Μια βραδιά με άρωμα και γεύση… Κρήτης – Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη ΣΑΣΜόΣ

Στην Πρέβεζα βρέθηκε το Σάββατο το βράδυ ο συγγραφέας Σπύρος Πετρουλάκης και συγκεκριμένα στο καφέ Όστρια όπου προσκεκλημένος του βιβλιοπωλείου Κύκλος αλλά και των Εκδόσεων «ΜΙΝΩΑΣ» παρουσίασε να το νέο του βιβλίο με τίτλο «Σασμός».

Μια βραδιά με άρωμα και γεύση… Κρήτης αφού ο συγγραφέας φρόντισε να μυήσει τους καλεσμένους του στην κρητική παράδοση, προσφέροντας κρητική ρακή ενώ την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά τόσο ο ίδιος όσο και η Διονυσία Μιχαλοπούλου (τραγούδι, κιθάρα) φοιτήτρια του τμήματος Παραδοσιακής Μουσικής.


Την εκδήλωση άνοιξε με ένα καλωσόρισμα η υπεύθυνη του Βιβλιοπωλείου “Κύκλος”, Βιβή Σολομωνίδου η οποία μίλησε για το συγγραφέα για την έως τώρα συγγραφική του πορεία και έδωσε το στίγμα από την υπόθεση του βιβλίου , ενώ αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε με το μοναδικό της τρόπο η Αλεξία Μπουκουβάλα δημιουργώντας στο κοινό έντονη συγκίνηση. Η δημοσιογράφος Αθηνά Παππά βασική ομιλήτρια του πάνελ παρουσίασε το θέμα του βιβλίου, έκανε ένα ψυχογράφημα των ηρώων του συγγραφέα δίνοντας έτσι την αφορμή για συζήτηση με τον Σπύρο Πετρουλάκη αλλά και το κοινό.


«Το Μυθιστόρημα του Σπύρου Πετρουλάκη Σασμός», είπε μεταξύ άλλων η κ. Αθηνά Παππά, «βασισμένο σε αληθινά γεγονότα που σχετίζονται με βεντέτες οι οποίες ξεκίνησαν στην Κρήτη , μας καλεί από τον πρόλογό του να πάρουμε θέση, να δικαιώσουμε ή να καταδικάσει πράξεις που σημάδεψαν τις ζωές των ανθρώπων. Ο ίδιος ο Σπύρος Πετρουλάκης έχει γνωρίσει κάποιους από τους πρωταγωνιστές αφού έχει ζήσει στην Κρήτη και χρησιμοποιώντας το Σασμό ως κεντρική ιδέα , ο συγγραφές μας μεταφέρει τις ιστορίες τριών οικογενειών, που όμως έχουν αντίκτυπο στη μικρή κοινωνία του χωριού, εξερευνώντας παράλληλα τη νοοτροπία αλλά και τα αδιέξοδα των Κρητικών. Με αφετηρία την Κρήτη ξεκινούν παράλληλα μονοπάτια ζωής.
Σε κάθε σελίδα βλέπεις κάθε παράμετρο της κατάρας και των επιπτώσεων της. Η γέννηση, ο θάνατος, οι έρωτες, οι φιλίες και τα πάθη τους είναι αντίθετα. Με όπλα την αφηγηματική του δύναμη και την ολοζώντανη γραφή του ο Σπύρος Πετρουλάκης μας μεταφέρει δυνατά μηνύματα σε κάθε εκδοχή της ιστορίας του. Ο μικρόκοσμος των πρωταγωνιστών του βιβλίου μοιραία θα δεχθεί το βάρος των αλλαγών και ο συγγραφέας τοποθετώντας, την αφήγησή του γύρω από διαφορετικούς πρωταγωνιστές, πετυχαίνει την πολυμορφία, η οποία είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί η ένταση της πολυσέλιδης πλοκής. Η συνέχεια βρίσκεται το βιβλίο…»


Ο Συγγραφέας μίλησε για το βιβλίο του και τους λόγους που τον ώθησαν να γράψει τον «Σασμό» και αναφέρθηκε στην πραγματική ιστορία που τον ενέπνευσε . Σύμφωνα με τον Σπύρο Πετρουλάκη έκανε ήρωα του βιβλίου του έναν βοσκό που δεκαετίες πριν ξεκινούσε χαράματα από το σπίτι του, για να πάει στη δουλειά του και προσπαθούσε να σκαρώσει μία μαντινάδα για την κόρη του, την οποία είχε βαπτίσει πριν τρεις ημέρες. Όμως, ο φονιάς καρτερούσε έξω από το κατώφλι του. Και το χωριό βούιζε, όχι τόσο για το φονικό, μα πως ο άτυχος βοσκός δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τη μαντινάδα για το κορίτσι του. «Ξεκινώντας το βιβλίο σκέφτηκα πως η ψυχή εκείνη δεν θα είχε ηρεμήσει. Έπιασα τη μαντινάδα και την τέλειωσα, ίσαμε να βρει η ψυχή του αναπαμό.» Ο συγγραφέας χάρισε χειροποίητα μαχαίρια, που συμβολίζουν την αθάνατη κρητική λεβεντιά, σε όσους μίλησαν για εκείνον και το τελευταίο πόνημά και υπέγραψε το βιβλίο του.

 


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites