Στον χώρο της γκαλερί παρουσιάζεται δουλειά των τελευταίων χρόνων, η οποία αποτελείται όχι μόνο από ζωγραφική σε καμβά, αλλά και από ψηφιακές δημιουργίες μέσω iPad. Με αυτή την τεχνική, του δίνεται η δυνατότητα να απεικονίσει στιγμιότυπα της καθημερινότητας οπουδήποτε στο δημόσιο χώρο, χωρίς κανένα τεχνικό ή υλικό περιορισμό.
Ο ίδιος αποφάσισε να ασχοληθεί με αυτήν την διαφορετική εικαστική προσέγγιση το 2012, όταν είδε μια παρεμφερή έκθεση του David Hockney στη Royal Academy του Λονδίνου. Έκτοτε, από τις 35 ατομικές εκθέσεις, έχει πραγματοποιήσει 3 ατομικές παρουσιάζοντας αποκλειστικά ψηφιακά έργα, σε Βρυξέλες και Karuizwa Nagano Ιαπωνίας. Ο σχεδιασμός των έργων, γίνεται σε iPad, στο οποίο η οθόνη και το δάκτυλο ή η ψηφιακή γραφίδα προσομοιώνουν τα εργαλεία της συμβατικής ζωγραφικής.
Επιτυγχάνει έτσι να αποτυπώσει σε μια εικόνα τη διαρκή κίνηση των επιμέρους στοιχείων του θέματος στο οποίο το φως προσδιορίζεται ως ενεργό στοιχείο. Γι’ αυτό άλλωστε και το ύφος του θεωρείται ιμπρεσιονιστικό με έντονες εξπρεσιονιστικές αναφορές.
Ο τίτλος της έκθεσης μαρτυρά τη γρήγορη εναλλαγή των ανθρώπων, την διατήρηση του στιγμιότυπου στον χρόνο και τις διαφορετικές εκφάνσεις φωτός του περιβάλλοντος χώρου. Οι συναντήσεις μετασχηματίζονται διαρκώς, μεταμορφώνονται, δημιουργώντας αισθητικά, νέες προοπτικές. Ο Καλέντζης επιλέγει να αποτυπώσει πολλές και διαφορετικές συναντήσεις στην οθόνη του iPad αλλά και στον ζωγραφικό καμβά, κατασκευάζοντας μια πραγματικότητα αποτελούμενη από χρωματιστές λάμψεις και παιχνιδίζουσες φιγούρες – σκιές.Τζωρτζίνα Θέου
Ιστορικός Τέχνης- Διευθύντρια γκαλερί
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
O Kώστας Καλέντζης γεννήθηκε στην Πρέβεζα όπου διατηρεί το ατελιέ του. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, παιδαγωγική επιστήμη στην Ζωσιμαία Παιδαγωγική σχολή Ιωαννίνων και Εικαστικά στο εργαστήριο της Ιωάννας Οικονομίδου στην Αθήνα. Έχει πραγματοποιήσει 35 ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Βρυξέλες και Ιαπωνία, ενώ έχει συμμετάσχει με έργα του σε 33 ομαδικές σε Ελλάδα, Γαλλία, Ευρωκοινοβούλιο, Γερμανία και Ρουμανία. Στο σύνολο της καλλιτεχνικής του πορείας, έχει αναζήτησε ποικίλους τρόπου έκφρασης και έχει ασχοληθεί με ποικίλες θεματικές. Στα περισσότερα εικαστικά του έργα εφαρμόζει μεικτές τεχνικές, χρησιμοποιώντας κυρίως ελαιοχρώματα, ακρυλικά, τέμπερες, ακουαρέλες, κάρβουνα, αερογράφους. Η διερεύνηση των νέων τεχνολογιών και η επίδραση τους στο σύγχρονο εικαστικό πεδίο, τον οδήγησαν το 2012, στην υλοποίηση έργων ζωγραφικής σε iPad. Τη σύγχρονη αυτή εικαστική δραστηριότητα τη συνεχίζει μέχρι και σήμερα.
Διάρκεια έκθεσης: 13 Φεβρουαρίου – 7 Μαρτίου 2020
Ωρες Λειτουργίας: Τρ. – Πέμ. – Παρ.: 15.00 – 21.00
Τετ. – Σάβ. : 11.00 -15.00