Ξεχωριστή η παρουσίαση του βιβλίου “ΤΩΒΙΤ” του Απόστολου Τάσση

Στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Πρέβεζας, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του  Πρεβεζάνου δικηγόρου – συγγραφέα κ. Απόστολου Τάσση, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη.

 

Τους αναγνώστες καλωσόρισε εκ μέρους του Βιβλιοπωλείου “Κύκλος” η Βιβή Σολομωνίδου, η οποία ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και ευχήθηκε σε όλους καλές γιορτές.

Η πρώτη έκπληξη για το συγγραφικό ταλέντο του Απόστολου Τάσση,  ήταν το πρώτο βιβλίο του με τίτλο “Φώτα Ομίχλης”, ένα έργο με το οποίο κατόρθωσε να αναδείξει την λογοτεχνική του δεινότητα, αλλά και να επαναφέρει την Πρέβεζα στον λογοτεχνικό χάρτη. Ένα χρόνο κυκλοφόρησε το δεύτερο μυθιστόρημα του με τίτλο “ΤΩΒΙΤ”.

Ο ΤΩΒΙΤ είναι ένα βιβλικό πρόσωπο γνωστό ως ο άγιος νεκροθάφτης, έτσι λοιπόν ο συγγραφέας δημιούργησε έναν χαρακτήρα με κοινό στοιχείο το επάγγελμα του.

Ο πρωταγωνιστής του βιβλίου δεν είναι άνθρωπος με μυθικές διαστάσεις, κινείται γύρω από την σκληρή βεβαιότητα του θανάτου, δεν έχει όμως την δυνατότητα να επιλέξει την πελατεία του “μαγαζιού” του. Ωστόσο, όταν οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την συνηθισμένη πορεία των πραγμάτων, ο ίδιος αναλαμβάνει να διορθώσει τις αμαρτίες των άλλων. Έτσι, ο πρωταγωνιστής του βιβλίου που το όνομα του είναι συνδεδεμένο με την ιδιότητα και την αγιοσύνη του βιβλικού προσώπου, έχει δημιουργήσει μία εντελώς διαφορετική από την αναμενόμενη πλοκή αφήνοντας μας όμως την ιδέα, ότι αποτελεί συνέχεια ενός μύθου και καταφέρνει να μας κάνει να δούμε έναν απλό νεκροθάφτης ως ένα άτομο που βρίσκεται και δρα σε δύο κόσμους.

Η προσπάθεια αυτή του συγγραφέα να μας δείξει με ρεαλισμό πως λειτουργεί αυτό το θείο χάρισμα στην καθημερινή ζωή του ΤΩΒΙΤ, μας δημιουργεί την εντύπωση ότι παρακολουθούμε μία κινηματογραφική ταινία, αμείωτου ενδιαφέροντος που το μόνο που θα μπορούσε να φέρει είναι έκπληξη για τον κάθε αναγνώστη.

Στο κλίμα του βιβλίου έβαλε τους αναγνώστες η νεοσύστατη θεατρική ομάδα “Όπως αγαπάμε” τα μέλη της οποίας διάβασαν αποσπάσματα του με έναν ιδιαίτερα ξεχωριστό και θεατρικό τρόπο.

Ο συγγραφέας κ. Απόστολος Τάσσης προτού αρχίσει να συνομιλεί με το αναγνωστικό κοινό, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους που τον τίμησαν με την παρουσία τους στην παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την θεατρική ομάδα ” όπως αγαπάμε”, την οικογένεια του, τις εκδόσεις Γαβριηλίδη και το Βιβλιοπωλείο “Κύκλος”, ενώ διάβασε και επιστολή του Πρεβεζάνου σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα, αφιερωμένη στο βιβλίο του.

“Αν αναρωτιέστε γιατί μόνο εσείς και εγώ, είναι γιατί αν υπάρχετε εσείς και υπάρχω και εγώ. Ίσως δεν χρειάζεται κανένας άλλος για να έρθετε σε επαφή με το βιβλίο. Και αν έχουμε παρεξηγήσεις ότι το βιβλίο είναι έργο μιας συγκεκριμένης ομάδας και συγκεκριμένων ανθρώπων κάνετε λάθος. Όπως επίσης λάθος έκανα και εγώ όταν νόμιζα ότι η λογοτεχνία είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο. Βιβλίο και λογοτεχνία είναι ότι αρέσει σε καθέναν σας. Και το να γράφεις και το να διαβάζεις και το να πολιτεύεσαι και το να αγαπάς τον άνθρωπο είναι το ίδιο πράγμα και ο καθένας βρίσκει το τρόπο και τον δίαυλο για να έρθει σε επαφή με τους ανθρώπους και καμιά φορά έρχεσαι πιο εύκολα σε επαφή με αυτόν το τρόπο, τον λογοτεχνικό γιατί μιλάς με τόνο και ήχο πλάγιο στους ανθρώπους και ενδεχομένως είναι πιο εύκολο να τους πείσεις” είπε στους αναγνώστες του ο συγγραφέας και μίλησε για το βιβλίο του το οποίο είναι αφιερωμένο στη μητέρα του κα Παναγιώτα και διαδραματίζεται στο χωριό της στον κάμπο της Άρτας γύρω στο ’50.

“Ο τόπος μας είναι μικρός και όμορφος. Για να μπορέσεις να γράψεις για έναν τόπο θα πρέπει να τον έχεις αφομοιώσει. Από τα πολύ σύντομα παιδικά μου χρόνια, ότι αναμνήσεις έχω είναι από το χωριό του πατέρα μου από το ήμισυ και λίγο παραπάνω στη Λούτσα και κατά το ήμισυ και λίγο λιγότερο από το Ψαθοτόπι. Ήταν τόσο πολύ δυνατά τα βιώματα τα χρόνια που έζησα εκεί που πιστεύω ότι είχα την δυνατότητα να καθίσω και να γράψω”  τόνισε ο συγγραφέας και μετά το τέλος της παρουσίασης υπέγραψε το βιβλίο του στους αναγνώστες.

 

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Συνεδριάζει η Διακομματική επιτροπή για τις Ευρωεκλογές

16/04/2024, 1:06 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Με άρωμα Πρέβεζας στο MEGA Channel και στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»

16/04/2024, 12:54 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Φιλοσοφικό Καφενείο Πρέβεζας συναντά τον Κώστα Γανωτή

16/04/2024, 12:50 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αγωγή της Εθνικής Τράπεζας στον Δήμο Πάργας – Βαριά εκτεθειμένοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες

16/04/2024, 12:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites