Το ντιλ που χάλασε στην Πρέβεζα και η δολοφονία στη Βάρη

Η εκτέλεση των δύο Μαυροβούνιων στα Βλάχικα οδηγεί στο καρτέλ και στα 27 κιλά κοκαΐνης που κατασχέθηκαν στην Ηπειρο, αλλά και στους πυρήνες χούλιγκαν στα Βαλκάνια

Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2018, Τούρκοι αστυνομικοί ακινητοποίησαν ένα πολυτελές αυτοκίνητο στο τουριστικό θέρετρο Λάρα στην Αττάλεια. Ο οδηγός τούς έδειξε διαβατήριο της Βόρειας Μακεδονίας με στοιχεία «Georgije Andonov», το οποίο όμως αποδείχθηκε πλαστό. Λίγες ώρες αργότερα, ο ηλιοκαμένος «τουρίστας» με τα έντονα ζυγωματικά ταυτοποιήθηκε ως ο Jovan Vukotic, Μαυροβούνιος τον οποίο καταζητούσαν οι ελληνικές Αρχές με διεθνές ένταλμα. Σύμφωνα με αυτό, ο Vukotic βρίσκεται πίσω από την υπόθεση κατάσχεσης 136 κιλών κοκαΐνης, τον Δεκέμβριο του 2017, στη Βάρκιζα.

Ο φάκελος της υπόθεσης άνοιξε ξανά τα τελευταία 24ωρα, διότι το ίδιο πρόσωπο θεωρείται αρχηγός της συμμορίας στην οποία φέρεται να ανήκουν οι δύο Μαυροβούνιοι που εκτελέστηκαν την περασμένη Κυριακή σε ταβέρνα στη Βάρη μπροστά στις συζύγους και στα ανήλικα παιδιά τους. Ο Vukotic, μετά τη σύλληψή του στην Τουρκία, αντί να εκδοθεί στην Αθήνα, παραδόξως εκδόθηκε στη Σερβία. Δικάστηκε σε 15 μήνες φυλάκιση για τη χρήση του πλαστού διαβατηρίου. Πηγή από το Βελιγράδι είπε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι τους πέντε μήνες πριν από τη σύλληψή του στην Αττάλεια είχε προλάβει να ταξιδέψει σε Βαρκελώνη, Βαρσοβία και Κίεβο. «Είχα το διαβατήριο για ειδικό λόγο, κάτι που δεν θα εξηγήσω τώρα» είπε ο ίδιος στο δικαστήριο.

Οι σερβικές δικαστικές Αρχές καλούνται τώρα να αποφασίσουν αν θα τον εκδώσουν στην Ελλάδα ή στο Μαυροβούνιο. Μετά τη διπλή εκτέλεση στη Βάρη, Ελληνες αστυνομικοί μεταβαίνουν στο Βελιγράδι, όπου κρατείται ο Vukotic, ώστε να συλλέξουν στοιχεία και να πιάσουν το νήμα από την αρχή. Στη χώρα του βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για φοροδιαφυγή και επίσης έχει καταδικαστεί για απόπειρα δολοφονίας δύο μελών αντίπαλης συμμορίας το 2016. Υπάρχει μία κρίσιμη λεπτομέρεια: στην τελευταία μαφιόζικη απόπειρα εμπλεκόμενος θεωρείτο ο Igor Dedovic, ένα από τα δύο θύματα της Κυριακής στη Βάρη.

Εκτελέσεις και βόμβες σε τάφους

O Dedovic εκτελέστηκε στην ταβέρνα στα Βλάχικα μαζί με τον συμπατριώτη και συνομήλικό του Stevan Stamatovic, 43 ετών. Το σκηνικό εκτυλίχθηκε μπροστά στις οικογένειές τους, την ώρα που έτρωγαν, σε μια επίδειξη αγριότητας από την πλευρά των εκτελεστών, άγνωστη ακόμη και για τους κώδικες της μαφίας. Κοινή καταγωγή όλων των παραπάνω είναι η μικρή γραφική πόλη Κότορ στο Μαυροβούνιο. Το τουριστικό θέρετρο της Αδριατικής, που συγκαταλέγεται στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, είναι τα τελευταία χρόνια το σκηνικό ενός άγριου εμφυλίου δύο συμμοριών της σερβικής μαφίας, που ερίζουν για τον έλεγχο του εμπορίου κοκαΐνης και των λαθραίων τσιγάρων στα Δυτικά Βαλκάνια.

Πρόκειται για τις φατρίες Skaljari και Kavacki, που έχουν πάρει τα ονόματά τους από τις συνοικίες της πόλης Κότορ. Εως το 2014 τα μέλη τους ήταν δεμένα σαν μια γροθιά, όμως εκείνη τη χρονιά κατασχέθηκε ένα φορτίο 200 κιλών κοκαΐνης στην Ισπανία. Οι μαφιόζοι άρχισαν να κατηγορούνται μεταξύ τους για τις ευθύνες του χαμένου φορτίου, με αποτέλεσμα να χωριστούν και να ξεσπάσει μία από τις πιο αιματηρές κόντρες κακοποιών στην Ευρώπη. Τα θύματα αυτού του ιδιότυπου πολέμου ξεπερνούν τα 20 – κατ’ άλλους τα 40. Στο μαύρο ημερολόγιο περιλαμβάνονται εκτελέσεις, ενέδρες, εκρήξεις βομβών, ακόμη και ανατινάξεις τάφων «αντίπαλων» νεκρών, όπως το μπαράζ εκρήξεων στο νεκροταφείο της πόλης Μπαρ το 2016, ως επίδειξη δύναμης και βλασφημίας. Το Κότορ εμφανίστηκε στις αστυνομικές αναφορές στα μέσα της δεκαετίας του 2000, όταν ο διαβόητος Darko Saric άρχισε να επενδύει επιθετικά σε τουριστικές υποδομές.

Το καλοκαίρι του 2015, ο ίδιος καταδικάστηκε στο Βελιγράδι μαζί με ακόμη 30 άτομα για εισαγωγή κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική, όμως άσκησε έφεση. Τα σερβικά Μέσα μετέδωσαν ότι την περίοδο 2008-09 η ίδια ομάδα είχε μεταφέρει 5,7 τόνους κοκαΐνης. Από τους δικαστικούς φακέλους των Αρχών της Ποντγκόριτσα στο Μαυροβούνιο προκύπτει ότι τα δύο θύματα της Βάρης ήταν μεγάλα «ψάρια». Ο Stevan Stamatovic περιγράφεται ως οργανωτής απόπειρας δολοφονίας με τοποθέτηση βόμβας στο αυτοκίνητο αντίπαλου κακοποιού, του R.Z., τον Μάιο του 2017 στην Ποντγκόριτσα, ο οποίος είχε αρχίσει να παίρνει άδειες από τη φυλακή. Τον περασμένο Νοέμβριο ο Stamatovic καταδικάστηκε ερήμην σε ποινή κάθειρξης 12 ετών.

Ο Igor Dedovic κατηγορήθηκε ότι τον Μάρτιο του 2016 προσπάθησε να βγάλει από τη μέση δύο μέλη της αντίπαλης συμμορίας. Στον φάκελο της υπόθεσης περιγράφεται ότι έκλεισε τον δρόμο στο αυτοκίνητο των θυμάτων, μια γκρι BMW, στη συνοικία Rakite του Κότορ και άνοιξε πυρ. O ένας από τους δύο στόχους υπέστη σοβαρά τραύματα, ενώ ο δεύτερος σώθηκε. Μεταξύ των δραστών, όπως μεταδίδουν τα σερβικά Μέσα, ήταν ο Vukotic, ο κεντρικός κατηγορούμενος για την υπόθεση των 136 κιλών κοκαΐνης στη Βάρκιζα. Σε άλλη υπόθεση, ο ίδιος κατηγορείται επίσης ότι προσπάθησε να σκοτώσει τη σύζυγο ηγετικού μέλους της αντίπαλης ομάδας στη μικρή πόλη Dobrota έξω από το Κότορ.

Το «κεφάλι του ταύρου»

Οι τελευταίες εξελίξεις αναγκάζουν τις ελληνικές Αρχές να ανασύρουν φακέλους υποθέσεων κοκαΐνης με σκοπό να χαρτογραφήσουν τα πρόσωπα και τη διαδρομή των φορτίων και των χρημάτων. Οι αστυνομικοί θεωρούν ότι τα ναρκωτικά της Βάρκιζας ήταν μέρος μεγαλύτερης παρτίδας, περίπου 400 κιλών, που είχε εισαγάγει στην Ελλάδα το κύκλωμα, με άκρες στο Περού και στον Ισημερινό. Η κοκαΐνη εκτιμάται ότι πωλούνταν προς 40.000 ευρώ το κιλό και όπως υπολογίστηκε από τη Δίωξη Ναρκωτικών το κύκλωμα είχε κέρδη άνω των 15 εκατ. ευρώ.

Παρότι δεν προκύπτει από δικαστικά έγγραφα, το «Εθνος της Κυριακής» πληροφορείται ότι η έρευνα οδηγεί από τη Βάρκιζα στην Πρέβεζα. Εκεί, τον Μάρτιο του 2018, δηλαδή λίγο καιρό μετά τον εντοπισμό του φορτίου στο νότιο προάστιο της Αθήνας, αστυνομικοί κατάσχεσαν 27 κιλά κοκαΐνης και συνέλαβαν δύο Σέρβους και δύο Ιταλούς. Πάνω στα «τούβλα» των ναρκωτικών υπήρχε ένα ανάγλυφο ίχνος με κεφάλι ταύρου, το οποίο σχηματίστηκε από τη μήτρα της πρέσας που χρησιμοποίησε το λατινοαμερικανικό καρτέλ για τη συσκευασία τους. Το ίδιο σημάδι είχαν πολλά από τα ναρκο-πακέτα των 136 κιλών, τα οποία εντοπίστηκαν στο διαμέρισμα της Βάρκιζας και χρεώνονται στον Vukotic.

Προανακριτικά, οι συλληφθέντες της Πρέβεζας αναφέρθηκαν στα 136 κιλά. «Εμπλεκόμενοι στη μεγάλη υπόθεση της Βάρκιζας μάς παγίδευσαν, ώστε να ελαφρύνουν τη θέση τους» ήταν ένας από τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς τους. Στο δικαστήριο που έγινε πρόσφατα, οι βασικοί κατηγορούμενοι της Πρέβεζας καταδικάστηκαν σε 15 χρόνια κάθειρξη, καθώς τους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά. Από τη δικογραφία προκύπτει ότι οι δύο Σέρβοι μπήκαν στην Ελλάδα με ένα ασημί τζιπ, μέσω του συνοριακού σταθμού των Ευζώνων. Κατευθύνθηκαν προς τα Γιάννενα και κατέλυσαν στην Πρέβεζα, όπου το ίδιο βράδυ φέρεται να συναντήθηκαν με έναν Ιταλό σε ραντεβού έξω στον δρόμο. Ο τελευταίος φέρεται να διηύθυνε εργοστάσιο πλαστικών ειδών και ανακύκλωσης, ιταλικών συμφερόντων, στην περιοχή, όπου βρέθηκαν τα ναρκωτικά. Ο Ιταλός, στον οποίο αποδίδεται κεντρικός ρόλος, ισχυρίστηκε ότι κάποιος Σέρβος με το όνομα «Μίλαν» τού πρότεινε να κρατήσει στην Πρέβεζα τα ναρκωτικά, τα οποία θα παραλάμβαναν συνεργάτες του, και ότι γι’ αυτό θα πληρωνόταν με 20.000 ευρώ, χωρίς να γνωρίζει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ατζέντης παικτών

Ενας εκ των δύο Σέρβων που είχαν συλληφθεί στην Πρέβεζα φέρεται να διατηρούσε επαφές με το δίκτυο κοκαΐνης στη χώρα του. Δύο από τα μέλη του δικτύου στο Βελιγράδι έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον. Ο πρώτος είχε συλληφθεί το 2011 στη Βραζιλία και εκδόθηκε στη Σερβία, ενώ ο δεύτερος φέρεται ως ατζέντης ποδοσφαιριστών και επίσης εκτιμάται ότι ελέγχει χούλιγκαν στο Βελιγράδι. Τα σερβικά Μέσα τον περιέγραψαν μάλιστα ως υποκινητή των επεισοδίων, που είχαν σημειωθεί στη Γένοβα το 2010, σε αγώνα των εθνικών ομάδων Ιταλίας – Σερβίας. Οι παραπάνω εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες ακριβών ακινήτων και ξενοδοχείων. Ο συγκεκριμένος πυρήνας στο Βελιγράδι αποκαλείται στις αναφορές των ξένων διωκτικών Αρχών ως το λεγόμενο «American Group» στα Δυτικά Βαλκάνια.

Του Γιάννη Κωνσταντινίδη για την Εφημερίδα Έθνος της Κυριακής

πηγή: ethnos.gr


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites