Εντάλματα για το πολύνεκρο ναυάγιο στους Παξούς

Ταυτοποιήθηκαν από την έρευνα του Λιμενικού και της Αστυνομίας τα μέλη του δουλεμπορικού δικτύου που κρύβεται πίσω από το πολύνεκρο ναυάγιο της 11ης Ιανουαρίου στους Παξούς, με απολογισμό 12 νεκρούς και 20 αγνοούμενους. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ», στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει μέχρι σήμερα συνελήφθη ένας Ελληνας, ενώ έχουν εκδοθεί εντάλματα εις βάρος δύο Αφγανών και ενός Πακιστανού υπηκόου. Φέρονται να συμμετείχαν στη μεταφορά των μεταναστών από την Αθήνα στις ακτές της Πρέβεζας και στην επιβίβασή τους στο μηχανοκίνητο σκάφος που παρέσυρε τους περισσότερους στον θάνατο. Επιπλέον, έχουν προκύψει ενδείξεις εμπλοκής στην υπόθεση ακόμα τριών υπηκόων Ιράκ, με έδρα την Αθήνα. Εκτιμάται ότι πρόκειται για αρχηγικά μέλη του δουλεμπορικού δικτύου, καθώς ήταν εκείνοι που διαπραγματεύτηκαν και τελικά εισέπραξαν τα χρήματα για τη μεταφορά των αλλοδαπών από την Ελλάδα στην Ιταλία. Στην υπόθεση εντοπίζονται και τουρκικά ίχνη. Προέκυψε αφενός ότι το σκάφος που βούλιαξε ήταν νηολογημένο στην Τουρκία, ενώ αρκετοί από τους μετανάστες που επιβιβάστηκαν σε αυτό προωθήθηκαν μαζικά από τα τουρκικά παράλια στην Κω, πριν συνεχίσουν την πορεία τους (κρυμμένοι σε φορτηγά) προς την Αθήνα και τελικά τον θάνατο.

Το ναυάγιο συνέβη λίγο μετά τις 7.30 το πρωί της 11ης Ιανουαρίου, 20 με 25 ναυτικά μίλια ανοικτά των ακτών της Πρέβεζας. Από τις καταθέσεις των 20 διασωθέντων προέκυψε ότι οι διακινούμενοι ήταν συνολικά 50 τον αριθμό, από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράκ, το Πακιστάν και τη Σομαλία. Αρχικά, φιλοξενήθηκαν σε δύο ξενοδοχεία στην Ομόνοια και στη συνέχεια με ΚΤΕΛ ταξίδεψαν στην Αρτα. Η μεταφορά τους έγινε τμηματικά και διήρκεσε  2-3 μέρες, προκειμένου διακινητές και μετανάστες να μην κινήσουν υποψίες. Στην Αρτα παρελήφθησαν από τον Πακιστανό και τους δύο Αφγανούς καταζητούμενους, οι οποίοι με βαν τους οδήγησαν αρχικά στο σπίτι του Ελληνα συλληφθέντος, σε χωριό έξω από την Αρτα και από εκεί σε ερημική παραλία της Πρέβεζας.

Οι επιζήσαντες κατέθεσαν ότι περίπου τέσσερις ώρες μετά τον απόπλου και ενώ η εισροή υδάτων στο σκάφος είχε ξεκινήσει νωρίτερα κάλεσαν τον τριψήφιο αριθμό έκτακτης ανάγκης (112) και ζήτησαν βοήθεια. Πρώτο στο σημείο του ναυαγίου έφτασε φορτηγό που έπλεε στην περιοχή, ωστόσο πριν ξεκινήσει η επιχείρηση διάσωσης το σκάφος ανετράπη και βυθίστηκε αμέσως. Τρεις από τους διασωθέντες, όλοι τους υπήκοοι Αφγανιστάν, συνελήφθησαν λίγη ώρα μετά τη μεταφορά τους στην ακτή, καθώς υποδείχθηκαν ως οι χειριστές του σκάφους από τους διασωθέντες. Οι τελευταίοι εξάλλου παρείχαν τις πληροφορίες που οδήγησαν στη σύλληψη του Ελληνα και την έκδοση των ενταλμάτων εις βάρος των τριών αλλοδαπών. Τέλος, στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, συγγενείς αγνοουμένων υπέδειξαν στις Αρχές τους φερόμενους ως οργανωτές της διακίνησης. Τους κατέβαλαν 6.000 ευρώ προκειμένου τα αγαπημένα τους πρόσωπα να ταξιδέψουν από την Ελλάδα στην Ιταλία, ενώ αποκάλυψαν λεπτομέρειες για τον τρόπο και τον τόπο όπου κλείστηκαν οι συμφωνίες.

πηγή: Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites