Με εντάσεις και ενστάσεις το Δημοτικό Συμβούλιο για το νέο Δ.Σ στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας

Τα ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης δέχθηκε κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας, η Δημοτική αρχή αναφορικά με την συγκρότηση νέας διοίκησης στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.

Το θέμα συζητήθηκε εξ’ αναβολής καθώς και στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρξαν αντιδράσεις σχετικά με τον αριθμό των μελών της πλειοψηφίας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ερμηνεία του νόμου από πλευράς της Δημοτικής Αρχής τα μέλη της πλειοψηφίας στο Δ.Σ του Δ.Λ.Τ θα πρέπει να είναι 5, ενώ σύμφωνα με την αντιπολίτευση 4.

Για το θέμα κλήθηκε να γνωμοδοτήσει ο Νομικός Σύμβουλος του Δήμου κ. Αλέξανδρος Βουκελάτος, ο οποίος συντάσσεστε με την ερμηνεία που έχει δώσει η Δημοτική αρχή, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης η οποία δεν πείσθηκε από την γνωμοδότηση του κ. Βουκελάτου.

Η μαραθώνια συνεδρίαση ήταν από την αρχή έντονη και αρκετές φορές οι τόνοι ανέβηκαν. Την συζήτηση άνοιξε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Καραμανίδης, ο οποίος με το καλημέρα απευθυνόμενος στον επικεφαλής της παράταξης “Ανάπτυξη τώρα” κ. Νίτσα αναφέρθηκε στα όσα έγιναν μεταξύ τους στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο λέγοντας μεταξύ άλλων: “Θα ήθελα να πω προς τον κ. Νίτσα ο οποίος έθεσε πρόταση μομφής προς το πρόσωπο μου για το συγκεκριμένο θέμα, με το συγκεκριμένο έγγραφο, πιστεύω να καταλαβαίνετε από μόνος σας ότι υποπέσατε σε ένα σφάλμα την προηγούμενη φορά σε αυτό το κομμάτι. Είπατε για εμένα ότι διαπράττω πραξικόπημα και πολλά άλλα”

Ο Γιώργος Νίτσας σήκωσε το γάντι τονίζοντας πως η αρχική εισήγηση του κ. Καραμανίδη υπερβαίνει τα εσκαμμένα. “Ξύνεστε στη γκλίτσα του τσοπάνη. Ενδεχομένως να μην συνετιστήκατε ούτε στην αρχική τοποθέτηση μου στο Δημοτικό Συμβούλιο που κάνατε παιδαριώδη λάθη για θέση προέδρου δημοτικού συμβουλίου, που ήσασταν αδιάβαστος επί του θέματος, που δεν ξέρατε παντελώς τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Έχετε πλήρη άγνοια στο ότι οι ανακοινώσεις και οι ερωτήσεις προτάσσονται μπροστά από το Δημοτικό Συμβούλιο.” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Νίτσας στον κ. Καραμανίδη ο οποίος με την σειρά του συνέχισε την μεταξύ τους κόντρα λέγοντας: ” Εγώ δεν ήρθα να κάνω καριέρα ως πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νίτσα. Ήρθα εδώ να βοηθήσω το τόπο μου και να βοηθήσω τους δημότες μου. Εαν θα κάνω και κάποιο λάθος το οποίο δεν είναι επί της ουσίας δικάστε με, δεν έχω κάποιο πρόβλημα, εαν κάνω κάποιο λάθος όμως το οποίο είναι ουσιαστικό και προσβάλω κάποιον δημότη μου εκεί θα δεχθώ την οποιαδήποτε επίπληξη. Εαν θέλετε εσείς να κάνετε εντυπώσεις και μικροπολιτική για δική σας σκοπιμότητα γνωρίζει ο κόσμος 17 χρόνια που ήσαστε στην αυτοδιοίκηση ποιος, τι και γιατί… Και ποιος ξύνει και ποιος κάθετε στην γκλίτσα του τσοπάνη!”


Η συζήτηση συνεχίστηκε με τις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης προς τον Νομικό Σύμβουλο του Δήμου αναφορικά με την γνωμοδότηση του και τις τοποθετήσεις των Δημοτικών Συμβούλων.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης “Στροφή στο μέλλον” κ. Παναγιώτης Λελοβίτης υπογράμμισε πως μέσα από την συζήτηση για το Λιμενικό Ταμείο καταδεικνύονται τα τεράστια ζητήματα που έχει ο νόμος Θεοδωρικάκου. “Έχουμε έναν νόμο που υπερισχύει, έχουμε μία εγκύκλιο που είναι ρυθμιστική και έχουμε και την Δημοκρατική ηθική. Όπου λοιπόν ο νόμος είναι δυσερμήνευτος γιατί έχει κάποια κενά, νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε λίγο χώρο για Δημοκρατική ηθική και σεβασμό στο θεσμικό ρόλο της αντιπολίτευσης. (…) Καταδεικνύονται τα τεράστια ζητήματα που έχει ο νόμος Θεδωρικάκου και τις τεράστιες δυσκολίες τις οποίες μας βάζει να προσπεράσουμε. Εγώ θα μείνω σε μία πιθανόν αυθαίρετη αλλά πολύ κοντά στην ουσία του νόμου ερμηνεία που έδωσε ο Νομικός Σύμβουλος. Πιθανόν να απαιτείτε από τον Νόμο πλειοψηφία με καβάτζες. Ελπίζω να καταλαβαίνουμε όλοι πόσο προσβλητικό είναι αυτό για την ίδια την έννοια της Δημοκρατίας και του Δημοτικού Συμβουλίου.” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Λελοβίτης.

Από την πλευρά του ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης “Δημοτική Συνεργασία” κ.Κοσμάς Κορωναίος αντιδρώντας και εκείνος στην ερμηνεία της Δημοτικής Αρχής, έφερε ως παράδειγμα το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας που πριν λίγες ημέρες ψήφισε και εκείνο για το συγκεκριμένο θέμα και όπου υιοθετήθηκε ο τύπος των 3/5 και των 2/5, αφού και εκεί έχει εξασφαλιστεί η πλειοψηφία του Δημάρχου, με τον Νομικό Σύμβουλο του Δήμου Πρέβεζας κ. Αλέξανδρο Βουκελάτο να απαντά πως αυτή είναι απλά μια απόφαση δημοτικού συμβουλίου, η οποία δεν έχει καμία νομική τεκμηρίωση.  ” Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό… Εδώ πέρα τίθεται ένα ζήτημα για εκτενέστερες συνεργασίες, συναινέσεις κτλ. Εδώ πέρα είναι καθαρά θέμα αριθμητικής! Από την Δημοτική αρχή δεν υπάρχει θέληση, υπάρχει διάθεση για μετάφραση και εξήγηση του νόμου κατά το δοκούν” είπε μεταξύ άλλων στην τοποθέτηση του ο κ. Κορωναίος, ο οποίος στη συνέχεια ζήτησε την εκ νέου αναβολή του θέματος μέχρι την ψήφιση του πολυνομοσχεδιου που κατατέθηκε προς συζήτηση στην βουλή.

Ο Πρώην Δήμαρχος Πρέβεζας και επικεφαλής της παράταξης “Δημοτική Συνεργασία” κ. Χρήστος Μπαϊλης είπε: “Με όλο τον σεβασμό και την εκτίμηση στην γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου, δεν μπορώ να δεχθώ αυτή την άποψη. Ο Νόμος είναι ξεκάθαρος. Το δε παράδειγμα που φέρει η εγκύκλιος είναι άστοχο. (…) Εγώ δεν μπορώ να το δεχθώ, αλλά αν θέλετε πάμε σε ψηφοφορία. Καλώ την αποκεντρωμένη διοίκηση να επιληφθεί της σύνθεσης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Για μένα είναι απαράδεκτο! Προέχει ο νόμος. Θα ξεχάσουμε και την πρακτική αριθμητική που μας μάθανε στο Δημοτικό …. Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ!”

Στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της παράταξης “Ανάπτυξη Τώρα” κ. Γιώργος Νίτσας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι  υπάρχει μία διαφορετική ερμηνεία του Νόμου. ” Η αυτοδιοίκηση είναι ένα πεδίο συνεννόησης, συνεργασίας, συζήτησης για το καλό του τόπου. Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι αυτή η δημοτική αρχή δεν έχει ούτε πρόθεση συζήτησης, συνεργασίας και διαλόγου με την αντιπολίτευση γιατί εμμένει σε κάποια ζητήματα που κατ΄εμάς είναι λυμένα και από τον νόμο, αλλά και από τα απλά μαθηματικά που έχουμε μάθει από τα σχολεία. Είναι πραγματικά λυπηρό το ότι ο κ. Δήμαρχος δεν πήρε την πρωτοβουλία να λύσει το θέμα από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Πραγματικά λυπάμαι που δεν τόλμησε να κάνει την υπέρβαση κατ’ αυτόν, το αυτονόητο κατ εμέ, να προχωρήσει σε αυτό που οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έχουν καταθέσει στο δημοτικό συμβούλιο. Θεωρώ ότι θα κριθεί η αδιάλλακτη στάση τώρα αλλά και στις επόμενες αποφάσεις. Η παράταξη μας δεν θα ορίσει υποψήφιος. ” τόνισε ο κ. Νίτσας.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νίκος Γεωργάκος επεσήμανε πως το λιμενικό ταμείο είναι ένα ευαίσθητο κομμάτι και όλοι πηγαίνουν με σκοπό να βοηθήσουν την πόλη. ” Μπορεί ο οποιοσδήποτε να κάνει ένσταση. Έχουμε μία γνωμοδότηση. Οι συνεδριάσεις είναι ανοιχτές για όλους. Δεν είναι μόνο τα 5 μέλη που καθορίζουν το λιμάνι. Μην περιμένετε κάτι διαφορετικό, αυτήν είναι η διαδικασία του ορισμού της επιτροπής.” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργάκος.

Από τη διαδικασία απείχαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης και της ανυπότακτης κίνησης. Η σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου με πρόεδρο τον Δήμαρχο κ. Γεωργάκο Νίκο και αναπληρωτή τον κ Δαρδαμάνη Γιάννη έχει ως εξής: αντιπρόεδρος ο κ. Κουμπής Γρηγόρης με αναπληρωτή τον κ. Ακρίβη Κώστα μέλη τους Καραμανίδη Δημήτρη με αναπληρωτή τον κ. Σαριάνογλου Γιώργο, Παγγέ Νίκο με αναπληρωτή τον Αργυρό Λεωνίδα, Κωνσταντάκη Αθηνά με αναπληρωτή τον Αλεξανδρή Ηλία, Φονταρά Ευκλείδη με αναπληρωτή Κορωναίο Κοσμά και το έβδομο μέλος έτσι όπως ορίζει η νομοθεσία είναι η Λιμενάρχης Πρέβεζας. Η αντιπολίτευση, εκτός από την παράταξη του κ. Ευάγγελου Ροπόκη, ψήφισε τη διαδικασία με την ένσταση ως προς την νομιμότητα της απόφασης.


Σχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.


Διαβάστε επίσης

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ο ξενοδοχειακός όμιλος “MAST Hotels & Resorts” έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του

11/03/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δημιουργείται στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας

19/02/2024, 3:08 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Συνελήφθη στην Πρέβεζα, ύστερα από καταγγελία νεαρών

19/02/2024, 2:59 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου : Ανατροπή στο αποτέλεσμα των … χαμένων – Εκλέγεται ο Δήμαρχος και δεν εκλέγεται ο Αντιδήμαρχος

19/02/2024, 2:23 μμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Εκλογές ΠΕΔ Ηπείρου: Εκλέχθηκε με πρωτιά ο Γιώργος Νίτσας – Δεν εκλέχθηκε ο Νίκος Γεωργάκος

16/02/2024, 10:22 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Αναβάλλονται οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ

15/02/2024, 11:47 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ

Ευχαριστήρια επιστολή για την δωρεά ενός πιάνου στο Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας

15/02/2024, 11:41 πμ

ΠΡΕΒΕΖΑ, ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

Πρέβεζα: Θανατηφόρο τροχαίο στον Κερασώνα

05/02/2024, 7:50 μμ


To mypreveza.gr είναι το ενημερωτικό portal για το Νομό Πρέβεζας στο οποίο μπορείτε να δείτε όλες τις τοπικές ειδήσεις, αλλά και νέα από όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο.

"Η δική σου Πρέβεζα με ένα μόνο κλικ."

Συνεργαζόμενα sites