Η Αναβίωση του Βοτανικού κήπου και άλλες 24 ενδιαφέρουσες προτάσεις του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας προς την επιτροπή διαβούλευσης του Δήμου

PHOTO FACEBOOK Βησσαρίων Ζάχος

Ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, κατέθεσε σήμερα (8/1/2020) τις προτάσεις του προς την Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Πρέβεζας, οι οποίες έχουν ως εξής:

“Προτάσεις του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας προς την επιτροπή διαβούλευσης του Δήμου Πρέβεζας

1. Για την αγορά αγροτών Πρέβεζας προτείνουμε την πάγια θέση μας που αποτυπώνεται στην ανοικτή επιστολή του συλλόγου προς τους υπουργούς Α.Α.Τ. βάσει της οποίας εκτιμούμε πως μια πιθανή λύση σε αυτό το γόρδιο δεσμό θα ήταν η θεσμοθέτηση πιλοτικών αγορών αγροτών σε κάποιες πόλεις της Ελλάδας στις οποίες δεν υπάρχουν λαϊκές αγορές, με σταθεροποίηση της ορθής λειτουργίας και με σταθερά βήματα επέκτασης του δοκιμασμένου μοντέλου σε επίπεδο χώρας.
Οι παραγωγοί που θα συμμετέχουν, εκτός της εντοπιότητας, θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες , να υποβάλουν αίτηση ενιαίας ενίσχυσης και ενιαία δήλωση καλλιέργειας/εκτροφής και φυσικά να τηρούν τα στοιχεία του ΚΒΣ και να χρησιμοποιούν απαραίτητα ταμειακές μηχανές. Θεωρούμε πως αυτή η πρόταση είναι η πιο συμφέρουσα για την πόλη μας και πρέπει να αποτελέσει πρόταση της επιτροπής διαβούλευσης του δήμου μας μέσω του δημάρχου προς τους εμπλεκόμενους υπουργούς.

2. Μίσθωση από το Δήμο έκτασης σε υποψήφιους επενδυτές ώστε να μην εγκαθίστανται φωτοβολταϊκά πάρκα σε γη υψηλής παραγωγικότητας και υποχρέωση μίσθωσης για τους επενδυτές των εν λόγω αγροτεμαχίων σε νέους γεωργούς.

3. Προσπάθεια δημιουργίας δημοτικοσυνεταιριστικής επιχείρησης που θα μεταποιεί γάλα κτηνοτρόφων του Δήμου. Πιθανός φορέας: αναπτυξιακή του Δήμου. Πιθανός χώρος: παροπλισμένες εγκαταστάσεις ΕΑΣ Πρέβεζας. Στήριξη των παραγόμενων προϊόντων από ντόπιες επιχειρήσεις.

4. Αναβίωση του βοτανικού κήπου Πρέβεζας. Δημιουργία επισκέψιμου βοτανικού κήπου σε συνεργασία με τους συμπολίτες που τον δημιούργησαν.

5. Δημιουργία φυτωρίου σε συνεργασία με τον μελισσοκομικό σύλλογο και το σύλλογο γεωπόνων όπου θα παράγονται μελισσοκομικά φυτά, δένδρα και κηπευτικά παλιών παραδοσιακών ποικιλιών καθώς και αυτοφυή φυτά στα οποία εγκαθίστανται ωφέλιμα έντομα με σκοπό τη στήριξη των μελισσοκόμων, τη διατήρηση των παλιών ποικιλιών και τη δημιουργία τράπεζας πολλαπλασιαστικού υλικού.

6. Προτάσεις αναδιάρθρωσης καλλιεργειών με γνώμονα την εκμετάλλευση της πρωιμότητας της περιοχής και την κλιματική αλλαγή.

7. Ανακύκλωση συσκευασιών φυτοφαρμάκων και πλαστικών κάλυψης.

8. Συμβολή του δήμου στη δημιουργία Οργανώσεων παραγωγών.

9. Συμβολή του δήμου στην ενημέρωση των αγροτών με στοχευμένες ημερίδες.

10. Δημιουργία κέντρου πληροφόρησης του δήμου για τους αγρότες.

11. Καθορισμός χρήσεων γης κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τις σταβλικές εγκαταστάσεις.

12. Δημιουργία δικτύου με τις αδελφοποιημένες πόλεις του δήμου μας με σκοπό την προώθηση αγροτικών προϊόντων της περιοχής μας ( π.χ. ελαιόλαδο ).

13. Δημιουργία περιφραγμένου χώρου ξεχωριστού για μικρούς και μεγάλους δεσποζόμενους σκύλους, όπου θα μπορούν τα ζώα να κινούνται ελεύθερα.

14. Δημιουργία υπαίθριου γυμναστηρίου.

15. Να γίνουν έργα πρασίνου, με φυτεύσεις δέντρων και φυτών, τόσο με μελισσοκομικό όσο και με “πυροπροστατευτικό” χαρακτήρα σε ολόκληρη την πόλη και συντήρηση (κλάδεμα- καθάρισμα) των υπαρχόντων.

16. Να βελτιωθεί η πλακόστρωση της παραλίας που έχει υποστεί καθιζήσεις

17. Να γίνουν ράμπες στα πεζοδρόμια για την διευκόλυνση της μετακίνησης των ΑΜΕΑ και των καροτσιων. Προτεραιότητα στη μετακίνηση πεζών και ΑΜΕΑ.

18. Να τοποθετηθούν μικροί κάδοι απορριμμάτων ανά τακτά διαστήματα σε όλους τους πεζόδρομους της πόλης.

19. Να καθαρίζονται οι δρόμοι της πόλης (όχι μόνο οι κεντρικοί άξονες) και τα φρεάτια πριν πιάσουν οι βροχές και σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

20. Να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά φώτα σε όλη την πόλη ώστε αφενός να μην καταναλώνεται ηλεκτρικό ρεύμα, αφετέρου να είναι φωταγωγημενοι όλοι οι δρόμοι.

21. Να αξιοποιηθούν και να γίνουν επισκέψιμα τα κάστρα.

22. Να γίνουν έργα οδοποιίας και να κλείσουν οι λακούβες.

23. Να γίνει κυκλική πορεία στη λεωφόρο Ιωαννίνων στο ύψος των Lidl.

24. Να παραχωρηθεί χώρος σε συνεργασία με την ΠΕ Πρέβεζας στην ΕΤΑΝΑΜ και να δοθούν τα σημερινά γραφεία της ΕΤΑΝΑΜ στο μουσικό σχολείο.

25. Να δημιουργηθούν σε συνεργασία με την ΠΕ Πρέβεζας τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.”

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites