H Φροσύνη Σουλίου και το πέτρινο πηγάδι – Δείτε και διαβάστε την ιστορία τους .

 

Διασχίζοντας την διαδρομή για να φτάσεις στον προορισμό την Φροσύνη Σουλίου ταξιδεύεις πίσω στον χρόνο μέσα από γραφικά τοπία και μικρές γέφυρες. Τα αιγοπρόβατα, σε πολλά σημεία του δρόμου μαζί με τα βουνά τριγύρω κάνουν επιβλητική την παρουσία τους. Πολλά αξιοθέατα θα συναντήσεις στην περιοχή με τις 11 εκκλησίες (καθώς και το τοπικό καφενείο που προσφέρει και εκλεχτούς μεζέδες ανάλογα την εποχή) τα περισσότερα από τα αξιοθέατα είναι τα εξής.

Το πουρνάρι της Αγίας Παρασκευής” ! Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού Φροσύνη Σουλίου, και η ηλικία του ,εκτιμάται το λιγότερο 750 χρονών! Το ύψος του είναι περίπου 23,50 μέτρα,και η διάμετρος 2.30 μέτρα! ειναι ενα απο τα μεγαλύτερα πουρνάρια της Ηπείρου, ή και της Ελλάδος! Στην σκιά του κάθονταν να ξεκουραστεί ο ΠΑΤΡΟΚΩΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΌΣ στις περιοδείες στα Σουλιωτοχώρια !

Σε μια από αυτές, 1776, χτυπούσε τον σήμαντρο,στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής να συγκεντρωθούν οι κάτοικοι του χωριού, αλλά ανταπόκριση δεν βρήκε!τότε κάλεσε κάποιον δικό του να παίξει με το ντέφι και το τζουρνά μερικά τραγούδια!

Δεν πέρασε πολύ ώρα ,και συγκεντρώθηκαν όλοι οι κάτοικοι ! για να πάρουν την Καλή απάντηση από τον ΠΑΤΡΟΚΩΣΜΑ!” θα ρθει καιρός που θα μαζώνεστε σε τούτο το χωριό μόνο στα πανηγύρια, όταν οι άλλοι θα έρχονται, εσείς θα φεύγετε, και εκεί που έχετε κρεμασμένα τα άρματα σας , θα ρθει καιρός που θα κρεμάνε οι γύφτοι τα βιολιά τους!

 

Το πηγάδι της “αφροσύνας ” Ντοπιολαλιά! Δώρο του Αλή πασά στους συγγενείς της κυρά Φροσύνης Στις επιδρομές για το Σούλι από εκεί περνούσε για να παρέχει νερό για τον στρατό του! Εκκλησία Ζωοδόχου πηγής! Φροσύνης Ανακαινίστηκε το 1905! ενώ η κατασκευή της χάνεται μέσα στον χρόνο. Ήταν η δεύτερη κύρια εκκλησιά του χωριού.

Ερείπια Ιουστινιάνειου κάστρου Κτισμένο στην κορυφή του ομώνυμου βουνού βόρεια του χωριού. Βρέθηκαν εκτός από την περίοδο του Ιουστινιανού νομίσματα έξω από τα τείχη, και ασημένια με επιγραφή Αλεξάνδρου. Η μια όψη με την κεφαλή του Ηρακλή και η άλλη του Δία. Φαράγγι των ξωτικών Μια διαδρομή περίπου 4 χιλιομέτρων, που δεν αφήνει τους οδοιπόρους αδιάφορους! Η φύση ζωγραφίζει την κάθε εποχή με τα δικά της χρώματα.

Πλούσιο σε βότανα και αρωματικά φυτά Στα βράχια και στα δέντρα φωλιάζουν σπάνια πουλιά ! Ρίγανη, φασκόμηλο, δάφνες, τριβόλι, μελισόχορτο Πουλιά. Ο δρυοκολάπτης, τσερλεκάνος. Μπούφος. Γκιώνης. Κούκος. Ξωτικά – Άγιος Μηνάς Το Μεσημέρι και τα βράδια απέφευγαν να το διασχίσουν το φαράγγι οι κάτοικοι του χωριού. Οι παράξενες φωνές των πουλιών των ζώων, το τρίξιμο των κλαδιών από τα δένδρα, ο ήχος του ανέμου, όλα αυτά τα φυσικά φαινόμενα τους έδινε την εντύπωση ότι είναι ξωτικά!

Δεν τους φόβιζε όμως, στα μισά της διαδρομής είναι ο προστάτης των κτηνοτρόφων!Το εκκλησάκι του Αγίου μηνά! Κτισμένο στην κορυφή απόκρημνης πλευράς του φαραγγιού , ΚΡΥΟΒΡΥΣΗ Στους πρόποδες του βουνού υπάρχει η ΚΡΥΟΒΡΥΣΗ! Βρύση με τρεχούμενο πόσιμο νερό, και δίπλα τα υπολείμματα ρωμαϊκού υδραγωγείου Εδώ στο χωριό και τα γύρω χωριά όταν έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας απευθύνονται στους αγίους Αναργύρους.

Πάμπολλες φορές έχουν θεραπευτεί η δικαιωθεί, ικανοποιηθεί. Είναι ένα χωριό με 11 εκκλησίες. Με αυτόν τον τρόπο εκτός το ότι θεωρούσαν ότι προστατεύονταν από τους αγίους, κατάφερναν να μην πληρώνουν πολλούς φόρους στους Τούρκους αφού τα κτήματα τους τα αφιέρωναν στα εκκλησάκια. Ευχαριστώ τους Τουλούπης Σπύρος, και Δονάτος Γκουλιούμης για την βοήθεια τους


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Παραλία της Καστροσυκιάς (ΒΙΝΤΕΟ)

19/08/2023, 10:00 μμ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Παραλία Βράχου Λόυτσας (ΒΙΝΤΕΟ)

15/07/2023, 2:18 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η  Ήπειρος, ο απόλυτος προορισμός αυθεντικών εμπειριών, στη Philoxenia 2022

23/11/2022, 11:55 πμ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Αμμουδιά Δήμου Πάργας απο ψηλά

02/07/2022, 2:25 μμ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το κάστρο του Αλη Πασά στην Ανθούσα Πάργας (ΒΙΝΤΕΟ)

15/05/2022, 11:38 πμ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Κορωνησία και τα αξιοθέατα της

01/05/2022, 1:51 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Περιφέρεια Ηπείρου θα συμμετέχει για άλλη μια χρονιά στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση «ΤΑΞΙΔΙ 2022» στη Λευκωσία

23/03/2022, 12:15 μμ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πεδία Μαχών εμφυλίου Πολέμου (Γράμμος)

05/12/2021, 5:33 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites