Να χαρακτηριστεί ο Υδατόπυργος Μνημείο ζητά ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Πρέβεζα”

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ επανέρχεται σε ένα χρόνιο αίτημα του, που αφορά στην διάσωση και αξιοποίηση – ανάδειξη του πύργου και του περιβάλλοντος χώρου του παλαιού ΥΔΑΤΟΠΥΡΓΟΥ της Πρέβεζας. Αυτός υδροδοτούσε την πόλη από το 1951 έως το 1981, όταν μπήκε το δίκτυο με το νερό από τον Αι-Γιώργη. Από τότε μένει σε αχρησία και προοδευτικά φθείρεται και οδηγείται στην καταστροφή.
Το ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ η ΥΔΑΤΟΠΥΡΓΟΣ είναι κτίσμα των αρχών της 10ετιας του 1950 επί δημαρχίας ΙΩΑΝΝΗ ΜΟΥΣΤΑΚΗ, με μελέτη και κατασκευή από τον Πρεβεζάνο μηχανικό Σπύρο Κονοφάγο, και πρόκειται για την πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια να επιλυθεί το χρόνιο πρόβλημα ύδρευσης της πόλης της Πρέβεζας .
Παραπλεύρως του υπάρχει μικρό λιθόκτιστο κτίριο το οποίο εξυπηρετούσε τον ΥΔΑΤΟΠΥΡΓΟ.
Στην ύπαρξη του οφείλεται και η ονομασία της παρακείμενης πολεοδομικής περιοχής η οποία αποτελεί ένα ευρύ, εντός σχεδίου σύγχρονο τμήμα της πόλης μας.
Στις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες τέτοιες κατασκευές αποτελούν μνημεία τα οποία προστατεύονται και αναδεικνύονται.
Ο Σύλλογος απευθύνονταν , ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην Δημοτική Αρχή, με τους εκάστοτε εκπροσώπους της χωρίς ανταπόκριση ενδιαφέροντος εκ μέρους τους.
Επίσης απευθύνθηκε στην Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Τμήμα Μελετών και Έργων Αναστήλωσης Νεοτέρων και Σύγχρονων Μνημείων, πράγμα που αποτέλεσε και την έσχατη προσφυγή σε αρμόδιο φορέα.

Σύμφωνα με τις υποδείξεις της εν λόγω υπηρεσίας και βάση του Νόμου 4067/9-4-2012 άρθρο 6 παρ. 1, ο’’ ΥΔΑΤΟΠΥΡΓΟΣ ,, μπορεί να χαρακτηριστεί ως Μνημείο από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Πρέβεζας .
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος αιτείται  στην νέα Δημοτική Αρχή την απόδοση του χαρακτηρισμού αυτού στον ‘’ ΥΔΑΤΟΠΥΡΓΟ,, ώστε να μπορέσει , με τις περαιτέρω ενέργειες του Δήμου και των αρμοδίων τεχνικών υπηρεσιών του, να ΔΙΑΣΩΘΕΙ, να ΑΝΑΣΤΗΛΩΘΕΙ και να ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ως πολυχώρος πολιτισμού και αναψυχής , στο δε πέτρινο παρακείμενο κτίσμα , να δημιουργηθεί ένας μικρός μουσειακός χώρος , με θέμα την ιστορία της ύδρευσης της πόλης.
Έχει υπάρξει ενδεικτική πρόταση η οποία βεβαίως δεν αποτελεί μελέτη, αλλά ηλεκτρονική αποτύπωση ενός ενδιαφέροντος σχεδιασμού για την περιοχή και την υπέβαλε ο συμπολίτης μας ΑΡΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ μέσω του συλλόγου.
Η πρόταση αυτή μπορεί να μας προϊδεάσει για το πόσο χρηστική και ελκυστική μπορεί να είναι η ανάδειξη του ‘’ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ,, αναδεικνύοντας και αναβαθμίζοντας την συνολική περιοχή και κατ’ επέκταση ολόκληρη την πόλη.

Δεν αποτελεί ασφαλώς ο ‘’ΥΔΑΤΟΠΥΡΓΟΣ,, ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ με την κλασσική έννοια του όρου ωστόσο είναι ένα τεχνικό έργο ιδιαίτερα σημαντικό κατασκευαστικά και πρακτικά που συνδέεται άρρηκτα με την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Πρέβεζας άρα και με την ιστορία της.
Ο Σύλλογος επιθυμεί επίσης να παρουσιάσει την πρόταση του  σε ένα από τα επόμενα Δημοτικά συμβούλια.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Κανένα νέο κρούσμα κορωνοϊού στην Πρέβεζα – 21 κρούσματα στην Π.Ε Ιωαννίνων, 2 στην Π.Ε Άρτας, 4 στην Π.Ε Θεσπρωτίας

27/10/2020, 6:29 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναδείχθηκε οριστικός ανάδοχος για το νέο διώροφο κτίριο στο Δημοτικό Σχολείο Καναλίου

27/10/2020, 3:12 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου η προθεσμία απόσυρσης των ταμειακών μηχανών

27/10/2020, 1:45 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Νίκος Καλαντζής : Αυτή η κρίσιμη συγκυρία απαιτεί απ’ όλους μας υπευθυνότητα καθώς και υψηλό αίσθημα συλλογικότητας και ομοψυχίας

27/10/2020, 1:36 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα για παράνομη είσοδο στην χώρα

27/10/2020, 1:12 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνεδριάζει ξανά για τα κρηπιδώματα το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας

27/10/2020, 12:12 μμ


ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ