Με τις Πατριαρχικές ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου κυκλοφόρησε το Αγιολόγιο της Εταιρείας Βυζαντινών Μελετών Ν. Πρέβεζας

Αφιερωμένο στον Καθηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Τατάρνης Ευρυτανίας Γέροντα Δοσίθεο Κανέλλο είναι το Ημερολόγιο – Αγιολόγιο της Eταιρείας Bυζαντινών Mελετών N. Πρεβέζης για το 2020.

Το Αγιολόγιο εκτός από ένα εκτενές αφιέρωμα στη Μονή Τατάρνης και το Γέροντα Δοσίθεο,  περιέχει επίσης τα Αποστολικά και Ευαγγελικά αναγνώσματα των Κυριακών του έτους, την εικόνα του εορτάζοντος Αγίου με τον βίο συνοπτικά καθώς και πατερικά αποφθέγματα, ενώ στην πρώτη σελίδα του περιλαμβάνει ευχετήριο πρόλογο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Στον πρόλογο του ο Πατριάρχης κάνει ιδιαίτερη μνεία στον πρόεδρο της Εταιρείας Βυζαντινών Μελετών Ν. Πρέβεζας κ. Ευάγγελο Κατσίμπρα τον οποίο και συγχαίρει για αυτή την εξαιρετικά ποιοτική έκδοση.

Για την ιστορία της μονής Τατάρνης καθώς και για την πλούσια πνευματική και ποιμαντική δράση του πατρός Δοσιθέου, ο οποίος συμπλήρωσε 50 χρόνια στην Ηγουμενία της Μονής αναφέρονται οι καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πρωτοπρεσβύτερος Χρυσόστομος Νάσης και Ιωάννης Μπάκας.

Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Τατάρνης είναι από τα πιο ιστορικά μοναστήρια της Στερεάς Ελλάδας, στην Ευρυτανία. Ιδρύθηκε σύμφωνα με την παράδοση το 1111 και κοντά της βρίσκονταν, μέχρι την κατασκευή της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών πάνω στον ποταμό Αχελώο και η παλαιά ομώνυμη Ιστορική Γέφυρα της Τατάρνας, ονομασία που πιθανότητα σημαίνει, σε διάφορες εκδοχές, τόπο συγκέντρωσης ανθρώπων ή περιοχή με πλούσια βλάστηση. Στο πέρασμα των χρόνων το μοναστήρι πέρασε από περιόδους ακμής, αλλά και καταστροφές, τόσο από τον ισχυρό σεισμό του 1743, όσο και από τις ορδές Τουρκαλβανών μέχρι την επανάσταση του 1821. Το 1969 οικοδομήθηκε και πάλι το νεότερο Μοναστήρι από τον σημερινό καθηγούμενο Δοσίθεο Κανέλλο και τη νέα μικρή αδελφότητα που αγωνίζεται να δώσει στη Μονή την παλιά της αίγλη.

Ο πατήρ Δοσίθεος κατά κόσμον Στυλιανός Κανέλλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936. Επιδόθηκε στην συγγραφή βιβλίων, διαφόρων άρθρων και πολλών μελετών παραμένοντας συνειδητά μακριά από κοσμικές ενασχολήσεις και διεκδικήσεις.

 

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συμμετοχή της Πρέβεζας στο 4ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στη Λιβαδειά Δήμου Φοινικαίων Αλβανίας

18/08/2022, 4:04 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Ανοιχτός ο κλιματιζόμενος χώρος του ΚΑΠΗ για τον καύσωνα

18/08/2022, 3:56 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Η νέα ποιητική συλλογή της Σπυριδούλας Γεωργοκίτσου παρουσιάζεται στην Πρέβεζα

17/08/2022, 5:51 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Πρεβέζης : Το Σάββατο το 13ο Αντάμωμα στα «Χειμαδιά»

17/08/2022, 5:46 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Την Κυριακή 21 Αυγούστου “Γελάμε δυνατά” και συγκεντρώνουμε τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Πρέβεζας

17/08/2022, 5:38 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Η “Γυναίκα της Ζάκυθος” στο  Ωδείο της Νικόπολης 

17/08/2022, 12:36 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites