Να χαρακτηριστεί ο Υδατόπυργος Μνημείο ζητά ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Πρέβεζα”

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ επανέρχεται σε ένα χρόνιο αίτημα του, που αφορά στην διάσωση και αξιοποίηση – ανάδειξη του πύργου και του περιβάλλοντος χώρου του παλαιού ΥΔΑΤΟΠΥΡΓΟΥ της Πρέβεζας. Αυτός υδροδοτούσε την πόλη από το 1951 έως το 1981, όταν μπήκε το δίκτυο με το νερό από τον Αι-Γιώργη. Από τότε μένει σε αχρησία και προοδευτικά φθείρεται και οδηγείται στην καταστροφή.
Το ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ η ΥΔΑΤΟΠΥΡΓΟΣ είναι κτίσμα των αρχών της 10ετιας του 1950 επί δημαρχίας ΙΩΑΝΝΗ ΜΟΥΣΤΑΚΗ, με μελέτη και κατασκευή από τον Πρεβεζάνο μηχανικό Σπύρο Κονοφάγο, και πρόκειται για την πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια να επιλυθεί το χρόνιο πρόβλημα ύδρευσης της πόλης της Πρέβεζας .
Παραπλεύρως του υπάρχει μικρό λιθόκτιστο κτίριο το οποίο εξυπηρετούσε τον ΥΔΑΤΟΠΥΡΓΟ.
Στην ύπαρξη του οφείλεται και η ονομασία της παρακείμενης πολεοδομικής περιοχής η οποία αποτελεί ένα ευρύ, εντός σχεδίου σύγχρονο τμήμα της πόλης μας.
Στις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες τέτοιες κατασκευές αποτελούν μνημεία τα οποία προστατεύονται και αναδεικνύονται.
Ο Σύλλογος απευθύνονταν , ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην Δημοτική Αρχή, με τους εκάστοτε εκπροσώπους της χωρίς ανταπόκριση ενδιαφέροντος εκ μέρους τους.
Επίσης απευθύνθηκε στην Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Τμήμα Μελετών και Έργων Αναστήλωσης Νεοτέρων και Σύγχρονων Μνημείων, πράγμα που αποτέλεσε και την έσχατη προσφυγή σε αρμόδιο φορέα.

Σύμφωνα με τις υποδείξεις της εν λόγω υπηρεσίας και βάση του Νόμου 4067/9-4-2012 άρθρο 6 παρ. 1, ο’’ ΥΔΑΤΟΠΥΡΓΟΣ ,, μπορεί να χαρακτηριστεί ως Μνημείο από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Πρέβεζας .
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος αιτείται  στην νέα Δημοτική Αρχή την απόδοση του χαρακτηρισμού αυτού στον ‘’ ΥΔΑΤΟΠΥΡΓΟ,, ώστε να μπορέσει , με τις περαιτέρω ενέργειες του Δήμου και των αρμοδίων τεχνικών υπηρεσιών του, να ΔΙΑΣΩΘΕΙ, να ΑΝΑΣΤΗΛΩΘΕΙ και να ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ως πολυχώρος πολιτισμού και αναψυχής , στο δε πέτρινο παρακείμενο κτίσμα , να δημιουργηθεί ένας μικρός μουσειακός χώρος , με θέμα την ιστορία της ύδρευσης της πόλης.
Έχει υπάρξει ενδεικτική πρόταση η οποία βεβαίως δεν αποτελεί μελέτη, αλλά ηλεκτρονική αποτύπωση ενός ενδιαφέροντος σχεδιασμού για την περιοχή και την υπέβαλε ο συμπολίτης μας ΑΡΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ μέσω του συλλόγου.
Η πρόταση αυτή μπορεί να μας προϊδεάσει για το πόσο χρηστική και ελκυστική μπορεί να είναι η ανάδειξη του ‘’ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ,, αναδεικνύοντας και αναβαθμίζοντας την συνολική περιοχή και κατ’ επέκταση ολόκληρη την πόλη.

Δεν αποτελεί ασφαλώς ο ‘’ΥΔΑΤΟΠΥΡΓΟΣ,, ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ με την κλασσική έννοια του όρου ωστόσο είναι ένα τεχνικό έργο ιδιαίτερα σημαντικό κατασκευαστικά και πρακτικά που συνδέεται άρρηκτα με την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Πρέβεζας άρα και με την ιστορία της.
Ο Σύλλογος επιθυμεί επίσης να παρουσιάσει την πρόταση του  σε ένα από τα επόμενα Δημοτικά συμβούλια.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites