Τετάρτη, 08/07/2020

Αναβίωσε το έθιμο με τα πολυσπόρια στην Πρέβεζα

Ένα από τα πιο όμορφα έθιμα της ευρύτερης περιοχής αναβίωσε και φέτος στην πόλη της Πρέβεζας, ανήμερα των Εισοδείων της Θεοτόκου, με τη συνεργασία του Δήμου,  των  Τμημάτων του ΙΕΚ Πρέβεζας Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας και Τεχνικός Τουριστικών Επιχειρήσεων και Μονάδων Φιλοξενίας και του Πολιτιστικού Συλλόγου “Πρέβεζα”.

Σε τρία σημεία στο ιστορικό κέντρο της πόλης στήθηκαν από νωρίς καζάνια με παραδοσιακά πολυσπόρια τα οποία μοιράστηκαν σε κατοίκους αλλά και επισκέπτες της Πρέβεζας.

Επίσης με πρωτοβουλία του Δήμου πολυσπόρια μοιράστηκαν, τόσο στο ΚΗΦΗ, όσο και στο ΚΑΠΗ Πρέβεζας.

Χθες παραμονή της εορτής ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Πρέβεζα» πραγματοποίησε όπως κάθε χρόνο την δική του ξεχωριστή εκδήλωση στο καφέ Zogaris, όπου επίσης μοιράστηκαν παραδοσιακά πολυσπόρια μαγειρεμένα από τις γυναίκες-μέλη του Συλλόγου.

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων Δημοτικοί Σύμβουλοι,  Περιφερειακοί Σύμβουλοι , ο Πρόεδρος του Ομίλου Unesco Πρέβεζας Ευάγγελος Κατσίμπρας, ο Λέανδρος Σπαρτιώτης, η υπεύθυνη των Δομών Ψυχαργώς Βασιλική Μπόρου και μέλη του Συλλόγου.

Τα Πολυσπόρια είναι ένα έθιμο που ξεκινάει πάρα πολύ παλιά, φτάνει την προϊστορία ακόμη και την μυθολογία και μαζί με τα ήθη, τα παραδοσιακά τραγούδια, τα παραμύθια κ.α. συνθέτουν το σύνολο που λέγεται λαϊκός πολιτισμός.

Το έθιμο με πανάρχαιες ρίζες, κρατάει ακόμα και με αυτό ο λαός μας τιμά την Παναγία, η οποία εκτός των άλλων, θεωρείται προστάτιδα της σοδειάς και για αυτό σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και την πόλης της Πρέβεζας αποκαλείται «Πολυσπορίτισσα».

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

Ετικέτες:

Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Διαβάστε επίσης

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ