Κώστας Μπάρκας : «Πολιτικές Μαυρογιαλούρου» για τις τοπικές κοινωνίες συνεπάγεται η κατάργηση του «ΦιλόΔημος»

Το Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», μία από τις πιο εμβληματικές και καινοτόμες πρωτοβουλίες, που εισήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για τη χρηματοδότηση σε έργα υποδομών για το σύνολο των Δήμων, χωρίς να επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί τους, καταργείται με την ατεκμηρίωτη αιτιολογία του Υπουργού Εσωτερικών ότι «δεν υπάρχουν χρήματα». Το Πρόγραμμα έχει πλήρως εξασφαλισμένους πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Οι τρεις Δήμοι του Νομού Πρέβεζας ανταποκρίθηκαν σε προσκλήσεις ένταξης έργων στο «Φιλόδημος» με αποτέλεσμα να χρηματοδοτηθούν έργα συνολικής αξίας άνω των 12.500.000€. Έργα τα οποία συνέβαλλαν ουσιαστικά στη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών, όπως: βελτιώσεις και επεκτάσεις των δικτύων ύδρευσης, κατασκευή νέων και αναβάθμιση υφιστάμενων παιδικών χαρών, προμήθειες μηχανημάτων έργου, οχημάτων και συνοδευτικού εξοπλισμού, κατασκευές νέων και βελτιώσεις παλαιών αθλητικών εγκαταστάσεων, ασφαλτοστρώσεις με σκοπό τη βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, συντηρήσεις σχολικών κτηρίων.
Για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας «η επιστροφή στην κανονικότητα» συνεπάγεται την κατάργηση του Προγράμματος με τη δικαιολογία της έλλειψης χρημάτων. Η αλήθεια όμως βρίσκεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε να μειώσει κατά 20% για το 2020 το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η κυβερνητική πολιτική επιλέγει να μειώσει τους πόρους για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών προς χάρη εξυπηρέτησης των ταξικών συμμάχων της, πληρώνοντας τον λογαριασμό σε αυτούς που έφεραν τη Ν.Δ στην εξουσία. Πώς αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η στάση του αρμόδιου Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα, ανακοίνωνε παράταση του «Φιλόδημος» και την επόμενη ανακοίνωνε την κατάργησή του.
Η επόμενη μέρα για τους Δήμους και της δικής μας περιοχής με την κατάργηση του «Φιλόδημου» θα είναι ότι ουσιαστικά οι δήμαρχοι καθίστανται «όμηροι» του εκάστοτε Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος και θα εγκρίνει ή θα κόβει τα έργα. Ένα από τα πιο εμβληματικά και καινοτόμα προγράμματα, ένα σύγχρονο χρηματοδοτικό εργαλείο με αυτοματοποιημένες και αδιάβλητες διαδικασίες, που είχε την πλήρη αποδοχή των τοπικών κοινωνιών και των Δημάρχων, καταργείται ως άλλη μια απόδειξη «επιστροφής στην κανονικότητα» για τους λίγους και στην αναζήτηση «Μπάρμπα στην Κορώνη» για τους πολλούς . Αλήθεια, Κύριοι της Κυβέρνησης, συμφωνούν οι Δήμαρχοι με την κατάργησή του προγράμματος «ΦιλόΔημος»;

Ετικέτες:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Επιτροπή ΠΡΕΒΕΖΑ 1821-2021: Με επιτυχία η προγραμματισμένη ομιλία της καθηγήτριας Μαρίας Νεγρεπόντη- Δεληβάνη

24/09/2021, 11:56 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Β’ Εξάμηνό του 2022 θα είναι ώριμη για δημοπράτηση η Παράκαμψη Φιλιππιάδας

24/09/2021, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πιθανή επίσκεψη της Λίνας Μενδώνη τις επόμενες ημέρες στην Πρέβεζα

24/09/2021, 10:33 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ενημέρωση για τα «Πνευματικά Δικαιώματα » από το Επιμελητήριο Πρέβεζας

24/09/2021, 10:13 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πρέβεζα : Το Σωματείο Σερβιτόρων-Ξενοδοχειακών Υπαλλήλων και Συναφών Επαγγελμάτων συμμετέχει στην απεργία του κλάδου Επισιτισμού-Τουρισμού για την στήριξη των διανομέων

24/09/2021, 10:09 πμ

ΠΑΡΓΑ, ΠΡΕΒΕΖΑ

Ασθενής σεισμική δόνηση τα ξημερώματα στην Πάργα

24/09/2021, 9:52 πμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites