελούνταν σε αυτά εργασίες. “Παρά τα ταλαιπωρημένα γόνατα του ο Λέανδρος επέμενε να ανεβεί στην ψηλότερη κερκίδα και να περιδιαβεί όλο το εύρος του θεάτρου για να επιλέξει την καλύτερη όψη για τα έργα που είχε στο μυαλό του να δημιουργήσει.” είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Ιδρύματος “Ακτία Νικόπολις” μιλώντας για τον Λέανδρο Σπαρτιώτη.

Καταλυτική για την έκδοση των έργων που σχεδίασε ο Λέανδρος Σπαρτιώτης ήταν η άποψη του συμπατριώτη μας Χριστόφορου Σαρδελή, Προέδρου της Εθνικής Ασφαλιστικής. Σύμφωνα με τον κ. Καράμπελα, “ο κ. Σαρδελής εντυπωσιάστηκε από την ιδέα και αγκάλιασε την προσπάθειά , προτείνοντας δύο σκέψεις του. Πρώτον να φιλοξενηθούν και να παρουσιαστούν τα σχέδια των Θεάτρων στο χώρο τέχνης της Εθνικής Ασφαλιστικής, στο κέντρο της Αθήνας και δεύτερον να αποκτήσει η Εθνική Ασφαλιστική έναν αριθμό λευκωμάτων για να δοθούν ως επιχειρησιακό δώρο σε σημαντικούς πελάτες της Εταιρείας. Και οι δύο προτάσεις του κ. Σαρδελή υλοποιήθηκαν και συνέβαλαν στο να γίνουν γνωστότερα τα αρχαία Θέατρα της Ηπείρου και τα έργα του Λέανδρου τόσο στο φιλότεχνο κοινό της στοάς Κοραή όσο και στους επιλεγμένους πελάτες της Εθνικής Ασφαλιστικής που τα έλαβαν ως δώρο».

Στον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου μίλησε για την σημαντική παρουσία και το έργο του Ιδρύματος “Ακτία Νικόπολις” στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής, επισημαίνοντας πως η «Εικαστική Διαδρομή σε επτά αρχαία θέατρα της Ηπείρου» είναι αποτέλεσμα συνέργειας της ποιοτικής προσέγγισης του κ. Καράμπελα και του ταλέντου του Λέανδρου Σπαρτιώτη, για να υπηρετηθεί -όπως είπε-  το όραμα για την ανάδειξη των μνημείων της Ηπείρου, όπως υλοποιείται από το πιο καινοτόμο πρόγραμμα τουριστικής και όχι μόνο ανάπτυξης, που είναι οι πολιτιστικές διαδρομές στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου.

“Ο Λέανδρος είναι ένας ξεχωριστός συμπολίτης μας, ο φίλος μας για τον οποίο όλοι οι Πρεβεζάνοι είμαστε υπερήφανοι” είπε ο κ. Ιωάννου μιλώντας για τον κ. Σπάρτιώτη και πρόσθεσε ” είναι ένας ταλαντούχος αυτοδίδακτος δημιουργός που η καρδιά του χτυπά για την Πρέβεζα. Δημιούργησε πλήθος έργων που είναι σε όλους μας γνωστά. Είναι ένα πρότυπο δύναμης, επιμονής και ασίγαστης δημιουργικότητας, που αψηφά ηλικίες και άλλα προβλήματα και καταφέρνει να εμπνέει κάθε νεότερο”.

Ο Πρόεδρος του Ομίλου Εθνικής Ασφαλιστικής Χριστόφορος Σαρδελής στην ομιλία του είπε μεταξύ άλλων «Η ιδέα των Θεάτρων έχει ιδιάζουσα σημασία, διότι πιστεύω πολύ στο Θέατρο ως σύλληψη.(…)Χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη αντοχή για να παρακολουθήσεις μια αρχαία παράσταση, γιατί πολλές φορές σκέφτεσαι πολλά πράγματα. Σε αυτά τα Θέατρα που καθόμαστε σήμερα και παρακολουθούμε κάποιο έργο, εδώ και 25 αιώνες παίζονταν τα ίδια έργα, στην ίδια γλώσσα. Αυτό είναι ένα μοναδικό φαινόμενο! Η ιστορική συνέχεια ενός Έθνους έχει δύο σταθερές: τη Γλώσσα και το Τοπίο. Αυτοί οι χώροι έχουν γίνει ένα με το τοπίο. Είναι ένα μεγαλειώδες εγχείρημα αυτό το οποίο έγινε. Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον εμπνευστή και σε αυτόν που αφιέρωσε το κόπο του και το χρόνο του στον Λέανδρο τον Σπαρτιώτη».

Για την δεύτερη πατρίδα του – όπως χαρακτήρισε την Πρέβεζα και την Ήπειρο – αλλά και για το έργο του Λέανδρου Σπαρτιώτη, μίλησε ο Πρόεδρος του σωματείου πολιτών ” Διάζωμα” κ. Σταύρος Μπένος αναλύοντας το εγχείρημα των Πολιτιστικών Διαδρομών στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου. “Πιστεύω ότι αυτό το σπουδαίο πρόγραμμα αν το υπερασπιστούμε σωστά και κυρίως εσείς, αν το αγαπήσετε, θα αλλάξει την αναπτυξιακή, την αισθητική, την περιβαλλοντική και την πολιτιστική πορεία της ιστορικής μας πατρίδας. Αυτό το σπουδαίο εγχείρημα χρειάζεται και παρέα. Σήμερα λοιπόν Λέανδρε μας χάρισες την καλύτερη παρέα, με αυτή την σπουδαία δουλειά που έκανες. Είναι τόσο αυθεντική η αποτύπωση της κάθε λεπτομέρειας του κάθε θεάτρου που θα αποτελούν ύλη για τους αρχαιολόγους και για τους μελετητές του μέλλοντος, γιατί είναι μία χρονική στιγμή που έχει παγώσει η εικόνα και αυτή η εικόνα με τόσο αυθεντικό τρόπο, έχει αποτυπωθεί σε αυτά τα υπέροχα έργα(…) Όλα αυτά που ζήσαμε απόψε χάρις στο ίδρυμα “Ακτία Νικόπολις”, χάρις στον αγαπημένο μας Λέανδρο, τον σπουδαίο αυτόν σεμνό πολίτη και σπουδαίο καλλιτέχνη, μην γίνει κάτι το εφήμερο. Θέλω να δώσουμε μία υπόσχεση ότι θα αγαπήσουμε, ότι θα περιφρουρήσουμε, ότι θα αναδείξουμε, ότι θα χαϊδέψουμε αυτό το σπουδαίο προϊόν που γεννιέται σιγά – σιγά στην πατρίδα μας. Εμείς από το “Διάζωμα” θα είμαστε πάντα κοντά, γιατί για εμένα πια δεν είναι ένα κομμάτι της ζωής μου, είναι η ίδια μου η ζωή “.

 

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πρέβεζα» Κώστας Λογοθέτης ευχαρίστησε τον Σταύρο Μπένο για το εγχείρημά του, τον Νίκο Καράμπελα για την συνεργασία του με τον Σύλλογο, αλλά και τον Χριστόφορο Σαρδελή που βοηθά τον τόπο του που αγαπά. «Την ομορφιά αυτής της ξεχωριστής διαδρομής των αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου, ανέλαβε να αποδώσει με το πενάκι του ανιδιοτελώς όπως πάντα, ο Λέανδρος Σπαρτιώτης, που δικαίωσε όσους των εμπιστεύθηκαν» ανέφερε ο κ. Λογοθέτης και πρόσθεσε ακόμη ότι «Η απίστευτη ιδέα του για την Όπερα του Νερού και Ονείρου, ο προσωπικός τρόπος, η ακάματη συμμετοχή με εκστασίασε. Η αδιαφορία των Θεσμών για να τη διατηρήσουν, είμαι σίγουρος ότι τον πλήγωσε, αν και σπάνια εξωτερικεύει τα αρνητικά του συναισθήματα και του άφησε χρέος την πίκρα της ασυνέπειας κάποιων και ίσως και κάποιες άλλες παράπλευρες συνέπειες. Ο Λέανδρος είναι μία πλούσια πηγή από την οποία η Πρέβεζα θα μπορούσε να πιει πολύ νερό. Δυστυχώς όμως, αυτοί που έπρεπε χρόνια τώρα να τον αναζητήσουν και να τον αξιοποιήσουν – με μερικές φωτεινές εξαιρέσεις – είχαν προσδοκίες πολύ μικρότερες για την πόλη μας. Αγαπητέ Λέανδρε, γνωρίζω καλά ότι σε πικραίνει που ήθελες να προσφέρεις στον τόπου σου και δεν σου έδωσαν αυτή τη χαρά. Να σε παρηγορεί όμως το γεγονός ότι δεν είσαι ο μόνος. Και μη ξεχνάς ότι τα έργα που έχεις αφήσει σε αρκετά μέρη της Ελλάδος,της Ευρώπης, αλλά και αυτά στην πατρίδα σου, δεν θα τα καταπιεί εύκολα η λήθη».

“Αυτή η εκδήλωση με τιμά ιδιαιτέρως” είπε ο “λαθρεπιβάτης” της τέχνης -όπως του αρέσει να αποκαλεί τον εαυτό του- Λέανδρος Σπαρτιώτης, ο οποίος δεν μπόρεσε να κρύψει την συγκίνηση του για όλη αυτή την αγάπη του κόσμου.  “Το έργο αυτό, αναρωτιέμαι και εγώ ο ίδιος ακόμα πως βρήκα το κουράγιο να το κάνω. Χρειάστηκε να κουραστώ πολύ, γιατί αυτό δεν έχει μόνο απαιτήσεις καλλιτεχνικές, αλλά ιστορικές και αρχιτεκτονικές, οπότε δεν ήταν ένα αστείο. Έγινε και η έκθεσή μου, οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Σαρδελή ο οποίος και με την Όπερα με είχε βοηθήσει. Ελπίζω σύντομα να σηκωθώ για να προσφέρω και τα υπόλοιπα οράματα που έχω για την Πρέβεζα».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Πρέβεζας Χρυσόστομος, ο Δήμαρχος Ν. Γεωργάκος, Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι Φορεών, Συλλόγων κ.ά.

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites