Στροφή στο Μέλλον : Οι Δήμοι και οι Δημότες σε απόγνωση από την κατάργηση του προγράμματος «ΦιλόΔημος»

Οι Δήμοι και οι Δημότες σε απόγνωση από την κατάργηση του προγράμματος «ΦιλόΔημος»

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας στην συνεδρίασή της 11-12-2019, με μεγάλη πλειοψηφία, ενέκρινε την υποβολή προτάσεων για ένταξη στο πρόγραμμα “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ” των έργων:

1. «Κατασκευή και εξοπλισμός εγκαταστάσεων καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς Δήμου Πρέβεζας» στην πρόσκληση Χ, στον άξονα προτεραιότητας «Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των δήμων», με τίτλο «Κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμός εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς».

2. «Βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων στου σταδίου ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΣΟΥΜΕΛΕΚΑ Δήμου Πρέβεζας» στην πρόσκληση IV, στον άξονα προτεραιότητας «Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των δήμων» με τίτλο: «Κατασκευή, επισκευή και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων των Δήμων».

3. «Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες Δήμου Πρέβεζας», στο πρόγραμμα “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ” , στην πρόσκληση ΙΧ, στον άξονα προτεραιότητας : «Κοινωνικές και πολιτιστικές υποδομές και δραστηριότητες των δήμων», με τίτλο : «Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ σε σχολικές μονάδες ».

Όμως σε πρόσφατη ομιλία του στην ΚΕΔΕ ο Υπουργός Εσωτερικών κος Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι καταργείται ουσιαστικά το πρόγραμμα «Φιλόδημος» με το επιχείρημα ότι η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ύψους 134 εκ. ευρώ δεν επαρκεί για έργα ύψους 1,2 δις ευρώ.

Επιπλέον ανέφερε ότι θα επιχειρηθεί η μεταφορά των έργων του «Φιλόδημου» στο ΕΣΠΑ και όσα έργα δεν θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ θα ενταχθούν σε νέο πρόγραμμα.

Ας δούμε όμως πιο προσεκτικά τα δεδομένα:

Το πρόγραμμα Φιλόδημος χρηματοδοτεί έργα υποδομών σε όλους τους Δήμους της χώρας και νομοθετήθηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2017 (νόμος 4509/2017). Τροποποίησε ριζικά ένα παλιότερο δανειακό πρόγραμμα που είχε ελάχιστη απορρόφηση καθώς επιβάρυνε τους προϋπολογισμούς των Δήμων. Προβλέπει επενδύσεις ύψους 2 δις €. Ο μηχανισμός αποπληρωμής των έργων περιλαμβάνει ως ενδιάμεσο στάδιο, ίδιους πόρους του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) και δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) το οποίο μέχρι σήμερα έχει υπόλοιπο προς διάθεση 134 εκ. €.

Κυρίως όμως προβλέπει την αποπληρωμή του συνολικού κόστους των έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δηλαδή από πόρους του Κεντρικού Κράτους χωρίς να επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των Δήμων.

Όπως ρητά αναφέρεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 69 του Ν. 4509/2017. «Η εξυπηρέτηση των δανείων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και η κάλυψη κάθε είδους εξόδου και λοιπών δαπανών συνομολόγησης και εξόφλησής τους γίνεται σε λογαριασμό που συστήνεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και χρηματοδοτείται από το εθνικό ή το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Εσωτερικών».

Αυτό ήταν και το κύριο στοιχείο που εκτόξευσε την ενεργοποίηση του προγράμματος. Οι τρεις Δήμοι του Νομού Πρέβεζας ανταποκρίθηκαν σε προσκλήσεις ένταξης έργων στο «Φιλόδημος» με αποτέλεσμα να χρηματοδοτηθούν έργα συνολικής αξίας άνω των 12.500.000€.

Είναι σαφές ότι οι δικαιολογίες περί έλλειψης πόρων δεν ευ σταθούν, μιας και το πρόγραμμα στήθηκε με τέτοια ευελιξία ώστε κάθε φορά που απαιτούνται χρήματα προς αποπληρωμή των έργων αυτά να είναι διαθέσιμα από το ΠΔΕ. Οι πόροι του ΤΠΔ και (λιγότερο) της ΕΤΕπ απλά θα διευκολύνουν και επιταχύνουν τη διαδικασία.

Επομένως γιατί κάποιος θα αποφάσιζε να καταργήσει ένα τόσο ευέλικτο πρόγραμμα τη στιγμή που μπορεί να το επεκτείνει όπως αυτός θέλει με βάση τις δικές του πολιτικές προτεραιότητες;

Το περίεργο είναι πως την ίδια στιγμή ανακοινώνει νέο παρόμοιο πρόγραμμα στη θέση του προηγούμενου;

Είναι άραγε απλή υπεκφυγή αυτή η απλοϊκή αναφορά για τα χρήματα της ΕΤΕπ που δεν επαρκούν;

Είναι δυνατόν να μη έχει γίνει στοιχειωδώς κατανοητός ο μηχανισμός χρηματοδότησης του Φιλόδημου;

Ή μήπως η στάση του Υπουργού οφείλεται στο γεγονός ότι το πρόγραμμα Φιλόδημος είναι συνδεδεμένο στα μάτια της κοινής γνώμης με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Ακόμα χειρότερα, μήπως ο Υπουργός επιθυμεί να «διαπραγματευτεί» με κάθε Δήμαρχο τα ήδη ενταγμένα έργα υπό τον μανδύα ενός νέου ξαναβαφτισμένου «Φιλόδημου»;

Στα παραπάνω ερωτήματα ενδεχομένως να πάρουμε απαντήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση η παλαιοκομματικού τύπου μεθόδευση του Υπουργού θα οδηγήσει τα έργα σε απρόβλεπτες καθυστερήσεις ή σε ματαίωση, την οικονομία να στερείται επενδύσεις, το ΠΔΕ να στερείται απορρόφησης και τους Δήμους και τους δημότες σε απόγνωση.

Για την παράταξή μας λοιπόν είναι άκρως σημαντικό να παραμείνει ζωντανή η υφιστάμενη χρηματοδοτική στήριξη των Δήμων μέσω των Προγραμμάτων «ΦιλόΔημος Ι & ΙΙ», καθώς αυτή όπως έχει αποδειχθεί είναι ένα σύγχρονο χρηματοδοτικό εργαλείο, με αυτοματοποιημένες και αδιάβλητες διαδικασίες, που είχε την πλήρη αποδοχή των τοπικών κοινωνιών και των Δημάρχων και συνάμα είναι η πιο ευέλικτη και αποδοτική για το μέγεθος και τις δυνατότητες του Δήμου μας.

 

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites