Η Πρέβεζα θα γίνει φιλικός προορισμός για τα παιδιά μέσω του προγράμματος “wonder”

Την αποδοχή της ένταξης της πράξης «Wonder» στη 2η Πρόσκληση του διακρατικού προγράμματος Interreg V B -Adriatic Ionian- ADRION Programme θα κληθεί να συζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας που θα συνεδριάσει την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου. 

Ο Δήμος Πρέβεζας τον Ιούνιο του 2018 υπέβαλλε αίτηση για συμμετοχή σε σχήμα με επικεφαλής εταίρο το Δήμο της ιταλικής πόλης Φανό που κατέθεσε πρόταση στη 2η πρόσκληση του προγράμματος ADRION, με το ακρωνύμιο WONDER και τίτλο ΦΙΛΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ, με συνολικό προϋπολογισμό 1.578.402,00 € και διάρκεια προγράμματος 26 μήνες, με έναρξη 1η Ιανουαρίου 2020.

Ο κύριος γενικός στόχος του προγράμματος WONDER είναι να αυξηθεί η ελκυστικότητα και η ανταγωνιστικότητα των προορισμών από την περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου, χάρη σε μια προσέγγιση φιλική προς το παιδί , που στοχεύει στην ανανέωση της ζωής των πόλεων και της τουριστικής προσφοράς (διακυβέρνηση, περιβάλλον και υπηρεσίες) μέσω της ανάπτυξης νέων και καινοτόμων συμμετοχικών μεθόδων, σε σχέση με τον Ειδικό στόχο 2.1. του προγράμματος Με αυτή την έννοια, τα αναμενόμενα αποτελέσματα που θα προκύψουν θα είναι:

– Νέα τουριστική προσφορά απευθυνόμενη σε παιδιά και οικογένειες μέσω καινοτόμων συμμετοχικών μεθόδων 

– Βελτίωση της συνεργασίας σε τοπικό και διακρατικό επίπεδο μεταξύ του τουριστικού τομέα, των τοπικών αρχών, των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και τους πολίτες / παιδιά

 – Καθορισμένη διακρατική ταυτότητα και ευαισθητοποίηση σχετικά με τον φιλικό προς τα παιδιά τουρισμό στην περιοχή της Αδριατικής-Ιονίου. 

Τα παραπάνω θα επιτευχθούν μέσω δημιουργίας δράσεων που θα έχουν ως στόχο: 

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ – Προορισμοί WONDER – Υιοθέτηση κοινών κανόνων και προτύπων για την καθιέρωση ενός στίγματος ( ενός κοινού εμπορικού σήματος ) που θα χαρακτηρίζει τις πόλεις του Δικτύου ως προορισμούς φιλικούς στο παιδί

Το Διακρατικό Δίκτυο Φιλικών Προορισμών για Παιδιά , στοχεύει σε διαφορετικές ομάδες: από το ευρύ κοινό (συμπεριλαμβανομένων των παιδιών), εκπαιδευτικά ιδρύματα, κοινωνία των πολιτών και ΜΚΟ, σε δημόσιους φορείς και αρχές, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα. Το έργο WONDER θα συνδυάσει μια προσέγγιση από την κορυφή προς τη βάση (αποφάσεις και στρατηγικές σε επίπεδο τοπικών αρχών) με μια εκ των κάτω προς τα πάνω (παιδική, κοινωνία των πολιτών, επιχειρηματικό τομέα, συμμετοχή των μέσων ενημέρωσης) για την ανάπτυξη μιας καινοτόμου προσέγγισης προορισμών φιλικών προς τα παιδιά. Αν και ορισμένοι εμπλεκόμενοι εταίροι έχουν ήδη δεσμευτεί για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών που απευθύνονται σε παιδιά, ολοκληρωμένη πολιτική που στοχεύει τα παιδιά, τόσο ως κατοίκους όσο και ως τουρίστες, λείπει από τα εμπλεκόμενα εδάφη των εταίρων. Συνεπώς, η συνεργασία μεταξύ των εταίρων και η διακρατική προσέγγιση θα είναι στρατηγική προκειμένου να αντιμετωπιστεί σωστά το πρόβλημα εντοπίζονται ανάγκες και τελικά δημιουργώντας ένα διακρατικό δίκτυο “προορισμών φιλικών προς τα παιδιά” που χαρακτηρίζονται από ένα κοινό εμπορικό σήμα. 

Στο πλαίσιο του Προγράμματος θα εκπονηθεί το πρόγραμμα Δράσης του WONDER και θα αναπτυχθεί ένα Διακρατικό Δίκτυο WONDER-Δίκτυο Προορισμών Φιλικών στο παιδί. Θα αναπτυχθεί το σχέδιο εργασίας, η εργαλειοθήκη, το στίγμα που θα δίνει ο χαρακτηρισμός του προορισμού φιλικού στο παιδί.

Ένας φιλικός προορισμός στο παιδί θα πρέπει να βεβαιώνει το παιδί ότι είναι καλοδεχούμενο, έχει φωνή και επιρροή, νιώθει ασφαλές, παίζει και διασκεδάζει

Από την άλλη πλευρά, λαμβάνοντας υπόψη τα παιδιά ως τουρίστες, η αξιοσημείωτη σημασία αυτής της ηλικιακής ομάδας καθίσταται σημαντική (ο οικογενειακός τουρισμός είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς της τουριστικής βιομηχανίας σε όλο τον κόσμο και αντιπροσωπεύει περίπου 30 τοις εκατό εκατοστό της αγοράς ταξιδιών αναψυχής )ωστόσο, δεν έχουν παρασχεθεί παρόμοιες καινοτόμες δυνατότητες τουρισμού. Πώς να ενσωματώσουμε αυτές τις διαφορετικές πτυχές σε μια συνεκτική εδαφική και τουριστική πολιτική προορισμού (τεκμηριωμένη από τον νέο τουρισμό προϊόντα) είναι η κοινή εδαφική πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουν όλοι οι τομείς που εμπλέκονται στο WONDER. 

Στο σχήμα των πόλεων συμμετέχουν

    1. ο ιταλικός Δήμος του Fano ως επικεφαλής εταίρος 
    2. ο Δήμος Municipality of Velenje Σλοβενία, 
    3. ο τουριστικός οργανισμός Tourism Organisation of Herceg Novi, Μαυροβούνιο
    4. ο ΔΗΜΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΪΑΣ
    5. το Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα των παιδιών και των Νέων Observatori për të Drejtat e Fëmijëve dhe të Rinjve Observatory for Children and Youth Rights Αλβανία
    6. η πόλη City of Novigrad -Κροατία
    7. η Αναπτυξιακή Εταιρεία RAZVOJNI CENTER NOVO MESTO, svetovanje in razvoj, d.o.o. DEVELOPMENT CENTRE NOVO MESTO, Counseling and Development, Ltd. από τη Σλοβενία
    8. ο Δήμος Comune di Cervia Municipality of Cervia Ιταλία
    9. η Αναπτυξιακή εταιρεία Dubrovačka razvojna agencija DURA d.o.o. City of Dubrovnik development agency ΚΡΟΑΤΊΑ και 

 

  • ο Δήμος Πρέβεζας με προϋπολογισμό 151.402,00 €

 

Ως συνεργαζόμενοι εταίροι

  1. η οργάνωση Zdravi grad Healthy city από την Κροατία
  2. Agjencia Shqiptare e Zhvillimit te Investimeve / Albanian Investment Development Agency από την Αλβανία
  3. το Επιμελητήριο Αχαΐας

TAGS:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites