Αναβίωσε το έθιμο με τα πολυσπόρια στην Πρέβεζα

Ένα από τα πιο όμορφα έθιμα της ευρύτερης περιοχής αναβίωσε και φέτος στην πόλη της Πρέβεζας, ανήμερα των Εισοδείων της Θεοτόκου, με τη συνεργασία του Δήμου,  των  Τμημάτων του ΙΕΚ Πρέβεζας Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας και Τεχνικός Τουριστικών Επιχειρήσεων και Μονάδων Φιλοξενίας και του Πολιτιστικού Συλλόγου “Πρέβεζα”.

Σε τρία σημεία στο ιστορικό κέντρο της πόλης στήθηκαν από νωρίς καζάνια με παραδοσιακά πολυσπόρια τα οποία μοιράστηκαν σε κατοίκους αλλά και επισκέπτες της Πρέβεζας.

Επίσης με πρωτοβουλία του Δήμου πολυσπόρια μοιράστηκαν, τόσο στο ΚΗΦΗ, όσο και στο ΚΑΠΗ Πρέβεζας.

Χθες παραμονή της εορτής ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Πρέβεζα” πραγματοποίησε όπως κάθε χρόνο την δική του ξεχωριστή εκδήλωση στο καφέ Zogaris, όπου επίσης μοιράστηκαν παραδοσιακά πολυσπόρια μαγειρεμένα από τις γυναίκες-μέλη του Συλλόγου.

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων Δημοτικοί Σύμβουλοι,  Περιφερειακοί Σύμβουλοι , ο Πρόεδρος του Ομίλου Unesco Πρέβεζας Ευάγγελος Κατσίμπρας, ο Λέανδρος Σπαρτιώτης, η υπεύθυνη των Δομών Ψυχαργώς Βασιλική Μπόρου και μέλη του Συλλόγου.

Τα Πολυσπόρια είναι ένα έθιμο που ξεκινάει πάρα πολύ παλιά, φτάνει την προϊστορία ακόμη και την μυθολογία και μαζί με τα ήθη, τα παραδοσιακά τραγούδια, τα παραμύθια κ.α. συνθέτουν το σύνολο που λέγεται λαϊκός πολιτισμός.

Το έθιμο με πανάρχαιες ρίζες, κρατάει ακόμα και με αυτό ο λαός μας τιμά την Παναγία, η οποία εκτός των άλλων, θεωρείται προστάτιδα της σοδειάς και για αυτό σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και την πόλης της Πρέβεζας αποκαλείται «Πολυσπορίτισσα».

 

 

Ετικέτες:


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Η Π.Ο.Ε -Ο.Τ.Α καταγγέλλει τον Δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γεωργάκο

30/11/2021, 4:09 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ΣΕΗ Πρέβεζας συμβουλεύει για ασφαλή Χριστουγεννιάτικο στολισμό

30/11/2021, 3:48 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΠΟΜΙΔΑ – ΕΙΑΝΑ και Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Πρέβεζας στο 24ο Forum Ανάπτυξης στην Πάτρα

30/11/2021, 3:45 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Το Plan B του Στράτου Ιωάννου για το Νοσοκομείο Πρέβεζας

30/11/2021, 3:35 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ανάπτυξη Τώρα: “Να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για να κηρυχθεί ο Δήμος Πρέβεζας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης”

30/11/2021, 3:26 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Πάγια και σταθερή διεκδίκηση της Π.Ε.Δ. Ηπείρου η σύνδεση Πρέβεζας με Ιόνια και η κατασκευή των οδικών αξόνων Πρέβεζα-Ηγουμενίτσα-Μαυρομάτι, Ιωάννινα-Καλπάκι-Κακαβιά

30/11/2021, 2:09 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites