Η ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. ορίστηκε Φορέας Λειτουργίας του Προγράμματος «Πολιτιστικές Διαδρομές στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου»

Το Περιφερειακό Συμβούλιο όρισε την Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε. ως Φορέα Λειτουργίας της «Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» (Destination Management and Marketing Office) για την διαχείριση, διοίκηση και προβολή της Διαδρομής με στόχο τη βιωσιμότητα της διαδρομής και την ανάπτυξή της σε ολιστικό τουριστικό προϊόν με ιδιαίτερη ταυτότητα.

Στην Ήπειρο εξελίσσεται αυτή την περίοδο το καινοτομικό πρόγραμμα «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», το οποίο έχει σχεδιασθεί με πρωταγωνιστικό ρόλο της Περιφέρειας Ηπείρου και του Υπουργείου Πολιτισμού. Η «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου», εκτείνεται σε τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες και περιλαμβάνει: πέντε αρχαιολογικούς χώρους (Δωδώνη, Νικόπολη, Κασσώπη, Αμβρακία και Γίτανα), οκτώ αρχαίους χώρους θέασης και ακρόασης (μεταξύ των οποίων και τα θέατρα της Νικόπολης, της Δωδώνης, της Κασσώπης και των Γιτάνων), 344 χιλιόμετρα διαδρομής και 2.300 χρόνια ιστορίας.
Είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ηπείρου 2014 – 2020 ως Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (Ο.Χ.Ε.) με προϋπολογισμό ύψους 37 εκ. ευρώ. Η Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» περιλαμβάνει δράσεις για αναστήλωση μνημείων, υποδομές, ψηφιακές υπηρεσίες, επιχειρηματικότητα, και δημοσιότητα/marketing. Μεταξύ των δράσεων αυτών, συγκαταλέγεται η σύσταση ενός «Τοπικού Συμφώνου» από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό και αγροδιατροφικό τομέα, με στόχο την υποστήριξη της διαδρομής μέσα από την παροχή υπηρεσιών και προϊόντων ποιότητας. Σήμερα το «Τοπικό Σύμφωνο» αριθμεί εβδομήντα (70) μέλη και έχει συσταθεί Επιτροπή Παρακολούθησης από 15 εκλεγμένα μέλη του που αντιπροσωπεύουν και τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας Ηπείρου.
Επιπλέον, για τη διακυβέρνηση και την υποστήριξη της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» η Περιφέρεια Ηπείρου με την υπ’ αριθ. οικ. 76376/680/11-06-2018 απόφαση του Περιφερειάρχη έχει προχωρήσει στη σύσταση «Συμβουλίου Φορέων» που αποτελείται από είκοσι (20) φορείς που αντιπροσωπεύουν την περιοχή :
 Περιφέρεια Ηπείρου
 Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού
 Υπουργείο Τουρισμού
 Δήμος Ιωαννιτών
 Δήμος Δωδώνης
 Δήμος Αρταίων
 Δήμος Πρέβεζας
 Δήμος Φιλιατών
 Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
 ΤΕΙ Ηπείρου
 Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου
 Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ
 Επιμελητήριο Ιωαννίνων
 Επιμελητήριο Άρτας
 Επιμελητήριο Θεσπρωτίας
 Επιμελητήριο Πρέβεζας
 SETE – Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων
 Αναπτυξιακή Ηπείρου ΑΕ
 Ένωση Αγροτών – Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων
 Μουσείο Αργυροτεχνίας

Σύμφωνα με την Στρατηγική της Ο.Χ.Ε. για την «Πολιτιστική Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου, οργανικό κομμάτι της Στρατηγικής για την «Πολιτιστική Διαδρομή των Αρχαίων Θεάτρων της Ηπείρου» είναι η βιωσιμότητα της Πολιτιστικής Διαδρομής – η δημιουργία ενός αυτοτελούς τουριστικού προϊόντος με διασύνδεση τόσο με τις τοπικές επιχειρήσεις (αγροδιατροφικές, μεταποιητικές και τουριστικές) όσο και με το συνολικό τουριστικό προϊόν της περιοχής. Η διαχείριση, οργάνωση και διακυβέρνηση της Πολιτιστικής Διαδρομής θα πρέπει να γίνει από έναν Φορέα Λειτουργίας, έναν Οργανισμό Διαχείρισης κ Προβολής του Προορισμού (Destination Management & Marketing Organization – DMMO).

Ήδη από την ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ έχει εκπονηθεί μελέτη που παρουσιάζει τον τρόπο λειτουργίας, τους στόχους, την οργάνωση και ενδεικτικό πλάνο δράσης ενός τέτοιου οργανισμού για την Πολιτιστική Διαδρομή. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο Φορέας αυτός θα μεσολαβεί και θα συνεργάζεται με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πολιτικούς, επιστημονικούς, επιχειρηματικούς και κοινωνικούς καθώς και με άλλους φορείς της οικονομίας και της κοινωνίας που τυχόν θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον προς τούτο. Το πεδίο δράσης του Φορέα Λειτουργίας θα καλύπτει συνοπτικά τρεις ενότητες:
– Μέριμνα, ως “επισπεύδων”, για την συντήρηση και εύρυθμη λειτουργία των κάθε είδους υποδομών προς την κάθε υπηρεσία/φορέα που έχει την ευθύνη των υποδομών καθώς και τον συντονισμό των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων που έχουν την ευθύνη συντήρησης των υποδομών και μνημείων.
– Διατήρηση και επέκταση της συνεργασίας με την επιχειρηματική κοινότητα της περιφέρειας καθώς και με την τοπική κοινωνία.
– Διαρκής και ενεργή προβολή και προώθηση της Διαδρομής και όλου του δικτύου αξιοθέατων και κάθε είδους επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί σε αυτήν στην τοπική αλλά κυρίως στην υπερτοπική τουριστική αγορά.
Η επίσημη παρουσίαση της Πολιτιστικής Διαδρομής πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2018, στο πλαίσιο του οποίου προηγήθηκε τριήμερο ταξίδι εξοικείωσης όπου συμμετείχαν δημοσιογράφοι από έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα που ασχολούνται με τον τουρισμό. Η Πολιτιστική Διαδρομή παρουσιάστηκε από στελέχη της Περιφέρειας και της ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ σε ειδική εκδήλωση στην Έκθεση Τουρισμού στο Λονδίνο πριν από έναν μήνα.
Σε όλη την διάρκεια της έως σήμερα λειτουργίας της Διαδρομής η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΕ – Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ συμμετείχε σε όλες τις δράσεις: τον σχεδιασμό της στρατηγικής, την επαφή με τις επιχειρήσεις της περιοχής και την δημιουργία του Τοπικού Συμφώνου, τον συντονισμό των
συναρμόδιων φορέων, την λειτουργία του Συμβουλίου Φορέων, την προβολή της Διαδρομής σε ημερίδες, εκθέσεις, συνέδρια κλπ.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΗΠΕΙΡΟΣ

Δημιουργία Συμμαχίας για τον Αμβρακικό

23/11/2023, 8:40 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Διαβούλευση για την ΟΧΕ «Διαδρομή στα Αρχαία Θέατρα, στη Φύση και στον Πολιτισμό στην Ήπειρο» στη ΠΠ 2021-2027

23/11/2023, 8:28 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Ήπειρο – Συστάσεις στους πολίτες από την Περιφέρεια

21/11/2023, 3:07 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

Νέες απόπειρες απάτης για δήθεν εξόφληση λογαριασμών από την Περιφέρεια Ηπείρου

21/11/2023, 3:00 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Εκδήλωση ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Άρτα

24/10/2023, 7:54 μμ

ΑΡΤΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ

Πλήθος κόσμου στη Ροδαυγή Άρτας για την 13η Γιορτή Κάστανου

23/10/2023, 4:20 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ

ΑΛΕΞ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Θέλουμε  ισχυρή εντολή, για να έχουμε δυνατή φωνή στα κέντρα αποφάσεων

06/10/2023, 10:33 μμ

ΗΠΕΙΡΟΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Βασίλης Βράστος : Ένας σπουδαίος συνδικαλιστής υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος για τον Δήμο Ιωαννιτών

26/09/2023, 6:46 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites